Jeste li za bezbednost? 1

Na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu večeras će se održati treća i poslednja dramska premijera u jubilarnoj 150. sezoni nacionalnog teatra.

Reč je o predstavi „Jeste li za bezbednost?“ u režiji i adaptaciji Anđelke Nikolić. Komad je baziran na tekstovima književnice, borca za ljudska prava i mirovne aktivistkinje Biljane Jovanović, putopisu „Dobrodošli v Dializijo“ Davida Šalamuna i antiratnoj prepisci „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“ koju je Biljana Jovanović vodila sa hrvatskim i slovenačkim spisateljicama Marušom Kres i Radom Iveković, kao i sa srpskom pesnikinjom Radmilom Lazić.

Prema rečima v. d. direktora Drame NP Tanje Šljivar, „ta prepiska s početka devedesetih, koja je pratila celokupan raspad Jugoslavije, predstavlja ženski pogled na specifičan politički trenutak koji se nije završio dobro ni za koga, a naročito ne po njih, radnike u kulturi, koji su, u tom trenutku, živeli u različitim delovima zemlje, kao i u inostranstvu, u Nemačkoj“.

Biljanu Jovanović igra Vanja Ejdus, a u ostalim ulogama su Sena Đorović, Milena Đorđević i Anastasia Mandić. U podeli su i: Petar Đurđević, Dragan Petrović, Stojša Oljačić, Vukašin Jovanović, Lazar Nikolić, Dragan Sekulić i Nemanja Stamatović. Dramatizaciju uradila je Branislava Ilić, scenografiju Vesna Popović, a kostime Olga Mrđenović.

– Kad sam prvi put pročitala ovaj tekst, u njemu mi je, pre svega, bila intrigantna snažna motivacija te četiri žene da pokrenu prepisku kojom u isto vreme svedoče jednom vremenu, preispituju ga iz pozicije ličnih sudbina i života, pozivaju na mir, suočavaju se sa stravičnim nacionalizmom koji buja, održavaju prijateljstvo, a opet javno progovaraju o bolu sa kojim se nose zbog raspada zemlje u kojoj su rođene. One kroz sve to pokušavaju da budu i aktivne u borbi protiv krvoprolića – izjavila je Vanja Ejdus za „Pozorišne novine“.

Ona je naglasila da „pored njih četiri, koje su manje više slična generacija i koje su bile svedoci raspada Jugoslavije, sa njima igra i osam mladih glumaca koji su rođeni posle ratova i oni govore o toj temi iz svoje perspektive“.

Uoči poslednje dramske premijere u ovoj sezoni, u NP su krajem prošle nedelje počele probe Šekspirovog „Sna letnje noći“, u režiji Kokana Mladenovića, sa kompletnom ženskom podelom u kojoj je 16 glumica, a čija je premijera najavljena za oktobar na Velikoj sceni NP i zapravo bi trebalo da otvori novu sezonu. To će biti šesta dramska postavka „Sna letnje noći“ na sceni NP, od kad je na njoj prvi put izveden 1910. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari