Drugi regionalni susret pisaca pod nazivom „Na pola puta“, biće organizovan od 23. do 27. aprila u Užičkoj gimnaziji. Organizatori su učenici i profesorke Užičke gimnazije, Ružica Marjanović, Gordana Danilović i Milena Smiljanić, zajedno sa njihovim kolegama iz Ekonomske i Umetničke škole i osnovnih škola „Nada Matić“ i „Dušan Jerković“.

Drugi regionalni susret pisaca pod nazivom „Na pola puta“, biće organizovan od 23. do 27. aprila u Užičkoj gimnaziji. Organizatori su učenici i profesorke Užičke gimnazije, Ružica Marjanović, Gordana Danilović i Milena Smiljanić, zajedno sa njihovim kolegama iz Ekonomske i Umetničke škole i osnovnih škola „Nada Matić“ i „Dušan Jerković“. Naziv susreta ukazuje na činjenicu da je Užice tačno na pola puta između Beograda i Sarajeva.
Susret pisaca prvi put je organizovan prošle godine, kad su užički gimnazijalci ugostili književnike Fadilu Nuru Haver i Nenada Veličkovića iz Sarajeva, Sinana Gudževića iz Zagreba, Ljubicu Arsić iz Beograda, Vuleta Žurića iz Pančeva i Savu Damjanova iz Novog Sada. U odnosu na ostale književne susrete, užički se izdvaja po tome što pisci drže časove književnosti učenicima tokom redovne nastave, uveče se priređuju javna čitanja i književne večeri za širu publiku, a organizatori i moderatori tih programa, takođe su užički srednjoškolci.
Ove godine gosti užičkih srednjoškolaca biće osam pisaca iz regiona – Lamija Begagić i Nenad Veličković (Sarajevo), Predrag Lucić, Boris Dežulović (Split), Vida Ognjenović, Milena Bogavac, Miodrag Raičević (Beograd) i Srđan V. Tešin (Kikinda). U organizaciji ovogodišnjih susreta učestvovuje i devet učenika Druge sarajevske gimnazije, koji će biti smešteni u domovima užičkih gimnazijalaca i zajedno sa njima pohađati nastavu.
Užički gimnazijalci, na konferenciji za novinare, saopštili su da veruju da su ovakvi susreti, u vremenu poljuljanih vrednosti, jedan od načina da se uspostave direktni konktakti i upoznaju relevantni pisci iz regiona. Maturant Aleksandar Pavlović objasnio je da je cilj susreta približavanje književnosti učenicima, a potom najavio da će predavanja biti u Užičkoj gimnaziji, Ekonomskoj školi i OŠ „Nada Matić“, dok će književne večeri biti od 20.30 sati u dvorištu ili u svečanoj sali Gimnazije, što će zavisiti od vremenskih prilika. Gimnazijalci su sa profesorima priredili i bilten pod nazivom Na pola puta, koji sadrži osvrt na prošlogodišnje susrete, kao i program ovogodišnje manifestacije, sa kratkim biografijama pisaca i odlomcima iz njihovih dela. Pavlović je najavio da će biti priređen i CD sa tonskim zapisom književnih večeri, koji će biti distribusani bibliotekama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kako bi se njima služile slepe i slabovide osobe.
Ivana Bojić, takođe maturantkinja Užičke gimnazije, istakla je da je svečano otvaranje susreta planirano u utorak, 23.aprila od 19 sati u ovoj školi. „Jedan od učesnika prošlogodišnjih susreta, Sava Damjanov iz Novog Sada bio je oduševljen našim projektom i odlučio da u Novom Sadu organizuje nešto slično“, primetila je Ivana Bojić, dodavši da su prošlogodišnji susreti bili odlični, ali pošto su bili prvi, bilo je i treme, te da učenici ove godine jedva čekaju da se upoznaju sa piscima.
Inače, projekat „Na pola puta“, jedan je od ukupno pet omladindskih programa, koje je finansijski podržala užička opština. Nedeljnik Užička nedelja dodelio je autorskom timu ovog projekta nagradu za javni angažman i afirmaciju grada u 2006 godini. Projekat su podržali i preduzeće Metaloprerada, knjižara Stubovi kulture, PTT Srbija, Prvi partizan, Crveni krst Užice i mnogi drugi, poput TV5, Radio Lune i Vesti, dok je Danas medijski pokrovitelj. Više informacija o susretima pisaca u Užicu moguće je pronaći na na www.napolaputa.uzice.net, od 19. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari