Izložba „Vrata – kapija dva sveta“, autora Miloša Matića, biće otvorena večeras u 19 sati u Etnografskom muzeju u Beogradu. Ovo je jedna od dve studijske izložbe muzeja u ovoj godini (druga, posvećene rukavicama, biće organizovana na jesen), najavila je načelnik Odeljenja za narodnu kulturu Vesna Marjanović juče na konferenciji za novinare.

Izložba „Vrata – kapija dva sveta“, autora Miloša Matića, biće otvorena večeras u 19 sati u Etnografskom muzeju u Beogradu. Ovo je jedna od dve studijske izložbe muzeja u ovoj godini (druga, posvećene rukavicama, biće organizovana na jesen), najavila je načelnik Odeljenja za narodnu kulturu Vesna Marjanović juče na konferenciji za novinare. U ovoj godini biće odobrena i sredstva za otkup predmeta, a terenska istraživanja Pirota iz 2006. godine rezultiraće monografijom. Dopunjeno će biti i istraživanje Knjaževca, a od individualnih istraživanja, Vesna Marjanović pomenula je istraživanje nazvano „Od svilene bube do svilene košulje“. U martu će biti održana promocija 70. Glasnika, godišnjaka Etnografskog muzeja.
„Vrata – kapija dva sveta“, izložba je na kojoj će biti prikazano 14 primeraka vrata iz perioda nakon Prvog srpskog ustanka do sredine 20. veka, a pored njih brave – drvene, kovane, šarke, zvekir. Autor kaže da je izložbom želeo da (po)kaže dve stvari – način izrade, tehnike, materijali, način ukrašavanja vrata, i njihov simbolički sadržaj – socijalni status, ekonomsko-saobraćajnu komunikaciju i ritualno-magijsku funkciju, vrata kao granicu između dve sfere realnosti – unutrašnjeg i spoljnjeg, svog i tuđeg, bliskog i stranog. Izložba je praćena fotografijama, katalogom i predavanjem autora.
Etnografski muzej (pod čijim je okriljem i Manakova kuća) bio je najposećeniji u prošlogodišnjoj Noći muzeja – njegove postavke za jednu noć videlo je 17.000 posetilaca. Muzej je prošle godine organizovao 25 izložbi, od toga jednu studijsku – „Čija je ovo kapa?“, 23 koncerta, promocije knjiga, filmove, priredbe, kao i 15. međunarodni festival etnološkog filma na kome je učestvovalo 28 zemalja.
Uoči desetogodišnjice smrti jednog od direktora Etnografskog muzeja, utemeljivača Vukove zadužbine, kao i zadužbine Ive Andrića, Gvozdena Jovanovića, 26. januara u 13 sati u atrijumu će bronzani bareljef sa njegovim likom, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, otkriti akademik Miroslav Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari