Jedinstvo u raznovrsnosti 1

Na gotovo 40 kultnih lokacija, među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, kao i ugostiteljski objekti, izvođači najrazličitijih žanrova nastupiće na potpuno neočekivanim mestima.

Mostovi koji će spojiti konceptualno različite izvođače, žanrove i prostore predstavljaju ostvarenje programskog koncepta Novi Sad: Evropska prestonica kulture 2021. Spajanje naizgled nespojivih, različitih elemenata i aktera koji se približavaju, prepliću i prožimaju, izvođača i publike, mladih i starih… Novogodišnja noć 13. januara donosi spoj tehno, rep, pank, rok, pop i etno zvuka, horskog pevanja, klasike i tamburaških melodija.

Kroz nesvakidašnji pristup, tim Fondacije Novi Sad 2021 pripremio je muzički program za sve naše sugrađane, ali i sve one koji taj dan dođu u Novi Sad. Imaćemo priliku da uživamo uz Laibachov prepoznatljivi tvrdi zvuk u velikoj sali najstarijeg nacionalnog teatra, dok je u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, tradicionalna muzika pravog virtuoza, Slobodana Trkulje i benda Imar iz Škotske. Velika regionalna pop zvezda, Kaliope, nastupa u Pozorištu mladih, dok ćemo neke od najznačajnijih džez umetnika sa naših prostora Matiju Dedića i Zorana Predina moći da čujemo u Novosadskoj sinagogi. Za duhovnu muziku Divne Ljubojević rezervisana je pozorišna sala NIS, dok sjajan spoj tamburaških sastava iz Osijeka i Novog Sada, predvođenih Dušanom Svilarom, nastupa u Studiju M. Za najmlađe, i ne samo za njih, organizovana je predstava modernog cirkusa i kabarea Ludifiko u Zapadnom holu SPENS.

Budući Youth Creative Polis, tzv Kineska četvrt predstaviće programe na četiri lokacije za ljubitelje tehno zvuka i rep muzike, kada će Paul Ritch iz Francuske, Lag, Klaus i Vladimir Aćić nastupiti u Fabrici, a Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed i Yeah Left u Quarteru.

U Novosadskom pozorištu / Ujvideki Szinhaz nastupiće Nikola Vranjković, na Tribini mladih Sara Renar i Ana Ćurčin, a u Domu B612 Josipa Lisac i Dodžo. Gimnazija Laza Kostić ugostiće Lorana Prokopića i bend, Galerija Matice srpske predstaviće svoju VR uz eksperimentalnu muziku, dok će u Muzeju savremene umetnosti nastupiti DJ Ilija Rudović i kvartet. U holu Železničke stanice, spletovima igara predstaviće se članovi KUD Sonja Marinković, u Kulturnom centru u Futogu sviraju Bajanan i Balalajka (Anatolij Rečkin – balalajka i Aleksandr Lukaševič – harmonika), a u dvorcu Eđšeg, Udruženje Visoko C.

Nešto raniji popodnevni programi rezervisani su prvenstveno za najmlađu populaciju, pa ćemo tako u Studiju M moći da slušamo učenike muzičkih škola Srbije, a u Novosadskoj sinagogi Dečju filharmoniju.

Pored nabrojanih programa, u mnogim novosadskim lokalima organizovane su interesantne svirke koje ne treba propustiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari