Koncert Radeta Šerbedžije otvara "Viminacijum fest" 24. juna 1Miomir Korać, Galina Perić, Bojan Ilić, Mihajlo Nestorović i Predrag Paunović: Sa konferencije za novinare

Na antičkom lokalitetu Viminacijum od 24. do 30. juna održaće se međunarodni pozorišni festival „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“, drugi po redu.

Tim povodom, održana je konferencija za medije, na kojoj su govorili dr Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum, selektor festivala Mihajlo Nestorović, predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić, direktorka požarevačkog Centra za kulturu, Galina Perić i organizator Predrag Paunović.

Oduvek sam sanjao o tome da se jedan ovakav festival organizuje na Viminacijumu i, evo, ovo je već druga godina kako se moj san ostavruje“, rekao je Korać. Selektor festivala istakao je da se radi o vrhunskim predstavama, u kojima nastupaju veliki profesionalci.

„Ovim festivalom promovišu se pozorišne vrednosti, ističe se značaj grada Požarevca, jačaju institucije kulture i i razvija umetnički život grada“, rekao je Nestorović.

Galina Perić napomenula je da je organizovanje Viminacijum festa zahtevan zadatak, ali, uz pomoći i podršku Grada Požarevca, sve se odvija bez problema.

„Ovaj festival je velika afirmacija Požarevca, Viminacijuma i Centra za kulturu, jer se radi o festivalu međunarodnog karaktera. Pozivam građane da dođu u što većem broju i da uživaju u predstavama i ambijentu“, rekla je Perić.

Bojan Ilić istakao je da je Požarevac grad sa velikom pozorišnom tradicijom i da ima dva festivala profesionalnih, i dva festivala amaterskih pozorišta.

„Organizacija ovakvog projekta je veoma zahtevna, ali sam siguran da će sve proteći u najboljem redu i da će se i glumci i publiak osećati prijatno“, rekao je Ilić.

Glavni organizator i producent festivala, Predrag Paunović, napomenuo je da se predstave igraju na tri loakcije, a njihov raspored je pažljivo napravljen, tako da svaka ekipa može doći i dva dana ranije da postavi scenografiju.

Festival će početi koncertom poznatog glumca Radeta Šerbedžije, koji će nastupiti sa orkestrom „Zapadni kolodvor“. Narednih večeri publika će videti pet takmičarskih predstava: „Bakhe“ – „Ulisis teatar“ Brioni i Zagrebačko kazalište mladih, „Sonet 666“ – Državno mađarsko pozorište iz Temišvara, „Na Drini ćuprija“ – SNP Novi Sad, „Devojčica sa žicama“ – Slovensko narodno gledališče „Drama“ Ljubljana i „M.I.R.A“ – Bitef teatar.

Posle proglašenja pobednika, 30. juna, glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, u čast pobednika odigraće predstavu „Žene iz Troje“.

Prodaja karata

Prvih 300 kompleta ulaznica, za sve večeri, prodavaće se za 2.500 dinara, a ostale će koštati 1.000 za koncert Šerbedžije i 500 za predstave. Za građane će biti organizovan besplatan autobuski prevoz, koji će svake večeri, u 19.30, kretati od hotela „Dunav“ u Požarevcu – najavio je Paunović.

Prateći program

U pratećem programu festivala, koji organizuju Arheološki park „Viminacijum“, Centar za kulturu i Grad Požarevac, održaće se izložba slika na temu mitova Danila Vuksanovića i koncert džez akustik benda Jazzanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari