Izložba knjiga, mapa i portreta 19. veka, koja će biti otvorena 10. januara u prostorijama Biblioteke grada u Zmaj Jovinoj, podsetiće kako je izgledao Beograd krajem 18. i početkom 19. veka, kako su izgledali ustanici, ko je objavio vesti o borbama u Srbiji i svedočio o tim događajima, ko je o njima pevao.

Izložba knjiga, mapa i portreta 19. veka, koja će biti otvorena 10. januara u prostorijama Biblioteke grada u Zmaj Jovinoj, podsetiće kako je izgledao Beograd krajem 18. i početkom 19. veka, kako su izgledali ustanici, ko je objavio vesti o borbama u Srbiji i svedočio o tim događajima, ko je o njima pevao… Na toj izložbi, posvećenoj 200-godišnjici osvojenja Beograda (1806-1807), biće predstavljene i originalne mape Balkanskog poluostrva i Beograda 18. i 19. veka, najavila je Biblioteka grada. Odabrane monografije i periodika prikazaće memoarska i literarna svedočanstva iz ustaničkih dana objavljivana u Budimu, Hamburgu, Beču, Veneciji, Novom Sadu… i najviše u slobodnom Beogradu tokom 19. i u prvim decenijama 20. veka. Autori izložbe u Odeljenju stare i retke knjige i knjige o Beogradu – Zavičajnom odeljenju su Ljubica M. Ćorović, Nikola Perišić i Lidija Tontić, a biće otvorena do 19. januara.
Biblioteka grada proslaviće 11. januara svoj dan i 76 godina postojanja dodelom nagrada za 2006. godinu. Biće dodeljene nagrade „Marija Ilić Agapova“ najboljem bibliotekaru i „Gligorije Vozarović“ najboljem izdavaču, knjižaru i knjigovescu, a program će voditi glumica Narodnog pozorišta Suzana Petričević.
U muzičkom delu učestvovaće „Belo platno“ i Svetlana Stević. Nakon programa u Odeljenju umetnosti u Knez Mihailovoj, biće održan prigodan koktel u Galeriji „Atrijum“, uz izložbu fotografija „Biblioteka grada Beograda u 2006. godini“, koju je priredila Ivanka Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari