Međunarodni filmski festival u Bangkoku otvoren je u četvrtak i novo izdanje će, pre svega, biti fokusirano na azijsku kinemagografiju tako da se ne očekuje pregršt holivudskih zvezda na crvenom tepihu, kao što je bilo prošle godine. Tokom deset dana biće prikazano više od stotinu filmova.

Međunarodni filmski festival u Bangkoku otvoren je u četvrtak i novo izdanje će, pre svega, biti fokusirano na azijsku kinemagografiju tako da se ne očekuje pregršt holivudskih zvezda na crvenom tepihu, kao što je bilo prošle godine. Tokom deset dana biće prikazano više od stotinu filmova. Za otvaranje je bio predviđen iranski „Persepolis“, ali nije prikazan na zahtev ambasade te zemlje. Zato ga je zamenio mađarski film iz 2006. godine – „Deca slave“. Najbolja ostvarenja (međunarodni, regionalni i kratki film) dobiće 28. jula nagrade „Zlatni Kinari“ – nosi ime po polaženi, polaptici iz tajlandske mitologije. Ovaj festival postoji tek pet godina, a glavni cilj mu je da postane rival južnokorejskom Pusanu. Ove godine festival je kasnio šest meseci – trebalo je da se održi u januaru, ali je to bilo nemoguće izvesti zbog problema sa finansijama.
Milanska operska kuća Skala obeležiće 30. godišnjicu smrti Marije Kalas objavljivanjem knjige, izložbom i filmom koji govori o njenom životu. Čuvena sopranistkinja preminula je 16. septembra 1977. godine u Parizu, u 53. godini života. Skala je saopštila da će odati posebnu počast zato što je njena karijera izuzetno vezana za milansku opersku kuću, gde je svoj debi imala 1951. Zbog toga će 16. septembra biti održane tri besplatne projekcije filma „Kalas“ Filipa Kolija, a izložba fotografija čuvene pevačice biće otvorena do novembra, a postavka kostima koje je nosila na sceni do januara sledeće godine. U međuvremenu se priprema knjiga „Marija Kalas – godine u Skali“, gde će biti dokumentovano „10 nezaboravnih sezona koje su promenile operu“.
Ćiribu-ćirimed je deviza novog, julskog, letnjeg broja zabavnika za najmlađe, znanog kao Vini Pu. A, osim te priče, za koju možete pretpostaviti o čemu govori, najmlađi (i malo stariji) saznaće da nilski konj trči brže od ljudi, ali i da držu dah pod vodom pet minuta… i još mnogo toga što krasi ovu veliku vodenu životinju. Stranice novog Vinija Pua posvećene su i neuporedivo manjoj divljoj životinji od nilskog konja – veverici. Naravno, svi prijatelji Vinija Pua – Tigar, Praslin, Iar, Zekohop… imaju i svoje avanture na stranicama ocog magazina, a uobičajeni sadržaji su, i ovoga puta, bojanke, kockice-slagalice, poster na duplerici…
Izdavačka kuća Egmont, koja pored Vinija Pua za najmlađe, nešto starijim klincima nudi Mikija Mausa, takođe, u mesečnom ritmu, a za ovo leto pripremljen je i Miki sudoku – za početnike i majstore, odnosno, zanimljive mozgalice za dugo toplo leto.
Publika KOTORARTA, 21. jula od 21 sat, prisustvovaće autorskoj večeri kompozitorke Aleksandre Vrebalov (1970), u okviru Šestog festivala KOTORART. Tokom koncerta autorka će govoriti o svom stvaralaštvu, a njene gudačke kvartete će izvesti gudački kvartet Tajj iz Novog Sada (osnovan 1997). Aleksandra Vrebalov, kompozitorka koja živi u Njujorku, dobitnica je prestižne nagrade Američke akademije umetnosti 2007, te se zbog toga ubraja u red vodećih savremenih stvaralaca u svetu.
Koncert „Tišina severa“, biće održan 22. jula od 21 sat u crkvi sv. Duha, povodom obeležavanja pedeset godina od smrti finskog kompozitora Jana Sibelijusa, a na programu će biti kamerna muzika, koja će ne samo u Kotoru, nego i u Crnoj Gori zazvučati premijerno. Muziku ovog poznatog autora, sa specifičnim odnosom prema folkloru svog podneblja, izvešće sopranistkinje Snežana Savičić i Rita Kinka, pijanista Ratimir Martinović, violinista Roman Simović i violončelista Dragan Đorđević. Solo pesme, Kvartet za violinu, violončelo i klavir četvororučno, kao i Klavirski trio u a-molu, deo su repertoara koji vredi čuti, preporučuju organizatori KOTORARTA.
Motovunski filmski festival ugostiće od 23. do 27. jula mnogobrojne goste, među kojima će biti i poznati mađarski reditelj Ištvan Sabo, kao predsednik žirija, britanski reditelj Dejvid Mekenzi, glumac Džejmi Bel, kao i više od 30 umetnika iz Vojvodine, na čelu sa slavnom glumicom Mirom Banjac i rediteljima Želimirom Žilnikom i Karoljem Vičekom. Osim Saba, dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“ na tekućem Palićkom festivalu, koji je i otvorio 16. jula, članovi žirija devetog MFF biće Ognjen Sviličić, Miša Radivojević i Kujtim Cashku. SEECULT.org
Flautista Ljubiša Jovanović i pijanista Aleksandar Serdar održali su sinoć koncert u crkvi Svete Sofije u Ohridu, u okviru festivala Ohridsko leto, na kojem je preksinoć nastupila čuvena američka operska pevačica Barbara Hendriks. Jovanović i Serdar predstavili su se kompozicijama Baha, Pulanke, Stefanovića, Hendla… Ovogodišnji, 47. festival Ohridsko leto otvoren je 12. jula predstavom „Spartak“ ukrajinske nacionalne opere i baleta, a do 20. avgusta ugostiće brojne domaće i zvezde iz regiona i sveta. Među učesnicima su i Kamerni orkestar „Mendelson“ iz Mađarske, čelista David Geringas i pijanistkinja Tatjana iz Litvanije, japanska violinistkinja Tamaki Kavakubo i izraelski pijanista Itamar Golan, kao i pobednici ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Čajkovski, koji gostuju i na Dubrovačkim letnjim igrama. Između ostalog, Makedonski narodni teatar iz Skoplja premijerno će izvesti 31. jula predstavu „Solaris“ Zlatka Slavenskog, a Narodno pozorište iz Sarajeva gostovaće 10. avgusta predstavom Miroslava Krleže „Kraljevo“ u režiji Gradimira Gojera, dok će 16. avgusta biti izvedena predstava „Tesla – Electric Company“ ljubljanskog Pandur teatra i teatra Ulysses, u koprodukciji sa Mittelfesom i Ljubljanskim festivalom, kojom je otvoren ovogodišnji festival Grad teatar u Budvi. SEECULT.org
Letnja škola srpskog jezika i kulture Univerziteta u Novom Sadu (organizator Filozofski fakultet) gostovaće danas u 11 sati u Književnoj opštini Vršac, gde će prirediti predavanja na teme – Sterijologija i Kovologija. Učestvuje šezdesetak studenata iz zemlje i inostranstva, kojima će o Steriji i KOV govoriti docent na Univerzitetu Pariz 4 – Sorbona, dr Sava Anđelković, dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, profesor dr Ljiljana Subotić, i urednik KOV Petru Krdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari