Posle dodele Zlatnog globusa analitičari iz sveta filma kažu da se trenutno ne vidi koje ostvarenje se nameće za glavnog favorita u trci za Oskara, kao što je to slučaj u izboru najboljeg glumca i glumice. Doduše, očekuju se izbori Udruženja reditelja Amerike i Udruženja glumaca Amerike, koji će sigurno povećati šanse njihovih laureata kao favorita za zlatnu statuetu koju dodeljuje Akademija filmskih nauka i umetnosti.

Posle dodele Zlatnog globusa analitičari iz sveta filma kažu da se trenutno ne vidi koje ostvarenje se nameće za glavnog favorita u trci za Oskara, kao što je to slučaj u izboru najboljeg glumca i glumice. Doduše, očekuju se izbori Udruženja reditelja Amerike i Udruženja glumaca Amerike, koji će sigurno povećati šanse njihovih laureata kao favorita za zlatnu statuetu koju dodeljuje Akademija filmskih nauka i umetnosti. Kad se 25. februara budu dodeljivale nagrade mnogi već sada, sa velikom sigurnošću, navode da će Oskare dobiti Helen Miren („Kraljica“) i Forest Vitaker („Poslednji kralj Škotske“). Mirenova je već pokupila brojne nagrade za svoj prikaz britanske kraljice Elizabete II, a jedina koja bi je možda mogla ugroziti je Penelope Kruz, koja je takođe fascinantna u „Povratku“ i koja je po mnogima ostvarila najbolju ulogu u svojoj karijeri.
Mirni Vitaker je prosto „eksplodirao“ u roli ugandskog diktatora Idija Amina, i takođe dominirao dosadašnjim dodelama nagrada, a njegov glavni konkurent je Piter O’Tul u delu „Venera“ – priča o čoveku čiji libido i dalje funkcioniše iako se to ne može reći za njegovo telo. O’Tul se sada izjednačio sa Ričardom Bartonom, koji je imao sedam nominacija za najboljeg glumca (rekord među glumcima), ali ga nikad nije dobio. Doduše, on je pre četiri godine dobio počasnog Oskara, a i njega je zamalo odbio smatrajući da i dalje ima šansi da ga prvo zaradi za neki konkretan projekat. To, naravno, nije nemoguće – Henri Fonda je tako dobio počasnog Oskara u 76. godini života, a potom ga sledeće godine osvojio kao najbolji glumac za film „On Golden Pond“.

Skorsezeova „Dvostruka igra“ zabranjena u Kini

Kineski filmski cenzori nisu dozvolili da dobitnik Zlatnog globusa za režiju – „Dvostruka igra“ dođe u njihove bioskope. Delo Martina Skorsezea zabranjeno je za prikazivanje zato što se u njemu pominje kineski plan za kupovinu vojne opreme. Iz kineskih izvora saznaje se da je deo zapleta filma, u kome se kaže kako Kina želi da kupi napredni vojni kompjuterski hardver, totalno nebitan za ovaj kriminalistički film. Doduše, ova odluka teško da će imati većeg uticaja na same Kineze koji budu pošto-poto želeli da odgledaju film, jer se njegova piratska DVD kopija može kupiti na ulicama većih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari