Matica srpska, najstarija institucija srpske kulture danas broji više od 2.500 članova i saradnika, ima sedam naučnih odeljenja, izdaje najstariji časopis koji u kontinuitetu objavljuje od druge polovine XIX veka – Letopis matice srpske, izdavač je 10 naučnih zbornika, ima još dve nacionalne ustanove – biblioteku i galeriju Matice srpske i imala je sve do prošle godine izdavačko preduzeće.

Matica srpska, najstarija institucija srpske kulture danas broji više od 2.500 članova i saradnika, ima sedam naučnih odeljenja, izdaje najstariji časopis koji u kontinuitetu objavljuje od druge polovine XIX veka – Letopis matice srpske, izdavač je 10 naučnih zbornika, ima još dve nacionalne ustanove – biblioteku i galeriju Matice srpske i imala je sve do prošle godine izdavačko preduzeće. U Izdavačkom preduzeću Matice srpske sproveden je stečajni postupak, a odlukom Upravnog odbora MS, od pre dva dana, osniva se novi Izdavački centar Matice srpske, što je i bio neposredni povod za juče održanu konferenciju za novinare. Kako je predsednik Matice srpske Božidar Kovaček lošeg zdravstvenog stanja, konferenciju je držao Miro Vuksanović – potpredsednik ove ugledne institucije.

Do Matice srpske – peške!

Matica srpska se nalazi na ćošku istoimene ulice i ulice Nikole Pašića u Novom Sadu, u strogom centru grada, ali nadomak pešačke zone. Zona bez saobraćaja je u ulici Nikole Pašića samo do zgrade Platoneuma gde je ogranak SANU. U okolnim malim ulicama (najstarijim u Novom Sadu) veoma se teško odvija saobraćaj, a mesta za parkiranje nema. Stoga je Matica srpska ponovo pokrenula postupak kod nadležnih da se pešačka zona proširi i do kraja Pašićeve ulice, što bi u mnogome olakšalo pristup ovom zdanju. Ulica Nikole Pašića je već nekoliko puta bila tema za proširenje pešačke zone, upravo zato što su u toj ulici i Matica srpska, Akademija umetnosti (jedan ulaz), Nikolajevska crkva, Platoneum i druga značajna zdanja za istoriju Novog Sada. Da li će nova inicijativa Matice srpske uroditi plodom, ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Izdavačko preduzeće Matice srpske osnovano je 1952. godine i to je bilo jedno od najboljih izdavačkih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji, kada je ono objavljivalo knjige u tiražu od 400.000 primeraka godišnje, što znači da je dnevno iz Matice izlazilo i više od hiljadu knjiga. Međutim, Izdavačko preduzeće Matice srpske se u jednom momentu odvojilo od svog osnivača i registrovalo se kao društveno preduzeće i otad je samo slabilo i nespremno dočekalo vreme koje je bilo pogubno za sve velike izdavače. Godinama suštinski nezainteresovani da sprovedu sanaciju ovog preduzeća, moralo se pribeći stečajnom postupku, što je urađeno protekle godine. Stečajni postupak je pokrenula Matica srpska, ali ne kao nekadašnji osnivač, već kao jedan od poverilaca ovog preduzeća prema kome je ono bilo dužno. Matica srpska je kupila imovinu ovog Izdavačkog preduzeća, između ostalog, 90.000 knjiga, umetničke slike i klavir, za 1.200.000 dinara. Matica srpska je zatim napravila Spomen-biblioteku Izdavačkog preduzeća, čiji je svojevremeno bila osnivač i smestila u nju po jedan primerak svake knjige koju je preduzeće objavilo, a celokupnu arhivu preduzeća čuva u svom rukopisnom odeljenju. Spomen-biblioteka je proglašena za kulturno dobro i time je Matica sačuvala svu delatnost ove, sada već, bivše firme, istakao je Miro Vuksanović.
U okviru Izdavačkog centra, čiji je postupak osnivanja u toku, Matica srpska će objavljivati dve edicije – „Prva knjiga“ – čiju će pedesetogodišnjicu obeležiti ove godine i „Matica“ koja će biti nova edicija u kojoj će se godišnje objavljivati jedno kolo od 10 knjiga (proza, poezija, esej, kritika, ogled) i za koju će autori slati rukopise po pozivu. Od kapitalnih projekata, Vuksanović je najavio objavljivanje edicije „Srpska književnost u 150 knjiga“. Svojevremeno je Matica zajedno sa Srpskom književnom zadrugom objavila ovu ediciju u 100 knjiga, a sada će biti dopunjena sa 50 dela nastalih u poslednjih 50 godina prošlog veka. Matica srpska, zajedno sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, radiće na izradi Srpske enciklopedije i zbog potreba rada na tom projektu ova institucija je osnovala Leksikografski zavod Matice srpske.
Matica srpska će ove godine obeležiti dve značajne godišnjice – 180 godina od objavljivanja prve knjige u ovoj instituciji – daleke 1827. objavljene su knjige Jovana Sterije Popovića i Milovana Vidakovića, a biće obeleženo i 50 godina od postojanja edicije „Prva knjiga“. G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari