Beogradsko dramsko pozorište izvelo je „Malu trilogiju smrti“ austrijske nobelovke Elfride Jelinek, u režiji Nebojše Bradića, 17. jula na festivalu u antičkom amfiteatru Butrinti u Albaniji, saopšteno je iz BDP. Izvođenje te predstave pozdravljeno je od publike velikim aplauzom i ovacijama, dodaje se u saopštenju.

Beogradsko dramsko pozorište izvelo je „Malu trilogiju smrti“ austrijske nobelovke Elfride Jelinek, u režiji Nebojše Bradića, 17. jula na festivalu u antičkom amfiteatru Butrinti u Albaniji, saopšteno je iz BDP. Izvođenje te predstave pozdravljeno je od publike velikim aplauzom i ovacijama, dodaje se u saopštenju. U septembru ova ista predstava učestvuje na festivalu MOT (Mlad i otvoren teatar) u Skoplju. „Mala trilogija smrti“ prošle godine izvedena je i na Istanbul prostor teatru, a prethodno je učestvovala i na festivalima jugoslovenskog pozorišta u Užicu, Joakim Interfestu i šoukejsu Bitefa u Beogradu. U predstavi igraju Đurđija Cvetić, Nebojša Dugalić, Dragan Petrović, Milica Zarić, Sonja Živanović, Zorana Bečić i hor. Osim „Male trilogije smrti“, na festivalu u Albaniji, koji se održava od 15. do 21. jula, nastupaju albansko Narodno pozorište, kao i Teatarska kompanija „Atelje 31“, koji otvoraju i zatvaraju tu manifestaciju, a najavljene su i predstave pozorišnih kuća iz Rumunije, Bugarske, Engleske, Grčke i Makedonije.
U sklopu programa sedme sezone teatra „Ulysses“, koja je ove godine posvećena velikom hrvatskom piscu Miroslavu Krleži, na Brionima je preksinoć premijerno izvedena muzičko-scenska predstava „Balada Petrice Kerempuha“, u režiji Radeta Šerbedžije i Darka Rundeka. Kako prenosi Hina, oko 400 posetilaca bilo je oduševljeno predstavom i ekipom, koju je predvodila izvrsna Maja Posavec, a u glumačko-plesačkom timu još su nastupili Vili Matula, Mladen Vasary, Darko Rundek, violinistkinja Isabel, Peđa Gvozdić i Rade Šerbedžija. Kritičari smatraju da su „Balade Petrice Kerempuha“, napisane 1936, najznačajnije Krležno pesničko delo, u kome je on zapravo stvorio vlastiti jezik, kojim se nikad nije govorilo ni pisalo. Predstava Šerbedžije i Rundeka na Brionima će biti izvedena još pet puta, od 22. do 26. jula.
Fondacija „Ivanka Milošević“ iz Čikaga dodelila je svoju Međunarodnu pravoslavnu književnu nagradu – „Bogorodica Trojeručica“ za 2007, rumunskoj pesnikinji Ani Blandijani (1942), saopštio je Serbian Press Center. Nagrada se dodeljuje za celokupno književno delo, a ovogodišnji laureat tradicionalno je proglašen u Čikagu, u Srpskoj narodnoj biblioteci, Zadužbini Miluna i Nade Nikolić. Nagrada je ustanovljena u slavu ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, za dobrobit pravoslavnih naroda i pravoslavnog pesništva, a u spomen na Ivanku Milošević, učenicu V razreda čikaške Latinske škole, koju su u desetoj godini života umorili agenti jugoslovenske tajne policije 1977. u Čikagu. Nagrada se sastoji od ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, povelje, štampanja knjige i novčanog dela. „Pesnikinja Ana Blandijana ponikla je u sivilu Istočne Evrope u ono vreme kad je tama pretila da sve zatamni. Postojala je samo nada da će se lepota čovekove duše nekako sačuvati, a ako se sačuva duša sačuvaće se i vera, a ako se sačuva vera sačuvaće se i narod. Mlada pesnikinja, srednjoškolka, ćerka pravoslavnog sveštenika, pod pseudonimom Ana, imena majke Presvete Bogorodice, javile sa prvim pesmama 1959. i bila zabranjena u svojoj zemlji i pre nego što je svet saznao za nju. Bila su takva vremena. Kad je stasala kao pesnikinja brzo se njeno ime pročulo u Evropi i po čitavom svetu. Tada je ona, koju su komunističke vlasti zabranjivale, kao disident, pošla u pohod protiv političkog sistema koji je zabranjivao i njeno i božije ime,“ istakla je Dragica Milošević, osnivač i predsednik Fondacije. Nagrada će Ani Blandijani biti uručena na jesen u Beogradu.
Festival u Torontu odustao je od tradicije – ranija izdanja su zatvarali filmovi lakše tematike, uglavnom iz velikih studija, a ove godine odlučeno je da ta čast pripadne ostvarenju „Emocionalna aritmetika“. Reč je o drami Paolo Barzmana, sa Suzan Sarandon i Kristoferom Plamerom, o troje preživelih iz holokausta, koji se okupljaju 35 godina posle Drugog svetskog rata na jednoj farmi u Kvebeku. Ovo ostvarenje bilo je razmatrano i kao mogući film koji bi otvorio festival, ali je na kraju odlučeno da ta čast pripadne drugom kanadskom ostvarenju sa temom holokausta – „Odbegli komadići“ Džeremija Podesva. Fimski festival u Torontu, 32. po redu, biće održan od 6. do 15. septembra.
Njujorška filharmonija dobila je novog muzičkog direktora – četrdesetogodišnjeg Alana Gilberta koji će tu poziciju preuzeti 2009. godine. Kad se to bude dogodilo, on će postati prvi rođeni Njujorčanin koji je postao muzički direktor Njujorške filharmonije. Gilbertovi otac i majka bili su violinisti u orkestru čije će upravljanje preuzeti od dirigenta Lorina Mazela (77). Gilbert je glavni dirigent Kraljevskog filharmonijskog orkestra Stokholma od 2000, a svoj debi u Njujorškoj filharmoniji imao je 2001. godine.
Ovogodišnji, Sedmi festival Dani orgulja – Dies organorum u Beogradu, otvoren 18. jula, kroz osam večernjih koncerata i 10 dana majstorskih radionica, u okviru Letnje škole orgulja, odvijaće se do 1. avgusta, najavili su organizatori iz Kulturnog centra Beograda. Kao i prethodnih godina, angažovani su vrhunski orguljaši i pedagozi iz evropskih zemalja, koji će svojim izvođačkim umećem, pedagoškim radom sa studentima orgulja i uopšte, svojim prisustvom obogatiti kulturni život Beograda u ovom periodu. Tokom trajanja Festivala, Srbija će se uključiti u svetski program obeležavanja 300 godina od smrti čuvenog danskog orguljaša i kompozitora Ditriha Bukstehudea. Takođe, u ovoj godini, povodom 50 godina postojanja i rada KCB, objavljen je prvi promotivni CD Festivala sa izborom najubedljivije izvedenih orguljskih kompozicija sa prethodnih šest Dana orgulja. Završni koncert Festivala izvešće najuspešniji polaznici Letnje škole orgulja. Svi koncerti održavaju se u katedrali Blažene djevice Marije, počinju u 20.30 sati, a ulaz je slobodan. Program za petak: „Muzika, poezija i recitacija“ – Španac Huan Paradelj Sole (orgulje) i njegova zemljakinja Karmen Feito Maeso (recitatorka). Huan Paradelj Sole je titularni orguljaš bazilike Santa Maria Mađore u Rimu. Profesor je orgulja i gregorijanskog horskog pevanja na Državnom muzičkom konzervatorijumu u Beneventu. Njegov repertoar obuhvata dela nastala u periodu od srednjeg veka do danas, posebno negujući dela španskih kompozitora. Iz ove posvećenosti, često nastupa sa recitatorkom Karmen Feito Maeso koja govori stihove španskih pesnika. Ovaj koncert organizovan je u saradnji sa Institutom Servantes u Beogradu. Koncert će biti održan na posebnom primerku italijasnkih orgulja marke „zanin“.
Koncertom beogradskog benda Petrol, danas od 11 sati u biblioteci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, počinje drugi deo projekta koji se realizuje uz pomoć Ambasade Velike Britanije u Beogradu, u okviru koga je tokom aprila 2007. organizovana humanitarna izložba radova pacijenata bolnice, sakupljanje knjiga za njihovu biblioteku kao i opremanje novog paviljona. Organizatori današnjeg nastupa su Kulturni front Beograd, Specijalna zatvorska bolnica i Ambasada V. Britanije. Ovom prilikom, medijima će biti predstavljen novi paviljon nazvan „Odeljenje bez droge“. Pacijenti koji su voljni da ostanu „čisti“ dok su u zatvoru, najzad će dobiti šansu da održe apstinenciju. Program ovog tretmana uključuje radnu terapiju, razne slobodne aktivnosti, učestvovanje u art terapiji i slično. Uslovi boravka u ovom paviljonu su daleko bolji nego u ostalim paviljonima. Opremanje novog paviljona je pomogla Ambasada V. Britanije. Ovom prilikom, Bolničkoj biblioteci biće predate i knjige sakupljene tokom trajanja aprilske humanitarne izložbe. Petrol je petorka iz Beograda, osnovana novembra 2003. Od instrumenata koriste bas, bubanj, dve gitare, organu i glas. Muzika koju sviraju oslanja se na krautrok, pop, nju nou vejv. Muzika je minimalistička, svedena ali bez praznih samodovoljnih momenata. Tekstovi su repetitivni, i nalik na haiku.
Na Trgu umetnosti u Somboru, večeras u 21 sat biće otvorena tematska izložba fotografija i motiva starog Sombora, pod nazivom „Sombor nekada, a sada…“ Inicijator izložbe Opštinski odbor G 17 Plus naglašava da je njen cilj da u vreme generalnog uređenja Sombora podseti na vekovno postojanje vizije razvoja i uređenja grada, primerenom načinu života građana, „kako bi i sada nadležni budućnost Sombora stavili iznad trenutnih političkih interesa“. U realizaciju izložbe uključeni su Udruženje građana „Moj Sombor“ i hroničar Mile Vojnović. Rekonstrukcija gradskog jezgra tema je još jedne izložbe i predavanja. U Maloj galeriji KC „Laza Kostić“, takođe večeras od 18 sati, biće prezentovan diplomski rad Marije Đurković, a plakati će biti izloženi nedelju dana. Predavanje na istu temu počeće u 19 sati u sali SO Sombor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari