Njujorška filharmonija razmatra ponudu severnokorejske vlade da nastupi u Pjongjangu. Poziv je stigao sa dve strane, od kojih je jedan uručen iz severnokorejskog ministarstva za kulturu. Iz Njujorške filharmonije, koji je najstariji simfonijski orkestar u SAD, kažu da poziv razmatraju kao i svaki drugi.

Njujorška filharmonija razmatra ponudu severnokorejske vlade da nastupi u Pjongjangu. Poziv je stigao sa dve strane, od kojih je jedan uručen iz severnokorejskog ministarstva za kulturu. Iz Njujorške filharmonije, koji je najstariji simfonijski orkestar u SAD, kažu da poziv razmatraju kao i svaki drugi. Njujorška filharomonija je do danas posetila 418 gradova – od 1930. kad je prvi put krenula na međunarodne turneje. Nekoliko puta su gostovali i u Južnoj Koreje, ali nikad na severu podeljenog poluostrva. Inače, Filharmonija je osnovana 1842. i godišnje održi oko 180 koncerata. Svoj 14.000. koncert – rekord koji još nije dostigao bilo koji orkestar u svetu, održali su 2004. godine.
Reprodukcije dvadeset zlatnih ploča Fetsa Domina, koje su izgubljene ili uništene tokom uragana Katarina, uručene su slavnom 79-godišnjem muzičaru u jednom noćnom klubu u Francuskoj četvrti Nju Orleansa. Tom prilikom Domino je dobio visoko priznanje od Asocijacije muzičke industrije Amerike – titulu „Američke muzičke legende“. On je tako postao tek drugi izvođač koji je dobio ovo priznanje – prvi je Džoni Keš, koji je to postao pre jedne decenije. Sledećeg meseca u SAD će biti objavljen album na kome Elton Džon, Tom Peti, Leni Kravic, Boni Rajt, Nil Jang, Vili Nelson, Nora Džons i drugi izvode Dominove pesme.
U okviru akcije „Odbrana poezije“, Književna opština Vršac (KOV) priređuje danas od 10 do 20 sati hepening pod nazivom „Poezija se vozi taksijem, ali besplatno“. Korisnici taksi usluga i ljubitelji pesničke reči biće u prilici da se tokom vožnje gradom pod Kulom upoznaju sa stihovima Jovana Sterije Popovića, Konstantina Kavafija, Česlava Miloša, Marine Cvetajeve, Vaska Pope, Tadeuša Ruževića, Miodraga Pavlovića, Nikite Staneskua, Vladimira Holana, Dragice Stojanović, Ane Blandijane, Čarlsa Simića, Tanje Kragujević, Tomasa Venclove, Dejana Tadića, Nikole Lećića, Aleksandre Čvorović, Zorana M. Mandića, Milena Alempijevića i drugih. Mada će biti uključen „pesnički“ taksimetar, za književni doživljaj ne naplaćuje se – poručuju iz KOV. To je još jedan način da se poezija približi čitaocu, odnosno da se komunikacija između poezije i čitalaca učini neposrednijom i bliskijom.
Na zgradi Šabačkog pozorišta u toku su radovi na sanaciji krova. Iz opštinskog budžeta u ovu svrhu izdvojena četiri miliona dinara, a radovi treba da se završe do početka nove pozorišne sezone. Međutim, prokišnjavanje je samo deo problema sa kojima se suočava ova institucija. Potrebna je temeljna rekonstrukcija bine i sale koja zahteva znatno više sredstava. Prošle godine pozorište je konkurisalo za sredstva iz NIP, ali kao i ostale institucije kulture iz Šapca nisu dobili zeleno svetlo. Priprema se nov projekat kojim će se tražiti sredstva iz republičkog budžeta. Inače, Šabačko pozorište osnovano se 1906, sa profesionalnim ansamblom. Posle Drugog svetskog rata smešteno je u zgradu nekadašnjeg Zanatlijskog doma, izgrađenog 1935. Sedamdesetih godina dograđen je aneks za scenu. Bilo je planova da se izgradi savremena scena i da se proširi sala, ali u vreme Osme sednice CK SKS oni su proglašeni megalomanskim, tako da je to pitanje skinuto sa dnevnog reda za duže vreme. Rekonstrukcija bine i sale je neophodna, pogotovo što je to jedina pristojna sala za gradske svečanosti. Sala Doma sindikata posle urušavanja krova nije u funkciji za masovne priredbe, a i sala Skupštine opštine delimično je oštećena u NATO bombardovanju i sada je koristi policija. Grad takođe nema ni salu za koncerte i muzičke priredbe.
Koncertom pod nazivom „Srce se nosi javno“, Vico Dardić uz pratnju gitariste Uroša Dojčinovića, večeras od 20.30, nastavlja Leto na Gardošu, čiji je organizator gradska opština Zemun. Ulaz je slobodan, a u slučaju lošeg vremena predstave će biti prebačena u Dom vazduhoplovstva. I Leto na keju, istog organizatora, nastavlja se večeras na letnjoj pozornici: koncert Orkestra policije (Vesele koračnice: Binički, Kreatore, Keneta) od 19 do 19.40 + književno veče Ljubice Davčik i Jovana Mihajla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari