Klasika danas više nego ikad 1

Beogradske muzičke svečanosti, otpočinju svoj novi život, rekao je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl najavljujući 51. izdanje festivala klasične muzike na konferenciji za novinare u Skupštini grada, održanoj danas.

Ideja je da se publika podmladi, istakao je Karl, a program približi mlađim generacijama koje muziku u velikoj meri konzumiraju sa mobilnih telefona, da im se na vreme otkrije klasična muzika kako bi kasnije više posećivali koncerte. Otud i slogan „Klasika danas više nego ikad“, jer postoji želja da se publika koja treba da nastavi tradiciju Bemusa, jednog od najstarijih gradskih festivala, privuče na duže staze. Direktor Cebefa Damir Handanović u tom smislu istakao je koncert Vanese Mej kao događaj koji komunicira sa mlađom i sa starijom publikom.

Bojan Suđić, umetnički direktor festivala, najavio je da se svečano otvaranje 6. oktobra na kome nastupaju operske zvezde Anđela Georgiju i Čarls Kastronovo uz orkestar RTS, preseljava iz Sava centra u Kolarčevu zadužbinu. Razlog ovome je taj da i pored glamura koji nudi Velika dvorana SC, Kolarac ipak daje posebne tehničke uslove za održavanje ovako specifičnog događaja i obezbeđuje publici intimniji kontakt sa izvođačima, a osluškivale su se i sugestije, molbe ljubitelja muzike i vokalne umetnosti.

Suđić je, kako je rekao, pratio radove prethodnih selektora, razvoj festivala, mišljenja i spolja i iznutra, sve koncerte koji su bili uklopljeni manje ili više u celinu, sva osporavanja, krize – ozbiljno ih uzimajući u obzir. Istakao je da mu je važno bilo da 51. Bemus u sebe utka iskustva prethodnih festivala, da se izbegne tendencija koja kod nas postoji, a to je da se istorija meri od nas, već da se raniji rad i iskustva prethodnika takođe uvažavaju posebno kada je reč o festivalu sa dugom tradicijom.

LJubiša Jovanović, naš doajen flaute, naglasio je da je velika čast za njega da nastupi na Bemusu, posebno jer na ovom festivalu obeležava 40 godina umetničkog rada, a osvrnuo se na neverovatnu slučajnost da je pre 40 godina na Bemusu nastupio 8. oktobra, što je datum njegovog koncerta i ove godine.

Trubač Stjepko Gut izrazio je zadovoljstvo što nastupa sa velikanom trube Duškom Gojkovićem i džez orkestrom RTS. Prva srpska simfonijska džez svita je naziv projekta koji je Gut radio sa Bojanom Suđićem pre skoro deceniju, a predstavio je stare pesme i motive koje su preživele vekove. U ovoj sviti dobile su simfonijsko ruho, dok je džez je osnova svega toga. Gut se osvrnuo na džez obrazovanje u Srbiji sa pohvalama i istakao Srbiju kao najnapredniju čak u Evropi, uzimajući u obzir broj i kvalitet izvođača koji se školuju. Što se koncerta u Beogradu na Bemusu tiče rekao je da će Duško Gojković da izvede mainstream bi-bap program, dok će on izvoditi obrade starih srpskih motiva, za koje smatra da nose jednu posebnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari