Iranski režiser Panahi pušten iz zatvora uz kauciju nakon što se upustio u štrajk glađu 1EPA/SOEREN STACHE

Proslavljeni iranski režiser Džafar Panahi pušten je danas na slobodu uz plaćenu kauciju, dva dana pošto je stupio u štrajk glađu u znak protesta zbog osude na šestogodišnji zatvor, rekle su njegove pristalice.

Panahi je uhapšen u julu prošle godine, i naređeno mu je da odsluži zatvor po presudi za propagandno delovanje protiv vlade, izrečenoj još 2011. godine.

On je jedan od nekoliko umetnika, sportista i drugih poznatih ličnosti iz Irana, koji se suočavaju sa odmazdom zbog kritikovanja vlasti povodom višemesečnih antivladinih protesta.

Panahi je nastavio da snima filmove, ovenčane nagradama, uprkos zabrani da izlazi iz zemlje i bavi se svojim poslom. Njegov poslednji film „Nema medveda“ distribuiran je u septembru prošle godine uz velike pohvale, a za to vreme je on bio iza rešetaka.

Puštanje Panahija iz zatvora objavljeno je u saopštenju njegovih pristalica, a poluzvanična novinska agencija ISNA javila je da ga je nekoliko umetnika dočekalo dok je napuštao zloglasni zatvor Evin u Teheranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari