Jedina domaća fondacija koja, kako joj i samo ime kaže, pre svega podstiče i pomaže razvoj lokalne inicijative u Srbiji što najčešće podrazumeva i toliko pominjanu decentralizaciju, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), u saradnji sa Erste bankom pokrenula je novi program donacija pod nazivom Centrifuga.

Jedina domaća fondacija koja, kako joj i samo ime kaže, pre svega podstiče i pomaže razvoj lokalne inicijative u Srbiji što najčešće podrazumeva i toliko pominjanu decentralizaciju, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), u saradnji sa Erste bankom pokrenula je novi program donacija pod nazivom Centrifuga. To je program za mlade i kulturu čiji je cilj da dodelom finansijskih sredstava (od 500 do 4.000 evra) aktivira mlade od 15 do 30 godina da pokrenu kreativne kulturne sadržaje u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste banka, osim gradova Beograd, Niš i Novi Sad čime se insistira na decentralizaciji kulturnih dešavanja i aktiviranju manjih sredina. „To je dobar primer saradnje između biznisa i NVO sektora“, rekao je povodom početka novog programa BCIF-a i Erste banke, saradnik BCIF-a Siniša Đurić.
„Osnovna ideja ovog programa je da se pokrenu kulturni sadržaji, inicijative i aktivizam mladih i omladinskih grupa širom zemlje, van velikih urbanih centara, koje žele priliku da se iskažu, učine nešto u svojoj zajednici i pokrenu je. I sam naziv programa govori o sili kulturne decentralizacije, o svesti o važnosti toga da i manja mesta, obično na margini velikih nacionalnih programa, dobiju svoje manifesticije, programe, festivale, skupove, i slično“, ističe Đurić. Prema njegovim rečima, ova saradnja između velike i uspešne banke kao što je Erste banka u Srbiji, i prepoznatljive domaće fondacije kao što je BCIF, može da posluži kao odličan model za buduća međusektorska partnerstva za sve. „Više nije u pitanju uobičajena situacija kada poslovni partner samo daje donaciju, a organizacija je puki primalac, već istinski partnerski odnos gde svaka strana ulaže svoje znanje, iskustvo, ekspertizu i uticaj da radi na nekom društvenom problemu i pokušava da ga reši“, navodi Đurić.
Konkurs je otvoren do 21. septembra 2007. i namenjen je isključivo lokalnim omladinskim organizacijama/neprofitnim grupama, kojima upravljaju mladi ljudi, i koji se bave pitanjima mladih i kulture. Detaljne informacije o konkursu nalaze se u dokumentu Objava konkursa, koji se može naći na sajtu BCIF-a – www.bcif.org, kao i u filijalama Erste banke. Zainteresovane grupe/organizacije treba da popune formular koji se može preuzeti na sajtu BCIF-a i Erste banke (www.erstebank.co.yu), i pošalju ga BCIF-u na adresu Gospodar Jevremova 45/III-8, 11000 Beograd, ili mejlom na mladiźbcif.org, sa naznakom „Za program Centrifuga“.
Audicija za prijem novih članova za program Škola glume i govora beogradskog Pozorišta Dadov, zakazana je za subotu, 1. septembra od 11.00 u tom pozorištu. U okviru audicije odabraće se polaznici škole na osnovu ustanovljenih kriterijuma, polaganjem pred komisijom zadanih recitacija, monologa i imitacija. Broj polaznika je ograničen, a nastava se održava do kraja decembra, kad se organizuje javni čas. Škola glume i govora u ovoj sezoni proslavlja 50 godina svog uspešnog rada, te angažovanjem i organizovanjem slobodnog vremena mladih u potpunosti se realizuje funkcija rada s omladinom i nastavlja se generacijska uspešna tradicija Pozorišta Dadov. Škola glume i govora oaza je mladih naraštaja do 18 godina starosti, gde oni provode svoje slobodno vreme i istovremeno se adekvatno edukuju i pripremaju za dalji život, izazove i učenje, tvrde iz Dadova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari