Filip Rot dobio je još jedno priznanje, ovoga puta PEN/Fokner književnu nagradu za „Everyman“, njegov kratak i sumoran roman o bolesti i smrtnosti. „Ta knjiga me proganja, njena jednostavnost i surovost, i odlučan pogled na život. Rot se nikad ne osvrće iza sebe, nikad ne trivijalizuje, nikad ne sleže ramenima.

Filip Rot dobio je još jedno priznanje, ovoga puta PEN/Fokner književnu nagradu za „Everyman“, njegov kratak i sumoran roman o bolesti i smrtnosti. „Ta knjiga me proganja, njena jednostavnost i surovost, i odlučan pogled na život. Rot se nikad ne osvrće iza sebe, nikad ne trivijalizuje, nikad ne sleže ramenima. Uspeva da se bori sa tugom, sa neizmernošću gubitka samog sebe“, kaže Debra Magpaj Erling, jedna od članica žirija koja je odlučivala o PEN/Fokner nagradi. Njegovi konkurenti bili su Čarls D’Ambrozio („The Dead Fish Museum“), Debora Ajzenberg („Twilight of the Superheroes“), Ejmi Hempel („The Collected Stories of Amy Hempel“) i Edvard P. Džons („All Aunt Hagar’s Children“). Filip Rot dobiće 15.000 dolara. On je sada prvi trostruki dobitnik PEN/Fokner nagrade – osvajao je 1994. za „Operation Slylock“ i 2001. za „The Human Stain“. PEN/Fokner nagrada osnovana je 1980.
Tjeri de Monbrijal, jedan od najuticajnijih teoretičara međunarodnih odnosa i stručnjak za geostrateška pitanja, boravi u Beogradu danas do subote, 3. marta. Tjeri de Monbrijal će, tom prilikom, predstaviti svoju knjigu prevedenu na srpski „Delanje i sistem sveta“, koju je izdala IK Clio. Tjeri de Monbrial će se, tokom boravka u Beogradu, susresti sa ljudima na najvišem nivou kao i sa studentima FPN i Diplomatske akademije. Predstavljanje knjige „Delanje i sistem sveta“ zakazano je za 1. mart u SANU od 13.30 sati, a predavanje na temu „Da li Evropa ima političku budućnost?“, u okviru Evropskih sreda u Francuskom kulturnom centru, održaće večeras od 18.30 sati (uz učešće Ksenije Milivojević i simultani prevod). Feljton Predraga Simića o Monbrijalu, sa odlomcima knjige, objavljen je u Danasu od 17. jula do 18. avgusta prošle godine.
Studija izvođačkih i vizuelnih umetnosti „Iskorak“ i Dom omladine Beograda, pripremili su novu predstavu „Nisi sam“, autorke Diane Kržanić Tepavac (aktivna članica i promoterka programa i ciljeva ASSITEJ i IDEA), po motivima knjige „Lek od breskvinog lišća“ Zorice Kuburović, čije je pretpremijerno izvođenje zakazano za večeras od 19 sati u Pogonu DOB. Predstava je centralni deo šireg edukativno pedagoškog projekta na temu inkluzije koji je nastao u saradnji dve institucije, i doprinos je SIVU Iskorak – a novoj koncepciji interdisciplinarne saradnje kroz model integrisanja obrazovanja, vaspitanja i umetnosti. Šta sve tišti mlado biće? Koliko i kako pričamo sa decom… neka su od pitanja koja postavlja ova predstava, koja je namenjena deci od 10 i više godina, mladima i svima koji saosećaju sa njima. Premijerno izvođenje predstave je već sutra, 1. marta, u isto vreme i u istom prostoru, a ulaz je besplatan. Samo zbog ograničenog broja mesta, organizatori mole da zainteresovani blagovremeno potvrde dolazak na sivu_iskorakźyahoo.com ili na telefon 3230-133.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari