Peta teatarska internacionalna beogradska avantura – TIBA, festival pozorišta za decu i mlade, čiji je osnivač i pokrovitelj gradski sekretarijat za kulturu, a organizator Pozorište „Boško Buha“, biće otvorena 4. juna, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Peta teatarska internacionalna beogradska avantura – TIBA, festival pozorišta za decu i mlade, čiji je osnivač i pokrovitelj gradski sekretarijat za kulturu, a organizator Pozorište „Boško Buha“, biće otvorena 4. juna, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada. Počeće performansom-vozićem koji u 12 sati kreće ispred Biblioteke grada Beograda i nastavlja Knez Mihailovom ulicom sve do Trga Nikole Pašića, na kome će se ove godine odvijati svi prateći programi Festivala u TIBA gradu, a potom će u 17 sati u Pozorištu „Boško Buha“ biti izvedena i prva predstava iz ovogodišnje selekcije. Tu selekciju sačinio je Igor Bojović koji je rekao da bi se ona, kao i festival, mogla podvesti pod moto – Kontinuitet i kvalitet. Sve predstave on je video na evropskim festivalima što znači da su one već dokazale svoj kvalitet prošavši njihove selekcije. Bojović je najpre najavio poslednju predstavu u takmičarskom programu – „Bizarijum, ulični akvarijum“ iz Kanade, koja ukazuje i na ovogodišnje odvijanje TIBE dobrim delom pod vedrim nebom, istakavši da je u pitanju ulično pozorište, jedno od najboljih te vrste, pravi ulični spektakl, viđen već u 30 gradova i deset zemalja i na 28 festivala. Predstava iz danske „Dito i Mito“ je pantomimska, takođe izvedena na mnogim festivalima gde je oduševila i kritiku i publiku. Predstava koja otvara TIBU je „Na kraju krajeva“, koprodukcija nekoliko zemalja i završni deo trilogije čiji je jedan deo na TIBI 2005. dobio Gran pri. Ovaj put tema je migracija i transport dece nakon Drugog svetskog rata. „Crvene, crvene cipele“ iz Nemačke, žestoko su dramska predstava i namenjena pre mladima, nego deci. „Kako je Tonkica kupovala hleb“ je predstava Kazališta mala scena iz Hrvatske, a njen reditelj je Ivica Šimić koji je sa svojom predstavom na prvoj TIBI dobio Gran pri. Francuska predstava „Gospodin Semolin ili čovek iz sna“, najzabavnija je od svih. To je kulinarska priča i za decu i za odrasle, a u njoj, na sceni, priprema se prva hrana. Ovdašnja pozorišta predstavljaju Puž sa „Perom Panom“, „Boško Buha“ sa „Golim kraljem“ i „Duško Radović“ sa predstavom „Mali princ“.
U pratećem programu su tri kamerne predstave iz Hrvatske, Španije i Slovenije koje se izvode u TIBA gradu i one su besplatne. Tu će se odvijati i četiri celodnevne radionice – kreativnog pisanja, origamija, slikanja i mađioničarska, dok će peta, od 17 do 18 sati, biti glumačka. Na Trgu Nikole Pašiča biće otvorena i izložba „Nevidljiva deca“, nastala u saradnji sa Centrom za integraciju mladih, na kojoj su prikazana deca sa ulica Beograda. Žiri TIBE su Mojca Kraft – dramaturg iz Slovenije, Megumi Tomiti – koreograf iz Japana, i Jelena Mijović – dramaturg. Nagrade festivala su Gran pri – statueta i 1.500 evra, i specijalna nagrada za nove pozorišne tendencije čiji je novčani iznos 1.000 evra. I ovdašnji ogranak ASITEŽ (Međunarodno udruženje pozorišta za decu i mlade) dodeliće svoju nagradu. Ulaznice su 400 dinara, a škole za organizovanu posetu imaju popust. TIBA traje do 10. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari