Bili Kristal (59) dobiće „Mark Tven“ nagradu za američki humor. On će tako postati deseti dobitnik ovog godišnjeg priznanja koje dodeljuje Džon F. Kenedi centar za izvođačke umetnosti. Ceremonija dodele nagrade Biliju Kristalu, osmostrukom voditelju dodele Oskara i dobitniku Toni nagrade za autobiografski komad „700 nedelja“, zakazana je za 11.

Bili Kristal (59) dobiće „Mark Tven“ nagradu za američki humor. On će tako postati deseti dobitnik ovog godišnjeg priznanja koje dodeljuje Džon F. Kenedi centar za izvođačke umetnosti. Ceremonija dodele nagrade Biliju Kristalu, osmostrukom voditelju dodele Oskara i dobitniku Toni nagrade za autobiografski komad „700 nedelja“, zakazana je za 11. oktobar 2007. Među prethodnim dobitnicima „Mark Tven“ nagrade, između ostalih su Vudi Goldberg, Nil Sajmon, Stiv Martin i Lili Tomlin. Prvi dobitinik bio je Ričard Prajor (1998).
Na nedavno završenom festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu, predstava Narodnog pozorišta iz Beograda, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, osvojila je dva najznačajnija priznanja: glavnu nagradu stručnog žirija i nagradu publike. U predstavi, koju je po tekstu Ive Brešana režirao gost iz Zagreba Želimir Orešković, zapažene uloge ostvarili su, između ostalih, Miodrag Krivokapić, Marko Nikolić, Branislav Tomašević, Branko Vidaković, Marija Vicković i Predrag Ejdus, koji je, za svoju interpretaciju seoskog učitelja Andre Škunice, prema izboru publike, proglašen za glumca večeri. Festivalski program 24. „Nušićevih dana“ održan je od 23. do 29. aprila, a Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru ove godine je dodeljena Gordani Đurđević Dimić.
Moskovsko oblasno državno pozorište za mlade, gostuje 8. maja u novosadskom Pozorištu mladih. Novosdska publika imaće priliku da vidi predstavu „Ne napuštaj me“ koja će biti izvedena u čast Dana pobede, a u okviru mini turneje moskovskog ansambla koji će nastupiti još i u Rumi i Beogradu. Dramski komad, balada „Ne napuštaj me“ beloruskog autora Alekseja Dudareva, napisan je na osnovu dokumentarnog materijala o Drugom svetskom ratu. Predstavu je režirao Valerij Persikov, istaknuti umetnik Ruske Federacije, koreograf je Jelena Ključareva, a kostimograf Irina Balaševič, takođe istaknuti umetnik Ruske Federacije.
Predstava „Crvenkapa“ u izvođenju Dečje scene „Pođi tuda“ Centra za kulturu Pančevo, osvojila je tri nagrade na petom festivalu „Pozorište zvezdarište“, koji je održan od 22. do 29. aprila u beogradskom Centru za kulturu „Vuk Karadžić“. U jakoj konkurenciji, od desetak domaćih profesionalnih pozorišta za decu, pančevačkom ansamblu su pripale dve nagrade za glumu i to obe za najbolju žensku ulogu. Naime, tročlani žiri kojim je predsedavala Mirjana Karanović, nije mogao da se odluči između glume Ivane Nikolić i Jelene Trkulje, koje igraju u „Crvenkapi“, pa su ove glumice podelile nagradu za najbolju žensku ulogu. Priznanje za najbolji tekst osvojio je Igor Bojović, autor scenarija „Crvenkape“. Predstavu je režirao Stevan Bodroža.
Projekcijom filma „Zona Zamfirova“ (2002.) reditelja Zdravka Šotre u Nacionalnom muzeju u Havani, svečano je otvorena nedelja srpskog filma na Kubi, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Manifestaciju „Dani kulture Srbije na Kubi“ otvorili su zamenik kubanskog ministra kulture Fernando Roha i ambasador Srbije u Havani Milena Luković Jovanović u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Kube. Javnosti ove zemlje će tokom 2007, pored retrospektive srpskog filma, biti predstavljeni i drugi vidovi kulturnog stvaralaštva Srbije. U saopštenju se dodaje da će pojedini programi „Dana kulture Srbije“ biti organizovani u još nekoliko gradova Kube.
Vojne vlasti koje vode Volter Rid vojnu bolnicu u Vašingtonu nisu dale odobrenje proslavljenoj američkoj folk pevačici Džoan Baez (66) da peva ranjenicima koji su na oporavku. „Četiri dana pre koncerta nisam ‘odobrena’ od vojske“, napisala je Baez u pismu koje je objavljeno u Vašington postu. Nju je pozvao Melenkamp, što je Baezova, koja je postala poznata po snimcima antiratnih pesama iz 60-ih i 70-ih godina (kao što je pesme „Blowin’ in the Wind“),prihvatila je to istog momenta. Izvođačima nije dato nikakvo objašnjenje, za otkazivanje, a zasad i Pentagon ćuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari