Univerzal će u Orlandu praviti Hari Poter zabavni park, definitivno je potvrđeno. Sada se čeka samo zvanično saopštenje koje će zajednički pripremiti Univerzal, spisateljica Dž. K. Rouling i Vorner studio, koji snima filmove po Hari Poter knjigama. Ono što se već zna je najava da bi „Čarobnjački svet Harija Potera“ na postojećem Ostrvu avantura, trebao da bude otvoren krajem 2009.

Univerzal će u Orlandu praviti Hari Poter zabavni park, definitivno je potvrđeno. Sada se čeka samo zvanično saopštenje koje će zajednički pripremiti Univerzal, spisateljica Dž. K. Rouling i Vorner studio, koji snima filmove po Hari Poter knjigama. Ono što se već zna je najava da bi „Čarobnjački svet Harija Potera“ na postojećem Ostrvu avantura, trebao da bude otvoren krajem 2009. godine. Već sada se najavljuje da će to biti najveći tematski zabavni park na svetu, a neke indicije pokazuju da će, samo ove godine, Univerzal potrošiti 120 miliona dolara (trostruko više nego poslednje dve godine) za novitete, što samo znači da će troškovi 2008. i 2009. biti daleko veći pošto će se tada graditi Hari Poter park. Univerzal planira da park izgradi na prostoru od 800 ari, gde će dominirati zamak Hogvorts, u kome je škola za čarobnjake i veštice, lokacije iz Zabranjene šume i selo Hogsmid. Dizajnerski tim predvodiće Stjuart Krejg, koji je radio setove za sve Hari Poter filmove.
Grupe The Killers, Arctic Monkeys i veterani The Who, zvezde su ovogodišnjeg Glastonberi festivala koji će se održati od 22. do 24. juna. U pitanju je najveći britanski festival koji traje tri dana. Arctic Monkeys predvode izvođače prvog, američki rok bend The Killers drugog, a The Who trećeg dana. Interesantno je da „kumovi britanskog hard-roka“, The Who imaju svoj debi na Glastonberiju, 43 godine nakon što su oformljeni. Na Glastonberiju postoji nekoliko scena, a među brojnim izvođačima su i Pol Veler, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, Širli Besi, Bjork, Super Furry Animals, Igi Pop i The Stooges, Chemical Brothers, Fet Boj Slim i Lili Alen. Ove godine, Glastonberi se održava posle dvogodišnje pauze, i na njemu se očekuje rekordan broj posetilaca – njih 177.500.
Projekt MTV televizije – „Unplugged“, ovog leta vraća se na velika vrata sa novim epizodama u kojima „bez struje“ nastupaju The Police, Bon Jovi, Keni Česni, Meri Džej Blajdž i Džon Mejer. Ovoga puta, snimci nastupa biće prikazivani ne samo na MTV televiziji već će se naći i na srodnim kanalima, kao što su VH1, CMT, kao i na Internetu (MTV.com). Inače, Bon Jovi su bili inspiracija za „Unplugged“ format, nakon njihovog nastupa 1989. na dodeli MTV video muzičkih nagrada. Ovoga puta, Bon Jovi će nastupiti taman pred objavljivanje njihovog novog albuma „Lost Highway“, 19. juna.
Klimatske promene i evolucija su trenutno prirodno-naučne oblasti o kojima se najviše diskutuje. Prirodnjački muzej u Beču bavi se takođe ovom temom, predstavljanjem izložbe, čije je težište čovek kao integrisani deo prirode – bilo kao proizvod evolucije i njenih mehanizama ili kao pametni razbojnik, koji već hiljadama godina prouzrokuje ili ubrzava izumiranje mnogih organizama. Čovek je takođe prikazan u ogledalu klimatskog razvoja. Klimatske promene već hiljadama godina utiču na razvoj civilizacije, a njihovo predstavljanje modernom tehnologijom, ukazuje na to, da klima nikad nije bila stabilna. Ekstremni slučajevi zabeleženi su od tropski-toplog zemaljskog srednjeg veka do masivnog stvaranja glečera pre 700 miliona godina. U ogledalu dugoročnih klimatskih promena, postaje vidljivo koji uticaj ima „tehnički“ čovek na životnu sredinu. Tema izložbe su i globalno zagrevanje i njene posledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari