Ugledni časopis World Literature Today, u ovogodišnjem broju za mart/april objavio je afirmativnu recenziju knjige „Na trećem trgu“ – antologije nove kratke priče Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, saopštili su izdavači ove antologije. World Literature Today izdaje Univerzitet u Oklahomi, osnovan 1927, a prikaz potpisuje Zibelan Forester sa Softvomor koledža, koji kolekciju opisuje kao „izvanredan izbor novih autora i kratkih priča sa Balkana“.

Ugledni časopis World Literature Today, u ovogodišnjem broju za mart/april objavio je afirmativnu recenziju knjige „Na trećem trgu“ – antologije nove kratke priče Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, saopštili su izdavači ove antologije. World Literature Today izdaje Univerzitet u Oklahomi, osnovan 1927, a prikaz potpisuje Zibelan Forester sa Softvomor koledža, koji kolekciju opisuje kao „izvanredan izbor novih autora i kratkih priča sa Balkana“. Forester smatra da je reč o promišljenoj i provokativnoj mešavini tradicionalnih stilova sa eksperimentalnim pričama i da je knjiga zaista vredna čitanja. „Svima je izuzetno drago zbog ovog prikaza“, kaže Srđan Papić, koordinator projekta. „Posebno me je zapanjilo Foresterovo poznavanje jezičkih prilika u regionu i ovdašnjih dijalekatskih osobenosti. On je na vrlo malom prostoru uspeo da prepozna gotovo sve ciljeve kojima smo se mi vodili dok smo pravili antologiju, za razliku od nekih ovdašnjih kritičara za koje se bojim da nisu baš najbolje videli šumu od drveća kad je ova knjiga u pitanju“, dodaje Papić. U okviru recenzije nalazi se i prevod na engleski priče „Posjeta“ Jovanke Uljarević, dok se priča „Čarapa“ Enesa Halilovića naročito preporučuje i ocenjuje kao vanvremenska parabola o progonstvu. Pored Halilovića, Jovanke Uljarević i Papića, u projektu su još učestvovali Šejla Šehabović (urednica za BIH), Olja Savičević Ivančević (urednica za Hrvatsku), Jelena Angelovski (urednica za SCG), Lamija Begagić, Vlado Bulić, Ivica Đikić, Zoran Lazić, Andrea Pisac, Mima Simić, Tanja Stupar Trifunović i Marko Vidojković. Antologiju su zajednički izdali „Treći Trg“ iz Beograda i Narodna biblioteka „Jovan Popović“ iz Kikinde.
Multimedijalni umetnici iz Odžaka, Radoslav B. Ćugalj i Nenad Bogdanović, nastupiće na ovogodišnjem, međunarodnom festivalu performansa u Istanbulu – „Performans Zamani ‘07“ (Vreme performansa ‘07), saopštili su autori. Oni će svoje performerske sposobnosti pokazati 28. februara u Muzeju savremene umetnosti u Istanbulu. Ćugalj izvodi šezdesetominutnu „Apologiju života“, dok će Bogdanović predstaviti četrdesetominutnu „Svakodnevnu situaciju za lepšu sliku“. Festival „Vreme performansa ‘07“ održava se od 26. februara do 7. marta, a osim njih, učestvuje još petoro umetnika iz Španije, četvoro iz Austrije i po jedan iz Izraela, Francuske i Italije. Tursku će predstavljati više od 60 umetnika.
Malo pozorište „Duško Radović“ tokom marta pokreće humanitarni projekat posvećen marginalizovanim grupama dece i mladih ljudi – „Pozorište je solidarnost“, saopšteno je iz tog pozorišta. Tim povodom, Malo pozorište pokloniće besplatno igranje nekoliko predstava sa redovnog repertoara („Kiki i Bozo“, „Andersenovi kuvari“, „Mali princ“ i „Skoro svako može da padne osim Čaplje!“), ali i nastaviti da sarađuje sa institucijama koje se bave ovim grupama dece i mladih, kroz poklanjanje određenog broja besplatnih karata na mesečnom nivou. Cilj projekta je skretanje pažnje šire javnosti na problem marginalizacije određenih grupa dece i mladih u Srbiji, kao i ispitivanje realnih mogućnosti uključivanja upravo ovih grupa u redovne aktivnosti ovog i drugih pozorišta. Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko pratećih animacionih programa: Radionica za gluvonemu decu u organizaciji Dah teatar Centra za pozorišna istraživanja, prezentacija projekta „Umetnost i inkluzija“, predstava „Lice na metar“ (Kamerno pozorište muzike Ogledalo, Novi Sad), predstava „Nisi sam“ (Studio izvođačkih i vizuelnih umetnosti „skorak, beogradski Dom omladine) i predstava „Priča o čaju“ (Dah teatar).
Mjuzikl Mela Bruksa – „Producenti“, o dvojici umetnika koji žele da naprave katastrofalnu predstavu na Brodveju, prestaće da se izvodi u Njujorku 22. aprila. To će se desiti posle više od 2.500 izvođenja ovog mjuzikla, koji je dobio rekordnih 12 Toni nagrada, nakon otvaranja 2001. U glavnim ulogama bili su Natan Lejn (kao teatarski producent Maks Bjalištok) i Metju Broderik (kao računovođa Leo Blum). Na osnovu ovog mjuzikla snimljen je holivudski film 2005. Interesantno je pomenuti da je ova muzička komedija, zapravo, nastala na osnovu Bruksovog filma iz 1968. Koliko je najnovija inkarnacija postala popularna najbolje govori podatak da su „Producenti“ prvi uspevali da prodaju karte po ceni od 100 dolara za sedenje, dok su najbolja mesta u ložama išla i do 480 dolara. „Producenti“ su samo u Njujorku zaradili 300 miliona dolara, a od izvođenje u celom svetu više od jedne milijarde. Mjuzikl je igrao u 74 grada, uključujući Toronto, London, Tokio, Melburn i Seul. Šou je oborio rekord – najveća zarada u jednom danu, sa više od 3.5 miliona dolara, 2003. Međutim, prodaja ulaznica je značajno opala, pa su tako prošle nedelje „Producenti“ zaradili svega 554.000 dolara, uz popunjenost sale od tek 59 posto. Naravno, „Producenti“ će nastaviti da igraju u brojnim drugim gradovima, a u Las Vegasu su stigli na repertoar ovog meseca. Ono što je najinteresantnije za ovu produkciju jeste da u predstavi glumi bivša zvezda TV serije „Čuvari plaže“, Dejvid Haselhof.
Direktor bečke Opere, Ioan Holender (71) nije obnovio ugovor koji mu ističe na leto 2010. godine. Time će se sada zahuktati spekulacije oko njegove zamene. On je na čelu ove institucije od aprila 1992, i biće angažovan do avgusta 2010. Sam Holender, koji je rođen u Rumuniji, kaže da bi voleo da ga nasledi austrijski dirigent Franc Velser-Mest. Među ostalim kandidatima su američki tenor Nil Šikof, direktor ciriške Opere Aleksander Pereira, Žerar Mortijer iz pariske Opere i direktor Salcburškog festivala Peter Ružička.
Najveći afrički filmski festival otvoren je u nedelju u prestonici Burkine Faso. Do 3. marta, u Uagadugu biće prikazana brojna dela od Južne Afrike do Maroka, ali i dela afričkih stvaralaca iz dijaspore. Panafrički filmski i televizijski festival (FESPACO), dvadeseti po redu, bijenalnog je karaktera, pa stoga ne treba da čudi što će na njemu biti prikazano više 3.000 dela u raznim kategorijama. Za glavnu nagradu festivala – Zlatni pastuv Jenenge, nadmetaće se 20 filmova, među kojima je i prošlogodišnji dobitnik Oskara, južnoafrički „Tsotsi“. Južna Afrika ima dva predstavnika, kao i Čad, a jedan od njih je „Daratt“ (Sušna sezona) koji je dobio specijalnu nagradu žirija u Veneciji prošlog septembra. Ipak, tokom festivala, glavna tema biće kriza filma u Africi. Sem Južne Afrike i Nigerije, širom „crnog kontinenta“ zatvaraju se bioskopi. Zvuči pomalo neverovatno, ali poslednja bioskopska sala u Senegalu zatvorena je prošle godine, u Brazavilu (Kongo) sedam bioskopa je prodato crkvi, a od osam dvorana u Jaondeu (prestonica Kameruna) samo je jedna i dalje aktivna. Za ovakvu situaciju „zaslužne“ su i svetske finansijske institucije koje su zahtevale od afričkih vlada da smanje troškove. Filmovi su bili podržavani od 70-ih godina, ali su producenti, reditelji i distributeri prisiljeni od 90-ih da se snalaze sami. Kako nema finansiranja, filmske škole uglavnom ne postoje, a publika je jako siromašna, pa tako postaje jasno da stvaraoci iz Afrike često za pomoć moraju da se obraćaju inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari