Francuska mreža „n+i“ obrazuje inženjere-menadžere sa međunarodnim kvalifikacijama i danas okuplja 75 francuskih visokih inženjerskih škola, uz nedavno pristupanje i svih visokoškolskih ustanova iz mreže politehničkih škola. Ova mreža nudi kompletan „paket usluga“. To je služba koja pomaže uklapanje u francuski visokoškolski sistem svakog mladog inženjera počev od izbora programa koji želi da usavrši, načina finansiranja do pomoći oko smeštaja, ishrane, osiguranja i slično.

Francuska mreža „n+i“ obrazuje inženjere-menadžere sa međunarodnim kvalifikacijama i danas okuplja 75 francuskih visokih inženjerskih škola, uz nedavno pristupanje i svih visokoškolskih ustanova iz mreže politehničkih škola. Ova mreža nudi kompletan „paket usluga“. To je služba koja pomaže uklapanje u francuski visokoškolski sistem svakog mladog inženjera počev od izbora programa koji želi da usavrši, načina finansiranja do pomoći oko smeštaja, ishrane, osiguranja i slično. Ovakav tip inženjera stiče naučno i tehničko obrazovanje kao i sposobnosti za vođenje međunarodnih projekata. Pored stručnosti i solidnih akademskih rezultata najvažnije osobine ovih mladih inženjera treba da budu: sposobnost prilagođavanja različitim sredinama, otvorenost za nove ideje, komunikativnost, kreativnost, autonomnost i drugi ljudski kvaliteti. Od 2008. godine mreža „n+i“ ponudiće, kao dopunu dvogodišnjem programu koji vodi ka prestižnoj Diplomi francuskog inženjera, i kurs koji se završava Nacionalnim masterom (bivšim Masterom istraživačkog i profesionalnog tipa), koji je više specijalističkog karaktera od inženjerske diplome. U početnom trajanju od dve godine, u zavisnosti od nivoa stečenog znanja, moći će da se svede i na samo jednu godinu (M2) studija u Francuskoj. Lista od više od 90 mastera već je u pripremi. Međunarodni studenti inženjerskih struka odsad mogu da pronađu celokupnu ponudu Master diploma iz oblasti inženjerstva na Internet sajtu www.nplusi.com, a počev od 10. septembra ove godine otvoreni su on-line upisi. Za više informacija – Ogranak Agencije CAMPUSFRANCE u Beogradu (Francuski kulturni centar, Zmaj Jovina 11, 11000 Beograd).
Grupa Ametist najavila je od sredine novembra izložbu „Mozaik malog formata II“ u beogradskoj Galeriji „Feniks“ i pozvala domaće i strane umetnike, koji se bave mozaikom, da se prijave za učešće. Svaki autor može da učestvuje sa jednim do dva rada u tehnici mozaika, koji su nastali u poslednjih godinu dana, ograničenog formata do 25 X 25 cm. Rok za prijavljivanje je 15. oktobar. Svi izlagači učestvuju sa po 500 dinara u troškovima štampanja materijala (katalog, pozivnice, plakat), a troškove organizacije izložbe snosi galerija. Materijal za konkurs (snimci radova foto ili CD, kratka biografija) trebalo bi dostaviti u Galeriju „Feniks“ ili poslati e-mailom. U prijavi treba navesti naziv rada, dimenzije i godinu nastanka i podatke o autoru (ime i prezime, adresa, telefon, e-mail). Adresa galerije „Feniks“ je Tadeuša Košćuška 28, 11000 Beograd, a broj telefona +381.11.3285.951. Otvorena je od 12 do 19 sati, osim nedeljom i ponedeljkom. Izložba će biti otvorena 15. novembra i trajaće mesec dana.
Filmski festival Slobodna zona traži volontere za ovogodišnje izdanje, koje će biti održano od 9. do 14. novembra. Obaveze volontera biće povremene od 1. do 10. novembra, od 10. ili 12. do 23, odnosno, sat posle ponoći u vreme trajanja Festivala. Volonteri će, na osnovu svojih znanja i afiniteta, biti raspoređeni na neke od sledećih poslova: domaćini stranim gostima (autorima i producentima filmova), komunikacija sa publikom festivala i pomoć u organizaciono – tehničkim poslovima. Svi koji žele da budu domaćini nekom od gostujućih autora neophodno je da govore engleski i poznaju Beograd, a poželjno je, mada ne neophodno, znanje francuskog i/ili španskog i/ili nemačkog jezika. Za prijavljivanje, koje je moguće do 10. oktobra, potrebno je poslati biografiju, pismo motivacije i kontakt informacije (broj mobilnog telefona, e-mail), na adresu infoźfreezonebelgrade.org (subject: volontiranje na SZ). Volonteri na Slobodnoj zoni kvalifikuju se i da budu volonteri koje će Kulturni centar Rex, kao organizator Slobodne zone, predložiti za razmenu u okviru Evropskog volonterskog servisa (http://ec.europa.eu/youth/program/sos/ vh_evs_en.html) u jednom od kulturnih centara članova mreže nezavisnih kulturnih centara Evrope (www.teh.net).
Organizatori međunarodnog Festivala novog filma i videa Alternative film/video 2007. u Beogradu raspisali su konkurs za ovogodišnje izdanje tog festivala, a zainteresovani se mogu prijaviti do 15. oktobra. Festivali će biti održan od 5. do 9. decembra u beogradskom Domu kulture Studentski grad, u organizaciji Akademskog kino kluba (Akademskog filmskog centra). Radove je potrebno poslati uz popunjen odštampan prijavni list, koji se može preuzeti sa sajta www.alternativefilmvideo.org. Selekciona komisija odrediće koji filmovi ulaze u takmičarski, odnosno u informativni program, a žiri Festivala će odlučiti koji filmovi će biti svrstani na listu posebnih ostvarenja. Nagrađeni radovi biće objavljeni na DVD izdanju „Alternative film/video 2007“, a nagrađeni autori dobijaju mogućnost da snime sledeći film/video u produkciji AFC, uz obezbeđen smeštaj i hranu u Studentskom gradu u trajanju od mesec dana u toku naredne godine. Filmove i video radove potrebno bi prijaviti do 15. oktobra na adresu: Akademski filmski centar, Dom kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd, Srbija. Za Festival se mogu predložiti i video instalacije i performansi, koji će se odvijati u galerijama DKSG ili drugim adekvatnim festivalskim prostorima. Festival Alternative film/video prošle godine je dobio međunarodni karakter, čime je ostvario cilj da se u programu nađu filmovi i video forme koje na različite načine mogu da ilustruju dileme u aktuelnom istraživanju mogućih novih definicija alternativnog u ovoj oblasti. Ove godine u pratećim programima biće posvećena pažnja fenomenu umetničkog udruživanja i kolektiva, asocijacija i grupa, platformi koje omogućavaju zajedničke akcije i projekte u umetničkom delovanju. Tema programa „Asocijacije“ pruža i mogućnost razmatranja uticaja i veza sa umetničkom praksom avangarde i alternativnih pokreta 20. veka na aktuelne modele umetničkog delovanja. Dodatne informacije o konkursu mogu se dobiti posredstvom adrese alternativeźdksg.co.yu, odnosno brojeva telefona +381.11.2691.442 i +381.62.267.839.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari