Hrvatski književnik Miljenko Jergović dobitnik je nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2006. na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore – „Ruta Tannenbaum“. Jergović je jednoglasnom odlukom žirija nagrađen za taj roman, a nagrada mu je uručena 9.

Hrvatski književnik Miljenko Jergović dobitnik je nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2006. na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore – „Ruta Tannenbaum“. Jergović je jednoglasnom odlukom žirija nagrađen za taj roman, a nagrada mu je uručena 9. septembra na završnboj svečanosti sedmih književnih susreta „Cum grano salis“ u Tuzli.
Jergović je izjavio da je „nagrada ’Meša Selimović’ najknjiževnija književna nagrada na prostoru bivše Jugoslavije“, jer „ne postavlja sebe u okvire državnih granica, nego postavlja sebe u okviru međusobno razumljivih jezika“. „To je jedina takva nagrada, i to je zapravo tako velika i važna stvar. To Tuzlu čini središtem, neću reći književnog života, nego svesti o književnosti južnih Slovena“, rekao je Jergović nakon uručenja nagrade, preneli su lokalni mediji.
Radnja Jergovićevog novog romana događa se 30-ih godina u Zagrebu, gde mala Jevrejka postaje zvezda zagrebačke pozorišne scene, domaća Širli Templ. Prema rečima Jergovića, priča je inspirisana nekim stvarnim sudbinama i pričama, ali s druge strane potpuno je stvar imaginacije. „To je tema koja nije tema trenutka nego naših života, tema holokausta, genocida, tema masovnog stradanja je nešto što nas prati kroz ceo 20. vek i to je možda najvažnija književna tema“, dodao je Jergović,
U užem izboru za nagradu „Meša Selimović“ bila su još četiri romana – „Elijahova stolica“ Igora Štiksa, „Sin“ Andreja Nikolaidisa, „Komo“ Srđana Valjarevića, „Psi i klaunovi“ Josipa Mlakića. Jergovićev roman objavljen je i na srpskom jeziku, u izdanju kuće Rende, a promocija će biti održana 28. septembra u Magacinu u Kraljevića Marka. Rende je izdalo i Jergovićeve knjige „Mama Leone“ i „Buick Riviera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari