Ambasador Japana u Beogradu Tadaši Nagai i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, potpisali su juče u Muzeju kinoteke ugovor o donaciji Japanske vlade ovoj instituciji u iznosu od 70 hiljada evra, koji će biti iskorišćen za tehniku održavanja filmske trake i digitalizaciju stare trake.

Ambasador Japana u Beogradu Tadaši Nagai i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, potpisali su juče u Muzeju kinoteke ugovor o donaciji Japanske vlade ovoj instituciji u iznosu od 70 hiljada evra, koji će biti iskorišćen za tehniku održavanja filmske trake i digitalizaciju stare trake. Kako je istakao gospodin Tadaši Nagai, ideju o pomoći Kinoteci dobio je podstaknut velikim gubitkom koji je pretrpela ova dalekoistočna zemlja pre nekoliko godina, kad je usled eksplozije jedne nitratne trake izgoreo čitav tamošnji arhiv. „Saznali smo da Jugoslovenska kinoteka čuva veliko filmsko blago i odlučili smo da im pomognemo“, istakao je Nagai.
Aktuelni ministar kulture u Vladi Republike Srbije Dragan Kojadinović istakao je da mu je izuzetno drago što je za vreme njegovog mandata napravljeno nekoliko značajnih napredaka na polju kulture. „Počastvovani smo brigom naroda Japana za institucije kulture u našoj zemlji. Pomoć od 70 hiljada evra je od izuzetne važnosti, ali još važnija je stalna briga koju Ambasada Japana pokazuje prema nama. Nakon Kinoteke, Vlada Japana ovih dana razmatra realizaciju pomoći za muzičke škole u Srbiji. Na inicijativu Ministarstva kulture, nekoliko muzičkih škola trebalo bi da dobije nove instrumente“, rekao je Kojadinović.
Konstatujući da bi Kinoteka u budućnosti trebalo konačno da ima adekvatne uslove za rad, njen direktor Radoslav Zelenović rekao je da je postojeća tehnika sa kojom se radi više za muzej nego za adekvatno korišćenje. „Ova donacija za opremu je zato od izuzetnog značaja. Zahvaljujući novom montažnom stolu, mnoge stare trake biće konačno dostupne za pregledavanje. Time ćemo, nadam se, stvoriti normalne uslove za rad za generacije kinotečana koji tek dolaze“, istakao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari