Film „Hotel sa devet zvezdica“ izraelskog autora Idoa Hearaza proglašen je najboljim stranim ostvarenjem na Dokufestu, Šestom međunarodnom festivalu dokumenatranog i kratkometražnog filma u Prizrenu. Taj film je, kako je preksinoć saopšteno, dobio i Nagradu za ljudska prava koju je dodelila prizrenska kancelarija OEBS.

Film „Hotel sa devet zvezdica“ izraelskog autora Idoa Hearaza proglašen je najboljim stranim ostvarenjem na Dokufestu, Šestom međunarodnom festivalu dokumenatranog i kratkometražnog filma u Prizrenu. Taj film je, kako je preksinoć saopšteno, dobio i Nagradu za ljudska prava koju je dodelila prizrenska kancelarija OEBS. Najbolji film autora sa Kosova je „Zvanična smrt“ Ilira Kabašija, a najbolji kratkometražni film je „The tube with a hat“ Radu Jude iz Rumunije. Žiri je za najbolji balkanski dokumentarni film proglasio „Problem komaraca i druge priče“ Sudreja Paunova iz Bugarske. Specijalnu nagradu u toj kategoriji dobio je turski film „Zastava“. Specijalna nagrada za strani kratki dokumentarni film pripala je Marku Crejgu iz Ukrajine za „Pričaj sa mnom“.
Prikazana su i dva filma iz Srbije – „Zabranjeni bez zabrane“ Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića i „Nacionalni park“ Dragana Nikolića, kao i nekoliko ostvarenja iz BIH, Hrvatske i Makedonije. Na ovogodišnjem, Dokufestu prikazana su 104 filma iz 47 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari