Organizatori Međunarodnog bijenala u Istanbulu, čiji je kustos Hou Hanru, pozvali su umetnike da se prijave za učešće na narednom, desetom izdanju te izložbe, koja će biti održana od 8. septembra do 4. novembra ove godine. Bijenale neće biti tematska izložba u tradicionalnom smislu, već naglašava umetničku produkciju zasnovano na kolektivnoj inteligenciji i živim procesima pregovaranja s fizičkim mestima.

Organizatori Međunarodnog bijenala u Istanbulu, čiji je kustos Hou Hanru, pozvali su umetnike da se prijave za učešće na narednom, desetom izdanju te izložbe, koja će biti održana od 8. septembra do 4. novembra ove godine. Bijenale neće biti tematska izložba u tradicionalnom smislu, već naglašava umetničku produkciju zasnovano na kolektivnoj inteligenciji i živim procesima pregovaranja s fizičkim mestima. Izložba će se fokusirati na urbane teme i arhitektonsku stvarnost kao sredstva izlaganja različitih kulturnih konteksta i umetničkih vizija koje se odnose na složene i različite forme modernosti. Umesto nametanja definisanog koncepta i fiksnog izložbenog oblika, Bijenale je otvoreno kao platforma za imaginaciju, dijalog i produkciju. Radovi će biti izvođeni na posebnim lokacijama, odabranim zbog njihovih istorijskih i funkcionalnih karakteristika, a problematika izložbe biće realizovana i u kontinuiranom dijalogu internacionalnih umetnika, lokalne publike i specifičnog konteksta. Odabrana mesta za Bijenale obično se ne pojavljuju na turističkim mapama Istanbula, ali su kulturološki i politički simbolični za pitanje modernosti – insitu akcije generišu situacije kao sila urbane transformacije. Kurator Hanru trenutno je direktor izložbenih i javnih programa Instituta za umetnost u San Francisku. Rok za prijavljivanje je 31. januar, a potrebno je poslati prijavnicu i portfolio kuratoru Bijenala sa primerima radova (fotokopije, slajdovi, katalozi, DVD…) na adresu – International Istanbul Biennial, Istanbul Foundation for Culture and Arts, Istiklal Cad. 146, Beyoglu 34435 Istanbul Turkey.
Sajt posvećen unapređenju spisateljskog zanata i promociji fantastične književnosti Art-Anima raspisao je konkurs za najbolju crticu, minijaturu i kratku priču, na kojem mogu učestvovati svi zainteresovani, pod uslovom da su radovi na srpskom jeziku i da su iz domena fantastike. Konkurs je raspisan za crticu dužine do deset reči, minijaturu do 2.500 slovnih mesta (računajući i beline) i kratku priču do 10.000 slovnih mesta (računajući i beline). Jedan autor može učestvovati u svim kategorijama, ali po svakoj kategoriji može biti zastupljen sa najviše po tri rada. Na konkursu mogu učestvovati samo radovi koji ranije nigde nisu bili objavljeni u štampanom obliku. Radove bi trebalo slati na adresu – artanima_konkursźyahoo.com a u „telu“ poruke obavezno navesti ime i prezime, adresu i broj telefona. Radovi moraju biti priloženi u atačmentu poruke i moraju biti otkucani u programu word. Krajnji rok za slanje radova je 31. januar. Rezultati glasanja žirija biće objavljeni tokom februara na sajtu Art-Anima (www.art-anima.com). Po dva prvoplasirana rada iz svake kategorije biće novčano nagrađena, a najkvalitetnija dela (bez obzira na plasman) sa konkursa biće objavljena u više časopisa posvećenih književnosti i fantastici, kao i na sajtu Art-Anima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari