Američka umetnica Joko Ono, udovica Džona Lenona, predstavlja u Moskvi novu verziju instalacije „Odiseja bubašvabe“ (Odyssey of a Cockroach), koju je opisala kao sofisticiraniju od londonske i njujorške. Instalacija će biti predstavljena do 24. juna, u okviru drugog Bijenala savremene umetnosti u Moskvi.

Američka umetnica Joko Ono, udovica Džona Lenona, predstavlja u Moskvi novu verziju instalacije „Odiseja bubašvabe“ (Odyssey of a Cockroach), koju je opisala kao sofisticiraniju od londonske i njujorške. Instalacija će biti predstavljena do 24. juna, u okviru drugog Bijenala savremene umetnosti u Moskvi. Joko Ono je rekla da uvek pokušava da uključi elemente lokalne kulture u svoje radove, zbog čega ruska verzija „Odiseje“ sadrži i kacige koje su nosili vojnici crvene armije za vreme Drugog svetskog rata. Reč je o fotografijama veličine bilborda i skulpturama, koje je Joko Ono predstavila u vidu instalacije koja je fantazmagoričan mizanscen modernog urbanog načina života iz ugla bubašvabe.
Prema njenim rečima, izložba tog rada u Njujorku (Jeffrey Deitch galerija), 2003. godine bila je obeležena nedostatkom prostora, dok je izložba u londonskom Institutu savremene umetnosti 2004, zbog karaktera samog prostora, morala da bude postavljena pretežno vertikalno. Njujoršku izložbu zato je uporedila sa solo klavirskim nastupom, londonsku sa gudačkim kavrtetom, a moskovsku sa simfonijom, preneli su ruski mediji.
Predstavljajući „Odiseju“, rekla je da je uzela različite fotografije gradskih prostora i aranžirala ih iz ugla gledanja bubašvabe, jer se kroz pogled te druge rase može naučiti mnogo o današnjoj stvarnosti, kao i o snovima i noćnim morama ljudi. Ta instalacija Joko Ono sadrži i šokantne fotografije sa krvavim scenama nasilja, srušenih zgrada od bombaških napada, izgladnele dece…
Poznata mirovna aktivistkinja, koja je u februaru objavila novi album „Yes, I’m a Witch“, održaće i dva master klasa za mlade ruske umetnike tokom boravka u Moskvi. Prema njenim rečima, posetila je Moskvu nekoliko puta krajem 80-ih, a sada je prvi put u prestonici Rusije kako bi se predstavila i izložbom. Joko Ono rekla je i da u Rusiji ima rođaku, umetnicu Varvaru Bunovu, koja je bila muza Kazmira Maljeviča i živela u Japanu duže vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari