Ljubitelji klasične muzike širom sveta prvi put će moći sredinom septembra da prate iz virtuelne muzičke sale onlajn koncert jednog od vodećih svetskih orkestara – Kraljevske filharmonije Liverpula. Taj orkestar održaće 14. septembra prvi profesionalni koncert u virtuelnom svetu, koji će moći da se prati preko Second Life sajta (http://www.

Ljubitelji klasične muzike širom sveta prvi put će moći sredinom septembra da prate iz virtuelne muzičke sale onlajn koncert jednog od vodećih svetskih orkestara – Kraljevske filharmonije Liverpula. Taj orkestar održaće 14. septembra prvi profesionalni koncert u virtuelnom svetu, koji će moći da se prati preko Second Life sajta (http://www.secondlife.com). Prema navodima liverpulskog orkestra, važno je istražiti nove tehnologije i privući novu publiku. Šef Liverpulske filharmonije Majkl Eliot izjavio je da orkestri u današnje vreme traže nove načine da učine muziku što pristupačnijom i ohrabre novu publiku da je sluša. Prema njegovim rečima, predstojeći virtuelni koncert dodaće novu dimenziju tradicionalnoj poseti koncertnim salama. SEECULT.org
Na ovogodišnjoj Gitarijadi „Savstok“ koja se od sinoć po treći put organizuje u Sremskoj Mitrovici, nastupiće deset bendova u dve takmičarske kategorije. Završne, treće večeri, u nedelju, po izboru mladih Mitrovčana kao gosti Gitarijade nastupiće poznati rok bend „Van Gog“. Organizator ove muzičke manifestacije je Centar za kulturu „Sirmiumart“ a pokrovitelj Opština Sremska Mitrovica. Kako je organizator saopštio, ovo će biti vikend velike i dobre svirke, a svi učesnici su smešteni u kamp kraj mitrovačke plaže, na kojoj će se i održavati koncerti.
Na peščanoj plaži motela „Plava ruža“ u Apatinu, vlasništvo košarkaškog asa Željka Rebrače, danas i sutra biće održan muzički festival Cyclon On The Beach. Večeras će nastupiti klupski DJ-evi iz Engleske, Mađarske, Hrvatske i Srbije, a nedeljno veče predviđeno je za nastupe i koncerte domaćih rok i pop grupa. U dva festivalska dana igraće se fudbal i odbojka na pesku, uz pratnju chill out svirki lokalnih DJ-eva. Organizator fetivala je Marketing agencija Babbler media marketing.
Rudolg Cirkl iz Sombora poklonio je Istorijskom odeljenju Gradskog muzeja lične predmete Ernesta Bošnjaka (1879-1963), štampara i pionira filmske umetnosti na ovim prostorima. Bošnjak je otvorio prvi montažni bisoskop u Somboru i prvi stalni bioskop, a želeo je da od Sombora napavi Holivud. Gradski muzej juče je saopštio da je Cirkl poklonio Bošnjakove grafičke alatke – uglomere, lenjire, pera, šablone za štampanje, vagu sa kviktovima za merenje anilinskih boja, te lične predmete – akt-tašnu, štap, naočari, džepni sat, lupu, doznu za duvan, lulu, cigaru, pribor za jelo i veoma vrednu stručnu tipografsku i filmsku literaturu, koja je već u njegovo vreme bila veoma retka. Poseban kuriozitet predstavlja pozivnica na mađarskom jeziku iz 1925. godine, kojom Ernest Bošnjak poziva Somborce na projektivu svog prvog zvučnog filma.
Bečki Holding pokreće kulturni festival koji će se godišnje održavati u septembru u Beču, a zamišljen je kao partnerstvo kulture i privrede. Pilot-projekat, od 21. do 30. septembra ove godine istaćiće kulturne i zabavne lokacije bečkog Holdinga, pri čemu će postojeća događanja i manifestacije sa sopstvenim posebnim programima biti integrisani u kulturnu turneju na najbolji mogući način. Mesta održavanja manifestacija su Kuća muzike, Jevrejski muzej, Mocartova kuća, bečki Kunsthaus, Pozorište Raimund, Pozorište an der Vin, bečka Gradska hala, klub Birdland, kabare Spektakel, katamaran Twin City Liner, plato ispred bečke Gradske skupštine. Na platou će, uz slobodan ulaz, biti predstavljena mesta održavanja manifestacija i njihov program kao i veliki broj odabranih zabavnih programa poput čitanja, plesa, pozorišta, muzike, jutarnjih pića, degustacije vina, a poseban program će biti namenjen deci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari