Kratki, petnaestominutni igrani film „Ko čuva čuvare“ reditelja Gorana Stankovića, studenta četvrte godine Katedre televizijske režije Akademije umetnosti BK, u klasi prof. Dragana Elčića, osvojio je Platinium Remi Award na ovogodišnjem, 40. međunarodnom filmskom festivalu u Hjustonu (SAD), saopštila je AU BK.

Kratki, petnaestominutni igrani film „Ko čuva čuvare“ reditelja Gorana Stankovića, studenta četvrte godine Katedre televizijske režije Akademije umetnosti BK, u klasi prof. Dragana Elčića, osvojio je Platinium Remi Award na ovogodišnjem, 40. međunarodnom filmskom festivalu u Hjustonu (SAD), saopštila je AU BK. U konkurenciji od 4.500 filmova iz celog sveta, Stankovićev film izabran je u zvaničnu selekciju od 96 filmova, da bi se u drugom krugu našao i na listi najužih kandidata za nagrade. Finalno glasanje donelo je filmu „Ko čuva čuvare“ prestižnu nagradu Platinium Remi Award, jednu od najvažnijih koju je u svom jubilarnom 40. izdanju dodelio ovaj eminentni svetski filmski festival. Osnovan 1961, WORLDFILM Festival nagradio je i prve studentske radove Stivena Spilberga, Džordža Lukasa, Ridlija Skota, Spajka Lia, Olivera Stouna i drugih značajnih filmskih reditelja. Film Gorana Stankovića posebnom poetikom, kroz niz asocijacija, prati vojnika na putu ka ratištu, koji se isprovociran dešavanjima, priseća događaja i slika iz ranog detinjstva koje ga definišu i nagone na preispitivanje. Film će biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu „Zlatni vitez“ u Rusiji, na festivalima u Poljskoj i Indiji, a biće i predstavnik Akademije na takmičenju za nagradu Silekta, svetske asocijacije filmskih i televizijskih škola.
Anita Mančić osvojila je nagradu „Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu u predstavi „Cirkus istorija“ autorke Sonje Vukićević, na 14. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, saopšteno je juče iz JDP. Predstava „Cirkus istorija“ izvodi se u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Festivala Bitef na sceni „Poseydon“ teatra (Staro Sajmište 20). Stručni žiri 14. međunarodnog festivala malih scena radio je u sastavu Voja Brajović (Beograd), Helena Buljan (Zagreb), Meta Hočevar (Ljubljana), Vili Matula (Zagreb) i Željka Turčinović (Zagreb). Jugoslovensko dramsko pozorište prvi put je učestvovalo na 10. festivalu MFMS sa predstavom „Skup“ Marina Držića u režiji Jagoša Markovića.
Moćna drama „Četiri minuta“ o starijoj učiteljici klavira i njenom odnosu sa mlađim zatvorenikom dobila je Lola nagradu kao najbolji film na dodeli nemačkih priznanja. Pored Lola nagrade, „Vier Minuten“ je dobio i pola miliona evra, odlučilo je više od 800 članova Nemačke filmske akademije u Berlinu. Pre same dodele, za glavnog favorita važio je film „Parfem: Priča o ubistvu“, koji je imao osam nominacija, baš kao i „Četiri minuta“. Pobednički film je dobio i nagradu za najbolju žensku ulogu koja je pripala Moniki Blajbtru. Pošto je Blajbtruovoj bio rođendan na sam dan ceremonijie, publika joj je spontano otpevala „Srećan rođendan“ tokom njenog govora. Četiri Lola nagrade dobio je film „Važne odluke“, među kojima je bila i za reditelja Markusa H. Rozenmilera. Ovaj film je snimljen na bavarskom dijalektu, i prikazivan bez titlova, pa je mnogim Nemcima pričinio prilične teškoće u razumevanju dijaloga. Najbolji glumac je Jozef Birbihler za „Zimsko putovanje“.
Džordž Lukas, tvorac „Ratova zvezda“ dobio je nagradu od Filmskog društva San Franciska, koje je organizator 50. međunarodnog filmskog festivala. Lukasu, koji je označio novu eru korišćenja specijalnih efekata u svojim filmovima, uručena je „Irving Bad Levin“ nagrada, koja je dobila ime po osnivaču festivala u San Francisku, koji je želeo da on bude konkurent evropskim skupovima u Veneciji, Kanu i Berlinu. Pored Lukasa, nagradu je dobio i glumac Robin Vilijams, kojem je uručeno „Piter Ovens“ priznanje. Reditelj Spajk Li dobio je nagradu za režiju koju dodeljuje Filmsko društvo San Franciska.
Na tribini Sredom kod Sterije, koju priređuje Književna opština Vršac, večeras od 19 sati u Vršcu u kafeu „Lavirint“, biće predstavljena najnovija zbirka pesama „Lov“ Ranka Pavlovića. „Zakoračite u jednu od pesničkih odaja lavirinta Ranka Pavlovića, u jedan od njegovih isprepletanih hodnika, sa Arijadninim klupčetom u ruci, da biste sagledali liričara istančanog senzibiliteta – poručuje urednik KOV Petru Krdu – u zbirci ‘Lov’ bićete ili lovac ili ulovljeni, prepuštam vam da sami izaberete“. Pesnik, pripovedač, romanopisac, pisac za decu i publicista, Ranko Pavlović iz Banjaluke nudi raskošnu sliku svog unutrašnjeg sveta i individualnih osećajnih stanja u knjizi koja se upravo pojavila u izdanju vršačkog KOV. Pavlović je melanholik i tajnoviti maštar koji se priseća najskrivenijih i najtajanstevnijih životom prožetih detalja – piše Zdravko Kecman na klapni knjige. Zato su ove pesme i iskonske, jer nas vraćaju davnim spoznajama koje su bile nestale, izgubile se, i ponovo se vraćaju. A za njihovo vraćanje i oživljavanje, zaslužan je samo pesnik, jer su bile pohranjene u herbarijumu neke davne sveske. Tako se na istom mestu susreću pena života i pena smrti – zaključuje Kecman. Ranko Pavlović rođen je 1944. u Šnjegotini Gornjoj, kod Teslića, živi i stvara u Banjaluci. Prvu zbirku pesama „Nemir sna“ objavio je 1963. Autor je desetak knjiga poezije, proze i dramskih tekstova. Večeras u Vršacu o njegovoj poeziji govoriće Petru Krdu, dok će Snežana Jovović i Tara Jovović kazivati pesme iz zbirke „Lov“. Moderator večeri biće Marija Vasić.
Studentski kulturni centar Univerziteta u Novom Sadu, povodom Dana Evrope, organizuje večeras od 19 sati u novosadskoj ART klinici, skup „Evropske strategije stvaralaštva?“, s ciljem da osvetli situaciju i perspektive na polju stvaralaštva u kontekstu jedinstvenog evropskog prostora, ali i iz perspektive tranzicionog regiona kojem pripada i Srbija. Osnovno pitanje na koje će ponuditi odgovor učesnici različitog bekgraunda – umetnici, novinari, arhitekte, teoretičari književnosti, filozofi – odnosi se na pitanje inovativnih potencijala umetnika i umetnosti u savremenoj Evropi… U razgovoru učestvuju Vladimir Gvozden (teoretičar umetnosti, Srbija), Vladimir Mitrović (arhitekta, Srbija), Dragan Prole (filozof, Srbija), Irina Subotić (istoričarka umetnosti, Srbija), Esad Bajtal (sociolog, BIH), Igor Galo (glumac, Hrvatska), Rajko Božić (Udruženje Exit, Srbija), Mileta Prodanović (FLU Beograd, Srbija) i Ivan Pravdić (FDU Beograd, Srbija). U okviru skupa biće predstavljena knjiga dr Alpara Lošonjca + program van ART klinike, u okviru iste manifestacije (14.00-18.00, Trg slobode – nastup uličnih umetnika – crtanje grafita na panoima, DJ; 18.00, Katolička porta – nastup gudačkog kvarteta Tajj; 19.30, Katolička porta – predstavljanje nagrađenih radova sa Festivala „Filmski front“; 21.00, Trg slobode – koncert).
Norveško udruženje pisaca za decu i omladinu i Grupa za skandinavske jezike i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa IK Kreativni centar, organizuju seminar o realističkoj književnosti za decu i omladinu, koji će se od 9. do 11. maja održati u biblioteci „Milutin Bojić“ u Beogradu. Na skupu će učestvovati norveški i srpski dečji pisci. Razgovaraće se o srpskoj i norveškoj realističnoj književnosti za decu i omladinu, kao i o izazovima pisanja za decu i omladinu u Srbiji. Norveški i srpski pisci 10. maja družiće se sa učenicima osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu (10.00-13.00). U prostoru Living Room beogradskog SKC, 11. maja u 19 sati pisci učesnici će čitati odlomke iz svojih dela. Učesnici su Rřnnaug Kleiva, Stein Erik Lunde, Bjřrn Sortland i Arne Svingen (Norveška) i Vladimir Andrić, Dejan Aleksić, Dragan Grbović, Slađana Ilić, Igor Kolarov, Jova Ljuštanović, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Marko Radulović i Branko Stevanović (Beograd). Današnji program odvijaće se u biblioteci od 10 do 13 i od 14 do 17 sati, u četvrtak od 14 do 17 sati. Trećeg, poslednjeg dana, od 10 do 13 sati predviđen je susret sa studentima skandinavskih jezika i književnosti na Filološkom fakultetu (samo za norveške učesnike), a program u biblioteci nastavlja se između 14 i 17 sati.
U somborskom teatru uveliko traju probe „Monogamije“ Stele Fili, u režiji Ane Tomović. Premijera, četvrta u ovoj pozorišnoj sezoni, zakazana je za 24. maj, pretpremijera je dan ranije, a ovaj komad somborska publika ovog meseca videće još 25. i 31. maja. U „Monogamiji“ igraju Saša Torlaković, Ivana V. Jovanović, Mihajlo Nestorović, Kristina Radenković, Olgica Nestorović, Milijana Makević, Tatjana Šanta Torlaković i Marko Marković. Dramaturg je Vuk Ršumović, scenograf Marija Kalabić, a kostimograf Biljana Tegeltija Bojanić. Tekst je prevela Olivera Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari