Tačno 40 godina nakon svog prvog nastupa na bini Bečke državne opere, 19. maja 1967. godine, čuveni španski operski tenor Plasido Domingo obeležiće ovaj jubilej gala-spektaklom – 19. maja ove godine u Bečkoj državnoj operi. Te večeri Domingo će izvesti svoje dve paradne uloge u Vagnerovoj „Valkiri“ i Verdijevom „Otelu“.

Tačno 40 godina nakon svog prvog nastupa na bini Bečke državne opere, 19. maja 1967. godine, čuveni španski operski tenor Plasido Domingo obeležiće ovaj jubilej gala-spektaklom – 19. maja ove godine u Bečkoj državnoj operi. Te večeri Domingo će izvesti svoje dve paradne uloge u Vagnerovoj „Valkiri“ i Verdijevom „Otelu“. Gala-veče uživo moći će da prate i prolaznici na platnu ispred zgrade opere.
Drama na srpskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta izašla je sa novom premijerom još jedne komedije. Ovog puta je to predstava „Šta je sobar video?“, klasično delo engleskog pisca Džoa Ortona, za koje je režiju uradila beogradska rediteljica Ana Đorđević. Premijera ove crnohumorne komedije najavljena je za danas, na sceni „Jadrana“, 30 godina nakon njenog prvog izvođenja na sceni Narodnog pozorišta u Subotici, maja 1972. godine. Glavne role u predstavi „Šta je sobar video?“ igraju Ljubiša Ristović, Milja Peković, Vesna Kljajić Ristović, Branko Luka, Vladimir Grbić i Zoran Bučevac, a scenografiju je uradio Ištvan Hupko.
Rege festival u beogradskom SKC (Jah Jah Belgrade City), održava se 17. i 18. maja od 19.30 do ranih jutarnjih sati u Bašti i Klubu SKC. Nakon sinoćnjeg nastupa Mistake Mistakes (Srbija), Irie FM (Srbija), Jah Thunder (Jamajka), Capleton & the David House Crew (Jamajka), Irie Riddim (Nemačka), za večeras su najavljeni Waking Dub (Srbija), Coyote Hornsman (Srbija), Del Arno Band (Srbija), Ohoroho & Countryman (Slovenija). Program vodi MC Milovan. Cena ulaznice 1.200 dinara. U okviru festivala, prvi put će javnosti biti predstavljena knjiga „Uhvati plamen – Život Boba Marlija“ u izdanju Mono & Manjana. Ovo dugo najavljivano izdanje, najpotpunija je biografija o legendi rege muzike Bobu Marliju. „Uhvati plamen“ objašnjava kako je rege postao mejnstrim, a Bob Marli svetski simbol mira, ljubavi i mirne revolucije. Knjigu je priredio Mirko Bižić. Specijalno za ovo izdanje, Marlijeve najpoznatije pesme na srpski su prepevali Rambo Amadeus, Bajaga, Kojot, Niggor, Beogradski sindikat, Đura, Žika Milenković, Jovan Matić, Goran Cvetic…
Festival Ring Ring Plus 2007 – od 13. do 21. maja, u beogradskom Rexu i na Akademiji FLU, večeras u Rexu od 20 sati: Slobodna zona na RR festivalu – „Patnja i smeh“, šezedesetominutni film Dana Olmana (SAD, 2006); Tokom trajanja festivala i malo više od toga, izložba fotografija Stanislava Milojkovića „Ring Ring u akciji“ u Rexu, od 13. do 21. maja.
Nakon što smo 16. maja u Danasu objavili vest „Hamerštil prekriva bečki Ringturm“, gde se najavljuje da će austrijski slikar Robert Hamerštil, sa 4.000 kvadratnih metara velikom slikom prekriti bečki Ringturm, krajem maja, redakciji se javio Miloš Tešić, generalni sekretar Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU), sa dodatnim podacima o ovom slikaru. „Robert Hamerštil je rođen u Vršcu, ‘Mladost’ – jedna od četiri teme na slici, biće reminiscencija umetnika na detinjstvo i mladost u Vršcu. Govori nemački, mađarski i srpski, predstavlja se kao Banaćanin i ‘četvrt Srbin’. Slike su mu u najpoznatijim galerijama i muzejima širom sveta. Stotinak slika je poklonio muzejima u Novom Sadu i Vršcu, gde povremeno dolazi i stvara. Robert Hamerštil je od prošle godine počasni član VANU“, piše nam Tešić. Da ponovimo, Ringturm, građevina visine 73 metra, biće deset nedelja prekrivena mrežastom folijom – do 15. avgusta. Na zgradi će se videti motivi Hamerštila, koji predstavljaju detalje iz života. S jedne strane su predstavljene scene ljudi na temu „Detinjstvo“, a na ostalim stranama na temu „Mladost“, „Porodica“ i „Starost“. Istovremeno, 31. maja u bečkoj Kinstlerhaus biće otvorena izložba kao omaž delu Roberta Hamerštila. Ista zgrada je prošle godine bila obavijena motivom slikara Kristijana Ludviga Aterzea. Compress-M.
Drama Miloša Radovića u režiji Nenada Gvozdenovića, „Čorba od kanarinca“, u produkciji Ivane Todorović, novosadska publika može pogledati večeras od 20 sati u tamošnjem Pozorištu mladih. Komedija o braku, „priručnik“ za one koji razmišljaju o ulasku u brak, „Čorba od kanarinca“ je i „ogledalo“ onih koji su već u njemu. Univerzitetski profesor Mihailo Medović u zrelim godinama odlučuje se na ulazak u brak sa Jelenom, svojom petnaest godina mlađom verenicom. Hvata ga paničan strah od promena koje će uslediti stupanjem u brak, pa zajedno rešavaju da brak isprobaju u poslednjih pet minuta koji su im preostali do potpisivanja bračnog ugovora. U ovih pet minuta prolaze kroz sve faze bračnog života, od prve bračne noći, preko razvoda do ponovnog susreta. U ovoj duhovitoj priči o nastanku i nestanku emocija igraju dvoje izvrsnih glumaca, Jovana Stipić i Radoje Čupić, kroz čije glumačko nadigravanje pratimo niz komičnih, tragikomičnih, ali i dramskih scena koje su sočan i životan prikaz braka.
Prodaja ulaznica za DJ’s First Aid, veliki humanitarni spektakl, koji će se održati 1. juna u 19 sati na terenima Košarkaškog kluba Partizan, počela je juče, saopštili su organizatori. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Bilet servisa i TICKETIINE ili poručiti na www.ticketline.co.yu. Za samo 300 dinara, beogradska publika će biti u mogućnosti da čuje vodeće didžejeve sa prostora Srbije i Evrope, nastupaju između ostalih, Marko Nastić, Bokee Kinetic Vibe, Julien i Luc, a njih će scenskim nastupom pratiti Burn Crew Concept iz Pariza. Pored dobre muzike, publika će imati priliku da vidi izložbu fotogtrafija Marka Kecmana, Đorđa Jovanovića i Đuzepea Salerna iz Italije, kao i modele modne kuće MASHA i Hair Factory Team. DJ’s First Aid je humanitarna manifestacija za pomoć deci iz izbegličkog kampa Radinac, koji organizuje Asocijacija za afirmaciju mladih Modem i francuska organizacija Enfants Planete Esperanza.
U Vukovaru, Borovu, Borovo Naselju, Trpinji, Dardi i Osijeku, od 13. do 20. maja ostvaruje se program tradicionalne manifestacije „Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema“. Održane su etno-izložbe, smotre folklora, recitatora, likovnog stvralaštva, promocije knjiga i izložba slika nastalih tokom četvrte kolonije slikara Slavonije i Baranje. U okviru ove manifestacije biće ostvareno i gostovanje pisaca iz Sombora Milenka Popića i Davida Kecmana Dake. Oni će učestvovati u delu programa susreta pisaca Slavonije i Baranje, koji će biti održan večeras u Osijeku. Tom prilikom biće promovisana i zajednička zbirka „Kad bih imao kuću“, na čijim su stranicama ostvarenja pisaca sa tog prostora. Organizator je Pododbor „Prosvjete“, a početak je u 18 sati. Organizator manifestacije, koja se već deceniju priređuje u ovom delu Hrvatske, je Koordinacioni odbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ – Zagreb, sa sedištvem u Vukovaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari