Izložba „Neviđeni Lubarda“ u Domu Jevrema Grujića 1Cile Marinković na otvaranju izložbe

Izložba jednog od najvećih jugoslovenskih slikara 20. veka, Petra Lubarde, otvorena je u Domu Jevrema Grujića povodom obeležavanja 110. godišnjice od rođenja slavnog umetnika.

Izložba će trajati do 2. maja.

Ova postavka obuhvata oko 20 remek-dela od kojih su neka sada prvi put prikazana našoj javnosti. Izložena dela nastala su između 1936. i 1972. godine, u dva perioda umetnikovog stvaralaštva: između dva svetska rata, počev od 1936. godine, kao i posleratni period sve do 1972. godine, što čini skoro 40 godina rada velikog slikara.

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Kuće legata, Galerije Matice srpske, Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, Narodnog muzeja Pančeva, kao i iz 6 privatnih kolekcija.
Pored slika, u Domu Jevrema Grujića biće izložen i deo umetnikove lične arhive, kao i crteži i grafike umetnika.

Izložbom „Neviđeni Lubarda“ Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti i diplomatije, nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, koji je započet prošle godine izložbom dela Uroša Predića koju je posetilo preko 20 000 posetilaca.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada se može posetiti izložba je četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati, sa vođenom turom u 17 i 18 časova, a subotom i nedeljom od 11 do 16 časova, sa vođenjem od 12 i 13 časova.

Izložbu su otvorili Aleksandar Conić, direktor Doma Jevrema Grujića, pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, i mr Danilo Vuksanović, programski direktor odeljenja za istraživanje i zaštitu kolekcije Galerije Matice srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari