Italija blokirala ChatGPT 1Foto: Shutterstock/T. Schneider

Čini se da je ChatGPT u poslednje vremesveprisutan, uprkos raznim kontroverzama o moralnosti korišćenja takvog alata, ali deluje da to možda i neće više biti tako.

Italijanska državna agencija za privatnost i zaštitu podataka blokirala je upotrebu čet bota ChatGPT, aplikaciju zasnovanu na veštalkoj inteligenciji (AI) jer „ne poštuje podatke korisnika“ i ne može verifickovati dob korisnika, javlja AFP, a prenosi Index.hr.

Odluka koja je stupila na snagu odmah rezultiraće „privremenom blokadom procesuiranja informacija o korisnicima u Italiji“ za kompaniju OpenAI, koja je razvila ChatGPT, objavila je italijanska Agencija za zaštitu podataka. U saopštenju se dodaje kako je pokrenuta istraga.

ChatGPT, koji je pokrenuo američki startup OpenAI, a podupire ga i softverski div Microsoft, može brzo, delotvorno i relativno tačno odgovarati na pitanja korisnika, pisati računarski kod, sonete ili eseje. Novije verzije ChatGPT-ja su čak sposobne da prođu teške studentske ispite.

No, ta aplikacija je u isto vreme i kontroverzna. Nastavnici, učitelji i profesori se boje da će njihovi učenici koristiti ChatGPT za varanje, dok su političari i ostali donosioci odluka zabrinuti o povećanoj mogućnosti širenja dezinformacija.

Šta zameraju ChatGPT-ju?

Italijanska agencija objavila je kako je u martu kod ChatGPT-ja zabeleženo curenje informacija, među kojima su i „razgovori“ s korisnicima te informacije o plaćanju.

Agencija navodi kako OpenAI nema pravno opravdanje za „masovno prikupljanje i čuvanje ličnih informacija u svrhu obuke algoritama na kojima se zasniva rad platorme“.

U saopštenju se ističe i kako aplikacija „nema načina da proveriti godine svojih korisnika“ te zbog toga „izlaže maloletnike apsolutno neprikladnim odgovorima u poređenju s njihovim stupnjem razvoja i svesti“.

OpenAI sad ima 20 dana

Agencija je objavila kako OpenAI ima 20 dana za reaguje na zabrinutost regulatora te joj preti kazna od 20 miliona evra, odnosno do 4 posto godišnjih prihoda.

Blokada ChatGPT-ja u Italiji stiže samo nekoliko dana nakon što je Europol upozorio da kriminalci planiraju da koriste ChatGPT za počinjenje prevare i drugog kibernetičkog kriminala, podseća AFP.

Izvor: Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari