Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda raspisao je konkurs za sufinansiranje kapitalnih izdavačkih dela u oblasti umetnosti i društvenih i humanističkih nauka, koji je otvoren do 15. avgusta. Pravo učešća imaju preduzeća i ustanove, registrovani za izdavačku delatnost, čije je sedište na teritoriji Beograda, a svako od njih može da predloži najviše dva kapitalna dela u obliku štampane knjige ili u digitalnoj formi.

Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda raspisao je konkurs za sufinansiranje kapitalnih izdavačkih dela u oblasti umetnosti i društvenih i humanističkih nauka, koji je otvoren do 15. avgusta. Pravo učešća imaju preduzeća i ustanove, registrovani za izdavačku delatnost, čije je sedište na teritoriji Beograda, a svako od njih može da predloži najviše dva kapitalna dela u obliku štampane knjige ili u digitalnoj formi. Podnosilac predloga može da konkuriše za učešće u finansiranju autorskih prava za kapitalno delo, troškove pripreme (dizajn, otkup autorskih prava za ilustrativni materijal, troškovi prevoda i slično) i troškova štampe kapitalnog dela. Izdavači ne mogu da konkurišu za sredstva za plate zaposlenih ili materijalne troškove (zakup prostora, komunalni, troškovi korespondencije i slično), koji su nastali prilikom rada na izdavanju kapitalnog dela, kao ni za sredstva potrebna za promotivne materijale i reklamne kampanje ili za distribuciju kapitalnog dela. Pravo učešća nemaju predlagači čija su dela finansirana sa više od 50 odsto sredstava iz budžeta ministarstava ili drugih državnih organa. Podnosioci predloga su obavezni da kapitalno delo objave u roku od 12 meseci od dana zaključenja ugovora ili da vrate dobijena sredstva sa kamatama. Svaki izdavač biće dužan i da 34 primerka takvog izdanja pokloni Biblioteci grada Beograda. Grad je prošle godine izdvojio za stimulaciju kapitalnih izdavačkih projekata u oblasti umetnosti, društvenih i humanističkih nauka 14 miliona dinara. Na konkurs se prijavilo 87 predlagača sa 94 projekta, a komisija je odabrala 29 dela, za koja je smatrala da su od posebnog značaja za Beograd.
Galerija Doma omladine Beograda (DOB) raspisala je konkurs za izlaganje u 2008. godini, koji je otvoren do 30. juna. Iako je orijentisana na organizovanje izložbi mladih umetnika, budući da bar polovinu termina čine prve samostalne izložbe, konkurs je otvoren za sve umetnike. U jednoj izlagačkoj sezoni, Savet Galerije dodeli 22 termina za samostalne izložbe i jedan za kolektivnu izložbu (tradicionalna izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti). Učesnici na konkursu za 43. izlagačku sezonu Galerije DOB trebalo bi da, uz prijavu, prilože dokumentaciju o materijalu kojim konkurišu (fotografije radova, opis projekta…) Konkursni materijal mogu predati lično, u redakciji DOB, radnim danom od 10 do 15 sati, ili uputiti poštom na adresu: Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, 11000 Beograd. Detaljnije informacije moguće je dobiti na broj telefona +381.11.3225.453, ili kontaktirati urednika likovnog programa posredstvom e-mail adrese – dobinfoźdomomladine.org.
Jugokoncert je raspisao konkurs za realizaciju programa u 2008, na kojem mogu da učestvuju svi profesionalni muzičari – solisti (instrumentalisti, dirigenti i pevači), kompozitori i kamerni ansambli. Predlozi se mogu odnositi na realizaciju solističkih programa, kamernih koncerata u različitim kombinacijama, instrumentalnih, vokalnih, vokalno-instrumentalnih i različitih scenskih programa. Predlog projekta podrazumeva: tačan program sa preciznim trajanjem kompozicija (širi sinopsis u slučaju scenskih i multimedijalnih projekata), imena svih učesnika – muzičara i svih umetničkih saradnika (sa kraćim biografijama – do 200 reči), preciznu listu tehničkih zahteva za realizaciju programa, predlog termina za održavanje programa, predlog predračuna i sve podatke o podnosiocu predloga, uključujući i brojeve telefona i e-mail adresu. Svi predlozi treba da budu u štampanoj formi, a nepotpuni neće biti razmatrani. U dvorani Kolarčeve zadužbine i Sava centra održaće se muzički programi isključivo u slučaju kada je reč o velikom koncertnom projektu sa pauzom. Ostali predlozi odnose se na muzičke programe u jednom delu i u ukupnom trajanju između 55 i 65 minuta. Ti programi biće realizovani u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, Dvorani Beogradske filharmonije, Atrijumu Narodnog muzeja, Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić i Galeriji fresaka. Moguće je predlagati i druge prostore, uz adekvatno obrazloženje. Kompleksni muzičko-scenski projekti mogu se izvoditi u adekvatnim pozorišnim prostorima u Beogradu. Prednost će imati predlozi programa koji su koncipirani uz sveobuhvatno sagledavanje aktuelnog muzičkog trenutka u svetu i kod nas, bez obzira na muzičku epohu i stil, a koji donose inovativan pristup i imaju jasnu i precizno razrađenu ideju. Predloge je potrebno dostaviti najkasnije do 22. juna 2007, a razmatraće ih stručna komisija koju će imenovati Upravni odbor Jugokoncerta. Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 15. septembra. Adresa Jugokoncerta je Terazije 41/1, 11000 Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari