Drugi prolećni međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu, u organizaciji Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Vojvodine, i ove godine biće održan od 21. do 27. marta u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina, najavljeno je juče ne konferenciji za novinare u Tanjugovom pres centru. Kako je, u ime Sajma, rekao Roman Vehovec, ova manifestacija osnovana je od izdavača i osnovna ideja nije prodaja izlagačkog prostora, već je to sajam po meri izdavača za izdavače, kako po cenama, tako i po svim pratećim uslovima neophodnim za održavanje jednog ovakvog događaja.

Drugi prolećni međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu, u organizaciji Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Vojvodine, i ove godine biće održan od 21. do 27. marta u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina, najavljeno je juče ne konferenciji za novinare u Tanjugovom pres centru. Kako je, u ime Sajma, rekao Roman Vehovec, ova manifestacija osnovana je od izdavača i osnovna ideja nije prodaja izlagačkog prostora, već je to sajam po meri izdavača za izdavače, kako po cenama, tako i po svim pratećim uslovima neophodnim za održavanje jednog ovakvog događaja. Prošli, prvi sajam, za sedam dana posetilo je više od 100.000 ljubitelja knjiga, a ove godine, osim veće posete, očekuje se i povećanje broja izlagača – više od 200 iz države i okolnih zemalja, kao i iz Švajcarske, Francuske, Nemačke i Bugarske, što ovu manifestaciju čini sajmom knjiga jugoistočne Evrope. Prodaja knjiga nije osnova ovog sajma, već komunikacija između izdavača, autorskih agencija, susreti sa književnicima, popularizacija knjige u široj javnosti.
Za vreme trajanja ovog sajma, baš kao i na Beogradskom, brojni izdavači predstaviće svoje nove naslove jer su svi oni uvideli da je u ciklusu proizvodnje knjige, osim jesenjeg, beogradskog, neophodna još jedna ovakva manifestacija u proleće, istakao je Vehovec. Ovogodišnji Prolećni sajam imaće dva važna segmenta – obeležavanje 50 godina izdavačke kuće Forum, koja objavljuje dela na mađarskom jeziku iz svih oblasti, prevodeći i iz nekadašnjih jugoslovenskih književnosti (250 naslova), a dosad su objavili 2.200 naslova ukupno, i izložbu švajcarskog stripa (koji je u ovoj zemlji i nastao), u organizaciji Prohelvecije, a otvoriće je gost sajma, autor umetničkog imena Vazem.
Čast da otvori sajam pripašće nekoj pre autorskoj, nego političkoj ličnosti, naglasio je Vehovec, a prošle godine to je bio Rambo Amadeus koji je dobio i funkciju ambasadora knjige na godinu dana. I ove godine, dodao je Vehovec, biće u pitanju jedan autor, ne samo muzičar, već i pesnik, osoben i autentičen, ali njegovo ime javnost će saznati tek pred početak sajma. Na ovom sajmu dodeljuju se i tri nagrade – za partnera godine, uspon godine (autora ili knjigu) i izdavača godine u izboru kolega, učesnika sajma. Umesto uobičajenih promocija knjiga, na ovom sajmu postoji Čitalište u kome autori direktno na štandovima čitaju posetiocima odlomke iz svojih knjiga. Ulaz na sajam je besplatan, a to njegovi organizatori smatraju bitnim u zemlji u kojoj je 80 odsto žitelja funkcionalno nepismeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari