Filmski centra Srbije (FCS) najavio je da će rezultati konkursa za dodelu sredstava za finansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova biti objavljeni do 15. aprila. Na taj konkurs FCS, koji je zatvoren, stiglo je ukupno 50 prijava. Članovi komisije za dodelu sredstava za finansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova su direktor fotografije Dušan Joksimović, reditelj Ivan Žiković i dramaturg i scenaristkinja Milena Marković.

Filmski centra Srbije (FCS) najavio je da će rezultati konkursa za dodelu sredstava za finansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova biti objavljeni do 15. aprila. Na taj konkurs FCS, koji je zatvoren, stiglo je ukupno 50 prijava. Članovi komisije za dodelu sredstava za finansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova su direktor fotografije Dušan Joksimović, reditelj Ivan Žiković i dramaturg i scenaristkinja Milena Marković.
U okviru „Međunarodne nedelje 2007“ koju organizuje Univerzitet umetnosti u Gracu, a koja se smatra jednim od najvažnijih koncertnih događaja sezone, ove godine gostovali su mladi umetnici iz Beograda i Barija (Italija), saopšteno je juče Danasu. Rektor prestižnog Univerziteta umetnosti u Gracu, profesor Oto Kolaric, posetio je Beograd u junu 2006. i bio prijatno iznenađen umetničkim i tehničkim nivoom studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na njegov poziv, studenti FMU održali su dva koncerta tokom „Međunarodne nedelje 2007“. Kamerni trio „Aurora“, koji čine studenti postdiplomci na FMU, Dragana Raić (klavir), Vladan Lončar (violina) i Goran Mrđenović (violončelo) imao je celovečernji samostalni nastup 4. marta. Sedamnaestogodišnja Marija Gođevac, studentkinja klavira u klasi profesora Aleksandra Serdara, već je uspešno predstavljala Srbiju, recimo, polufinalista Evrovizijskog takmičenja za mlade muzičare 2006. Marija Gođevac je kao solista, uz pratnju Simfonijskog orkestra Univerziteta umetnosti u Gracu, nastupila na finalnom koncertu, 8. marta, kojim je zatvorena „Međunarodna nedelja 2007“. Ovaj festival osnovan je 1974, a kako se ove godine slavi 70 godina od osnivanja Univerziteta umetnosti u Gracu, ali i 70 godina od osnivanja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, bio je to povod više za saradnju ove dve institucije.
Odiseja na Dunavu nastavak je prve dve Odiseje 2001. i 2003, dve umetničke avanture koje navode na razmišljanje o modernoj pozorišnoj kreaciji, i afimišu korisno preispitivanje uloge glumca i njegove budućnosti u društvu, na početku trećeg milenijuma. Cilj Odiseje je da nastavi uspostavljanje mreže koju je IITM osnovala pre više od 10 godina, i koju čini 24 države. Rumunija i Bugarska pridružile su se Evropskoj zajednici u 2007. i činilo se najvažnijim da treći deo Odiseje bude simbolično vezan za taj događaj. Odiseja na Dunavu trajaće dve nedelje, tokom kojih će povezati teritorije kroz koje protiče Dunav. Plovidba broda počinje 3. septemba ove godine u Beču. Brod sa umetnicima iz svih zemalja kojima će brod proći stiže u Beograd 8. septemba i biće tu do 10. istog meseca, kada dalje nastavlja svoje putovanje. Sastanak Komiteta za pilotažu projekta Odiseja na Dunavu, zakazan je za 17. mart u Beogradskom drasmkom pozorištu. Tom događaju prisustvovaće predstavnici svih sedam zemalja učesnica projekta. Sastanak će biti održan od 12 do 15 sati.
Beogradski Klub studenata tehnike, 17. marta proslaviće 53. godišnjicu svog postojanja. Program počinje u 17 sati govorom predsednika i nekoliko starih članova kluba i podelom plaketa. Od 18 sati nastupa sastav Romano 4. Kasnije, te subotnje večri – d.i.s.c.o. & Back 2 Back – plesna muzika (DJ tim back2back dj krew).
Amok, jedan od najpoznatijih svetskih hard-tehno didžejeva, nastupiće 17. marta u Velikom klubu beogradske Akademije. Pored njega, svoj set će imati i istaknuti domaći didžeevi – Ivee, Culex, Ivan Imerović i Teck a teck DJZ. Početak je zakazan za 22 sata. DJ Amok osnivač je Artillery Records i jedan je od osnivača nemačke hard-tehno scene. Njegov najveći hit „Nightmare“ promenio je viđenje hard-tehno muzike i omogućio da Amok bude uvršten u sam vrh svetske tehno scene. Cena karte u pretprodaji 300 dinara, na ulazu 400 dinara. Pretprodajna mesta su kafe Fleka (Akademija), Bilet servis, Mamut, Ticketline, Eventim (blagajna DOB).
Organizatori takmičenja Izbor za pesmu Evrope odlučili su da dozvole kontroverznoj izraelskoj kompoziciji „Push the Button“ da bude u takmičarskom programu. Numera grupe Tea-Packs ne pominje određena imena, ali se može „primeniti“ na iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji traži da jevrejska država bude izbrisana sa mape sveta. Sama pesma je mešavina mediteranske muzike i roka, sa stihovima na engleskom, francuskom i hebrejskom. Ove godine na Pesmi Evrovizije će se takmičiti 42 zemlje, među kojima je i Srbija. Marija Šerifović će, sa „Molitvom“, nastupiti u polufinalnoj večeri kao 15. izvođač po redu.
B. B. King, Al Grin i Eta Džejsm prvi put idu zajedno na turneju, i to u 16 gradova, od 24. jula kada će odražati prvi koncert u Majamiju. Turneja nosi naziv „B. B. Kingov bluz festival“, a biće okončana 9. septembra u Murfisu (Kalifornija). Od januara, 81-godišnji King nastupa uživo, u sklopu proslave svoje jubilarne 60. turneje. Prošlog aprila legendarni bluzer je proslavio svoj 10.000. koncert.
Uspešna saradnje izdavačkih kuća Stubovi kulture iz Beograda i Meandar iz Zagreba na predstavljanju knjiga srpskih autora u Hrvatskoj i predstavljanju izdanja Meandra u Srbiji nastavlja se ovih dana novim sadržajima. Predstavnici dve kuće dogovorili su se na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu, kao i na susretima izdavača iz bivše Jugoslavije početkom oktobra 2006. u Majncu, da uz pomoć sopstvenih distributivnih mreža omoguće čitaocima u Srbiji i Hrvatskoj da izdanja ovih dveju kuća budu dostupna u knjižarama. U knjižari Stubova kulture u Beogradu, kao i u knjižarama ove izdavačke kuće u Kragujevcu, Užicu i Aranđelovcu, našla su se ovih dana nova izdanja Meandra, jedne od najuglednijih izdavačkih kuća u Hrvatskoj. Pored knjiga poznatih savremenih hrvatskih pisaca, posebnu pažnju u izdavačkom programu Meandra izazivaju sabrana dela Milana Kundere i izabrana dela Tomasa Bernharda. Knjige Stubova kulture, zahvaljujući ovoj saradnji, našle su se u Meandrovoj knjižari u Zagrebu. U narednim mesecima ove dve kuće proširiće saradnju tako što će zajednićki organizovati nekoliko promotivnih nastupa svojih pisaca u Beogradu i Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari