„THE TWIST“ ČABIJA ČEKERA NAJPOPULARNIJI BILBORD SINGLNa Bilborod Hot 100 listi singlova prošlo je tokom poslednjih 50 godina puno uspešnih pesama. Ipak, mnogi nikako ne bi očekivali da je najpopularniji singl numera „The Twist“ Čabija Čekera. Što je još interesantnije, Bitlsa i Elvisa Prislija nema među prvih pet! „Drago mi je da su joj konačno […]

 

„THE TWIST“ ČABIJA ČEKERA NAJPOPULARNIJI BILBORD SINGL

Na Bilborod Hot 100 listi singlova prošlo je tokom poslednjih 50 godina puno uspešnih pesama. Ipak, mnogi nikako ne bi očekivali da je najpopularniji singl numera „The Twist“ Čabija Čekera. Što je još interesantnije, Bitlsa i Elvisa Prislija nema među prvih pet! „Drago mi je da su joj konačno odali zasluženo priznanje“, prokomentarisao je Čeker za svoj hit iz ranih 60-ih godina prošlog veka. Ovu numeru je, inače, Rokenrol muzej proglasio za jednu od 500 pesama koje su oblikovale rokenrol. Singl je, inače, proveo samo tri nedelje na prvom mestu Hot 100 liste, ali je to uradio u dva odvojena trenutka, sa razmakom većim od godinu dana. Niti jednoj drugoj pesmi to nije uspelo. Santanin „Smooth“, sa Robom Tomasom, na drugom je mestu najpopularnijih singlova, a sledi Bobi Darin sa „Mack the Knige“, LeEn Rajms sa „How Do I Live“ i pesmica „The Macarena“ Los Del Rio. Bitlsi su uspeli da se uguraju među prvih deset – osmi su sa „Hey Jude“, ali su pre njih Olivija Njutn Džon sa „Physical“ i Debi Bunu sa „You Light Up My Fire“. Deveta je Maraja Keri sa „We Belong Together“, a deseta Toni Brekston i „Un-break My Heart“. Iako ovakav izgled najpopularnijih pesama neće oduševiti mnoge fanove, on je hronika uspešnosti pesama kada su bile na Hot 100, što ne mora nužno da znači i da su pesme koje će se „zauvek pamtiti“. Na nedavno objavljenoj Bilbord Hot 100 listi najboljih izvođača svih vremena, prvi su Bitlsi ispred Madone, Eltona Džona, Elvisa Preslija, Stivija Vondera, Maraje Keri, Dženet Džekson, Majkla Džeksona, Vitni Hjuston i Rolingstounsa.

V. T.

JADRANKA STOJAKOVIĆVEČERAS U SKC

Legendarna sarajevska kantautorka i pevačica, Jadranka Stojanovićodržaće večeras koncert u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, na kojem će podsetiti na hitove poput „Sve smo mogli mi“, „Što te nema“ i „Čekala sam“, a prvi put će predstaviti beogradskoj publici i numere nastale u proteklih dvadesetak godina tokom boravka u Japanu. Rođena u Sarajevu, gde je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti 1981, Jadranka Stojakovićje po završetku srednje škole za primenjenu umetnost, 1986. otišla u Nemačku, pridruživši se džez grupi svog ujaka tromboniste. Na turneji po Evropi (el. bas, gitara, vokal) ostala je do 1971, a po povratku u Sarajevo, radila je kao kompozitor i izvođaču sarajevskom Kamernom teatru 55. Ubrzo je usledio nastup na izboru za pesmu Evrope, a od 1972. redovno je učestvovala na festivalima širom bivše Jugoslavije, komponujući za dečji i dokumentarni program RTV Sarajevo. Sarađivala je s grupom Bijelo dugme, a zapažene uspehe ostvarila je baladama „Sve smo mogli mi“ i „Što te nema“, u saradnji sa Rajkom Dujmićem (Novi fosili). Kao kantautorka, često je nastupala na večerima „slobodnih formi“, a od 1981. organizuje koncerte uz samostalne izložbe likovnih radova. Nakon učešća na festivalu u Japanu 1984, potpisala je 1988. i ugovor sa Tošiba – EMI. Objavila je sedam albuma i pet singl CD, u saradnji sa muzičarima Japana, Evrope i Amerike. Osnovala je 2002. grupu Space Lab, sa kojom je nastupala na otvaranju Art centra „Esplande“ u Singapuru. Sarađivala je sa mnogobrojnim muzičarima, među kojima su producent i pijanista Sakamoto Riuići, gitaristi Miroslav Tadići Kido Natsuki, producent i violinista volter Kvintus, bubnjar Mark Naušef… Nova verzija njene pesme „Što te nema“, realizovana s japanskim muzičarima Kido Natsuki i Naoki Kita, uvrštena je 2007. na kompilaciju „Top of the World“ britanskog časopisa za vorld muziku Songlines. SEEcult.org

DŽUDI DENČDOBIJA EVROPSKU FILMSKU NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO

Veteranka britanskog glumišta, Džudi Denč(73) i osnivači avangardnog bioskopskog manifesta – Dogma, biće ovogodišnji dobitnici počasnih priznanja na dodeli Evropskih filmskih nagrada. Ceremonija će biti održana 6. decembra u Kopenhagenu. Džudi Denč, koja dobija nagradu za životno delo, međunarodnu slavu stekla je kao kraljica Viktorija u „Gospođi Braun“ 1997, dok je Oskara za sporednu ulogu dobila godinu dana kasnije, kao kraljica Elizabeta I u hitu „Zaljubljeni Šekspir“. Ipak, najširoj publici, verovatno je najpoznatija po kameo nastupima kao „M“ u Džejms Bond filmovima. Danski sineasti, Lars fon Trir, Soren Krah Jakobsen, Kristijan Levring i Tomas Vinterberg, 1995. godine stvorili su „Dogma“ pokret sa jedinstvenim pravilima koja su zabranjivala korišćenje stativa i ostalih pomagala, snimanje isključivao na lokacijama i ne potpisivanje reditelja na platnu kako bi stvorili „poštenije“ filmove. Oni će dobiti nagradu za dostignuće u svetskoj kinematografiji pošto su dali „jedinstveni impuls“ filmu.

V. T.

ZABORAVLJENA REMEK DELA – FILM NOIR U DOMU OMLADINE

Nekoliko, manje poznatih, ostvarenja iz zlatnog perioda „Film noir“ žanra biće predstavljeno u Sali na prvom spratu beogradskog Doma omladine, tokom vikenda. Ciklus „Film noir“ filmova biće predstavljen od 12. do 14. septembra, tokom besplatnih projekcija od 19 sati. „Film noir“ je kao podžanr trilera nastao krajem četrdesetih, početkom pedesetih godina prošlog veka, kao direktna posledica teškog posleratnog vremena, prenošenja iskustva nemačkog eksprezionizma i dolaska velikog broja evropskih reditelja u Holivud. Cinizam, moralna ambivalentnost, urbani život ali i svojevrsna elegancija koja odlikuje filmove i danas utiču na mnogobrojne filmske stvaraoce. Prve večeri biće prikazan „Kansas City Confidential“ (SAD, 1952, 99 minuta) Fila Karlsona, druge ide „Born to Kill“ (SAD, 1947, 90) Roberta Vajza i treće „Impact“ (SAD, 1949, 111 minuta) Artura Lubina.

S. B.

DANAS BESPLATAN ULAZ U SOMBORSKI MUZEJ

Gradski muzej u Somboru pozvao je sugrađane da danas, povodom obeležavanja Dana evropske baštine, posete ovu ustanovu, a ulaz je besplatan. Posetiocima će na uvidu biti izložba stalne postavke, koja će do 27. oktobra delom biti inovirana. Stalna postavka je, inače, izložba kompleksnog tipa koja prezentuje najkarakterističnije delove zbirki arheološkog, numizmatičkog, istorijskog, etnološkog i likovnog odeljenja. U saopštenju se podseća da je Muzej otvoren radnim danom od 9 do 18 sati, subotom od 9 do 13 sati, a nedeljom, za najavljene grupe, od 9 do 13 sati.

Đ. K.

SAJAM IMIGRANTSKIH MEDIJA U BEČU

U Austriji se 11. i 12. septembra na Becckom univerzitetu prvi put odrzzava medijski sajam, ccija che glavna tema biti migracije i diverzitet. Cilj odrzzavanja sajma je predstavljanje medijskih inicijativa u Austriji, osnovanih od strane imigranata, etniccki PR kao i predstavljanje marketinsskih agencija. Pored imigrantskih, biche predstavljeni i austrijski mediji i institucije koje se bave temom migracija. Sajam che otvoriti gradska odbornica za integracije Sandra Frauenberger. „Raznolikost treba prepoznati kao ssansu, a da bi tako bilo, raznolikost se mora odrazzavati u svim segmentima zzivota, pa i u medijima“, izjavila je Frauenberger povodom odrzzavanja sajma.

U okviru sajma predstaviche se 30 izlagacca koji se aktivno bave temom migracija i divrerziteta u Austriji, a medju njima che biti i 20 medija pojedinaccnih imigrantskih zajednica. Uporedo sa sajmom odrzzache se i struccni kongres pod nazivom „Imigranti u austrijskom medijskom drusstvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari