Interkulturalni dijalog 1Arhiva Foto: Zorica Miladinović

Fondacija Nišvil, zajedno sa partnerima – organizacijama Syri Blu iz Tirane (Albanija) i Jana Project iz Algera (Italija), tokom 2019. i 2020. realizuju međunarodni projekat Džez i interkulturalizam – JAIN, koji je podržan kroz EU program Kreativna Evropa.

– Cilj projekta JAIN je da olakša kreativnost i otvorenu umetničku razmenu, povezujući mlade džez muzičare različitog kulturnog, socijalnog, ekonomskog i geografskog porekla, kako bi razvio različite nivoe interkulturalnog dijaloga, međukulturne saradnje i prekograničnog kretanja. Projekat povezuje Srbiju, Albaniju i Italiju u prepoznavanju razlika i sličnosti, u učenju i razmeni ideja i komunikacije, razumevanju i otvaranju kroz mobilnost, radionice, rezidencije, zajedničke nastupe, upoznavanje novih ljudi i otkrivanje novih svetova – kažu u Nišvil fondaciji, koja je nosilac ovog projekta.

U sklopu projekta predviđeno je da iskusniji džez muzičari iz ove tri zemlje imaju umetničke i pedagoške rezidencije. Rezidencije uključuju radionice sa mladim džez muzičarima, javne diskusije i nastupe u sva tri grada – uz podršku koordinatora projekta.

Okupljanje učesnika iz Srbije, Albanije i Italije, učešće na festivalima, probe sastava i individualni rad trebalo bi da započnu već sledeće sedmice, u Albaniji, a nešto kasnije na Sardiniji. Prošle godine je u okviru ovog projekta okupljeno 30 mladih muzičara, po deset iz svake zemlje, koji su između ostalog nastupali na Nišvilu, Tirana Jazz festivalu i Musica sulle Bocche internacionalnom džez festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari