Komad „Samo za ljubavnike u pljački“ predstavljen i kao interkontinentalni krstareći hepi end Dejana Nikolaja Kraljačića i Uglješe Šajtinca, biće premijerno izveden 20. januara u Akademskom pozorištu Branko Krsmanović od 20.30 sati. Premijera mladih dramskih pisaca sa novom glumačkom postavkom istovremeno će označiti i početak obeležavanja 85 godina od osnivanja najstarijeg studentskog pozorišta u Evropi.

Komad „Samo za ljubavnike u pljački“ predstavljen i kao interkontinentalni krstareći hepi end Dejana Nikolaja Kraljačića i Uglješe Šajtinca, biće premijerno izveden 20. januara u Akademskom pozorištu Branko Krsmanović od 20.30 sati. Premijera mladih dramskih pisaca sa novom glumačkom postavkom istovremeno će označiti i početak obeležavanja 85 godina od osnivanja najstarijeg studentskog pozorišta u Evropi. Pokušaj uspostavljanja žanra roud teatra, po ugledu na pravac u kinematografiji, režirao je Dejan Nikolaj Kraljačić, a uloge tumače Danijela Bojić, Marko Margan, Nena Knežević, Predrag Biočanin, Željka Dašić, Vuk Stanković, Milena Medar i Slaven Trebovac.
„Samo za ljubavnike u pljački“ je, zapravo, omnibus od četiri priče čije se radnje dešavaju u različitim krajevima sveta. Okosnica svake priče je ljubav dvoje mladih koji se, oskudevajući u novcu, odlučuju da krenu u pljačku. Dok u prvoj priči ljubavni par iz Srbije tek odlazi u pljačku, druga i treća priča govore o pokušaju i uspešno izvedenoj pljački u Americi i Meksiku. Iako četvrta priča ne odsupa od tematike prethodnih, u njoj je, kroz zabunu pljačkaša koji umesto u Afriku sticajem okolnosti dospeju u Austriju, najavljen i preokret u razvoju radnje.
– Predstava umnogome korespondira sa drugim umetnostima, poput stripa ili crtanog filma. Američka priča je omaž kaubojskim filmovima, a meksička latinoameričkim serijama. Osim toga, trudili smo se da svaki deo predstave obojimo muzikom karakterističnom za podneblje o kome govori – kaže reditelj i pisac dramskog teksta Dejan Kraljačić, napominjući da je reč o pričama svedene radnje, baziranim pre svega na odnosima likova koji su ocrtani ikonografski prepoznatljivo. Predstava potcrtava i preku potrebu za hepi endom u dominaciji mračnih i pseudointelektualnih krajeva u srpskoj dramaturgiji, dodaje Kraljačić.
Prva repriza predstave „Samo za ljubavnike u pljački“ biće izvedena u nedelju u 20.30. sati. Povodom godine jubileja, AKUD „Branko Krsmanović“ najavljuje i gostovanja akademskih pozorišta iz drugih gradova, izradu sajta i monografije pozorišta i brojne manifestacije. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari