Dvoje umetika – Tajra Hilden iz Danske i Pio Dijaz iz Argentine, „virutualnom vatrom“ napali su danski AROS muzej modernih umetnosti, tako što su projektovali slike plamenova na zgradu u izuzetno realističnom stilu. Ovaj par planira da ponovi svoj nastup na pariskom Luvru i rimskom Koloseumu.

Dvoje umetika – Tajra Hilden iz Danske i Pio Dijaz iz Argentine, „virutualnom vatrom“ napali su danski AROS muzej modernih umetnosti, tako što su projektovali slike plamenova na zgradu u izuzetno realističnom stilu. Ovaj par planira da ponovi svoj nastup na pariskom Luvru i rimskom Koloseumu. Projektovanje plamenova na hiljadu kvadratnih metara staklenih ekrana u muzeju, stvorili su iluziju da je zgrada u plamenu. To je bio deo projekta „Grad u vatri“, reklamiran pod sloganom „Spalimo korene zapadne kulture“. „Jednostavno želimo da nateramo one koji budu gledali da pomisle na destruktivne sile zapadne kulture u vreme ropstva i kolonija“, rekla je Tajra Hilden. Hildenova i Dijaz su već kontaktirali sa francuskim i italijanskim zvaničnicima kako bi, tokom ove godine, „spalili“ piramidu ispred Luvra i Koloseum u Rimu.
U okviru projekta „Pola Šer u Beogradu“ večeras od 20 sati biće otvorena izložba američke dizajnerke, u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Pola Šer dolazi u Beograd da prisustvuje otvaranju svoje samostalne izložbe, na kojoj će, do 5. februara biti izloženo oko 60 plakata od kojih danas mnogi predstavljaju prepoznatljiva grafička obeležja Njujorka, kao što su na primer čuveni plakati za Šekspirovo i Public pozorište. Dva sata ranije, Pola Šer će održati i predavanje u Galeriji Artget KCB – „Ja volim slova: Pola Šer objašnjava svoju životnu opsesiju tipografijom“. Projekat „Pola Šer u Beogradu“ organizuje Umetnička grupa FIA (čiji je kalendar za 2007, uradila upravo gošća iz Amerike), u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, Publikumom, Muzejom savremene umetnosti, Kulturnim centrom Beograda i Belef centrom. Projekat je pomogla i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.
Skopski Centar za nove inicijative u umetnosti i kulturi „Lokomotiva“, koji već nekoliko godina organizuje umetničke događaje, promovišući razvoj nezavisne umetničke scene u Makedoniji i međunarodnu saradnju, biće večeras od 19 sati predstavljen u beogradskoj Kontekst galeriji, uz učešće projekta menadžera te organizacije Violete Kačakove. „Lokomotiva“ je nevladina organizacija formirana 2003. kao tim kulturnih stvaralaca koji su želeli da razviju mrežu umetnika, producenata, reditelja i stvaralaca, kao i zajednicu čiji bi članovi, bez obzira na profesionalna iskustva, imali priliku da se bave razvojem nezavisne umetničke scene u zemlji. „Lokomotiva“ je usmerena prema kreiranju nove i dinamične gradske sredine u Makedoniji putem informisanja, promocije i edukacije generišući novu generaciju autora, umetnika i kreativnog potencijala. Predstavljanje „Lokomotive“ sastojaće se iz power-point prezentacije te organizacije i njenog rada sa posebnim akcentom na nekoliko najznačajnijih projekata, koje će biti propraćeno video materijalom, najavila je Kontekst galerija. Među njima su Balkanska Tanc Platforma 2005 – festival savremenog plesa, dokumentarni film „Stvaranje balkanskih ratova“, „Stranice bez reda“ – savremeni ples performans, saradnja između Makedonije, Japana i SAD, kao i audio-vizuelni projekat „Domino“, koji podrazumeva saradnju Francuske, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Belgije. Kao deo aktivnosti „Lokomotive“ posvećene podršci i promociji mladih umetnika, biće prikazan kratki film „Geto 103“ Janeta Altiparmakova, a biće predstavljena i i umetnička zajednica NMP koja intenzivno sarađuje sa „Lokomotivom“. NMP je nezavisni umetnički kolektiv sa 30 članova – umetnika koji rade u različitim umetničkim oblastima. Njihov glavni objedinjujući portal je konceptualni web site www.nmp.com.mk, mada sve više deluju i u offline prostoru.
Koncert povodom 250 godina od smrti Domenika Skarlatija, čuvenog italijanskog kompozitora i čembaliste, biće održan 22. januara od 20 sati u beogradskoj Galeriji Artget KCB. Skarlatijeve sonate uporedo će izvoditi Svetlana Stojanović na čembalu i Jelica Gligorijević na klaviru, saopšteno je iz Kulturnog centra Beograda. Najveći stvaralački opus Domenika Skarlatija su upravo sonate, njih gotovo 550, kroz koje je razvio krajnje ličnu formu kompozicije od istorijskog značaja i na kojima počiva njegova slava. Najpre u Lisabonu, sonate je pisao kao vežbe za portugalsku princezu Mariju Barbaru, a kad se ona udala za krunisanog princa Španije i preselila u Madrid, Skarlati je otišao sa njom i u njenoj službi ostao do kraja života. Sonate predstavljaju trezor invencije i sredstava muzike za čembalo, rođenih iz samog duha instrumenta. Tehnički zahtevi ovih sonata su izuzetni: skokovi, ukrštanje ruku, repeticija tonova, a harmonija je smelo nekonvencionalna. Inspiraciju za sonate često je nalazio u španskom folkloru (zveckanje gitara i škljockanje kastanjetama), a sam ih je opisivao kao „genijalnu šalu umetnosti“. Na ovom koncertu publika će imati priliku da čuje kako Skarlatijeve sonate zvuče u uporednom izvođenju na dva instrumenta, tradicionalnom – čembalu i na klaviru, savremenom instrumentu. Ovim koncertom KCB počinje obeležavanje 250 godina od smrti Domenika Skarlatija, a centralni program posvećen ovom jubileju svakako će biti Peti međunarodni festival čembala, koji će se ove godine u celosti odvijati u znaku Domenika Skarlatija.
Inicijativa mladih za ljudska prava – MOJA INICIJATIVA u sklopu kampanje „Mobilizacija građanske Srbije“ i Centar za kulturnu dekontaminaciju, organizuju projekciju i razgovor o filmu „Pogled na drugu stranu“, danas u podne u prostorijama beogradskog CZKD. Ovaj film dokumentuje iskustva mladih ljudi koji su imali priliku da budu deo Viziting programa – programa razmene mladih između Kosova i Srbije, koji Inicijativa mladih za ljudska prava sprovodi od 2004, saopšteno je iz CZKD. Nakon projekcije filma govoriće učesnici/ce Viziting programa, kao i aktivisti/kinje Inicijative mladih za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari