Već kao floskula zvuči konstatacija da je jedno od ključnih pitanja čovečanstva danas pitanje identiteta. Isto tako zvuči i konstatacija da je kultura ključni činilac tog identiteta. Međutim, koliko su obe istinite, uveravaju se svakog dana stanovnici ovoga grada. Kulturni identitet Beograda iščezava iz dana u dan. Bioskopi Beograd filma praktično su nestali i, pošto je i kultura ovde postala stvar tržišta, bioskopske sale mogu se naći još samo u tržnim centrima.

Jugoslovenska knjiga, baš kao i država čije je ime nosila, nestala je zauvek a sa njom i knjižara u samom centru grada. U poslednjih godinu dana trebalo se boriti za još nekoliko beogradskih knjižara kojima je pretio nestanak zajedno sa svojim izdavačima, kao u slučaju Prosvete i „Gece Kona“. To da se kulturni identitet ovog grada ne menja već zapravo nestaje izmeštanjem kulture iz centra na periferiju mnoge ne uzbuđuje. Kada ih to ipak, kao i nadležne, bude zanimalo, verovatno će biti kasno. Osim što je izgubio svoj Beograd film, Beograd bi uskoro mogao da ostane i bez svoje kultne knjižare (koja na njega simbolično aludira i svojim nazivom) Beopolis. Naime, zbog nastavka rekonstrukcije, Dom omladine Beograda naložio je zaposlenima u knjižari neposredno pred praznike da se isele do 4. januara. Gde i od kog novca preseliti 40.000 knjiga jedne nekomercijalne knjižare, pitanja su koja muče njenog vlasnika Aleksandra Nikolića. A ako bi knjižara prestala da radi do završetka rekonstrukcije, to jest do kraja ove godine, gubici koje bi na taj način imala, značili bi njeno sigurno gašenje.

– Ovo naglo zatvaranje knjižare Beopolis može da se završi, nažalost, samo na dva načina, kaže za Danas Nikolić. – Ili da pokušamo, u saradnji sa nadležnima, Domom omladine prevashodno i Skupštinom grada, da pronađemo neko rešenje po kome bi nam bilo omogućeno da radimo nesmetano u periodu rekonstrukcije DOB-a ili će se pak definitivno knjižara i izdavačka kuća Beopolis ugasiti. Nismo imali predstavu šta nas očekuje i potpuno smo zatečeni. Praktično je neko kao makazama presekao normalno funkcionisanje kuće. Mislim da čitaoci znaju da je i u prethodnoj fazi rekonstrukcije DOB-a, koja je trajala dve godine, knjižara radila u težim uslovima, u radikalno manjem prostoru, što je oslabilo naš finansijski potencijal tako da smo „hramajući“ ušli u novi prostor. Ovo je situacija iz koje ja jedini izlaz vidim tako da nam se u što kraćem roku omogući ili pomogne da u nekom prostoru nastavimo da radimo.

Povodom treće faze rekonstrukcije DOB-a iz ove ustanove stiglo je saopštenje da su se od juče stekli svi uslovi za njen početak. U saopštenju se kaže i da su „neki mediji obmanuli javnost“ izveštavajući da je zbog toga „knjižara Beopolis 30. decembra, bez ikakve najave, iseljena iz prostora Doma omladine. Tog dana je naloženo svim realizatorima programa koji se odvijaju u Domu omladine, pa i drugim partnerima, da se prilagode novim uslovima rada. Programskim saradnicima ponuđeno je da ugovori o saradnji „miruju“ do okončanja radova. Zato je besmisleno govoriti o bilo kakvom izbacivanju knjižare Beopolis iz Doma omladine. Pored toga, oni koji rukovode ovom ustanovom znaju da ona, između ostalog, ne bi bila to što jeste da u svom sastavu nema pomenutu knjižaru, kao što ni ta knjižara ne bi bila to što jeste da nije u Domu omladine“, zaključuje se u saopštenju povodom „slučaja“ Beopolis.

Iako dobronamerno, pa čak i ohrabrujuće, ovo saopštenje ipak pomenuti slučaj ne rešava konkretno. Premestiti koncert, film, pa i pozorišnu predstavu i tribinski program iz jednog prostora u drugi relativno je lako. Desetine hiljada knjiga ne mogu se tek tako premeštati i pri tom istovremeno biti „nadohvat ruke“. Takođe, zaposleni u DOB-u, i kada ova institucija ne bude aktivno radila, baš kao i nedavno, primaće svoje plate. Zaposleni u Beopolisu (njih troje) ostaće i bez svojih minimalnih primanja, a moguće je i bez posla. A Beograd će ostati bez mesta koje je kultno ne zbog toga što je to neko nekom prilikom izjavio, pa sad ostali ponavljaju, već zbog toga što je u pitanju knjižara u kojoj se može pronaći 16.000 naslova (Beopolis sarađuje sa najvećim brojem izdavača u Srbiji i regionu) naspram tek poneke hiljade u velikim knjižarskim lancima, koji, baš kao i tržni centri počinju da dominiraju gradom. Takođe, knjižari u Beopolisu redak su biser – oni, pošto i sami posvećeno čitaju, jako dobro znaju šta im čitaoci traže i kako da do toga dođu. Koliko ova knjižara znači svojim čitaocima govori podatak da su se neki od njih nudili da joj pomognu bar na taj način što će zajedno sa zaposlenima iz magacina izneti i spakovati 40.000 knjiga. A ako se uskoro situacija ne reši na obostranu korist, najavljena je i peticija za pomoć Beopolisu, dok se podrška ovoj maloj oazi kulture u gradu na internetu uveliko širi.

 

Treća faza rekonstrukcije DOB-a

Dom omladine ulazi u treću, najobimniji fazu rekonstrukcije, saopšteno je juče iz ovog kulturnog centra. Finansiraće je Gradska uprava grada Beograda, a obuhvata sanaciju i adaptaciju Velike sale, Kluba i holova ove ustanove. Vrednost radova iznosi 278 miliona dinara, a putem javne nabavke, koju je sprovela Agencije za investicije, za izvođača radova izabrana je firma PMC inženjering d.o.o. Prema planu, radovi treba da budu okončani do kraja 2010. U celosti, u projektu obnove Doma omladine Beograda učestvuju, kao partneri, Grad Beograd i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari