Mocart je postavio novi rekord. Organizatori prošlogodišnje serije festivala, izložbi, koncerata i konferencija, u čast 250. rođendana kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, objavili su da je ova proslava privukla 1.2 miliona turista u Austriju, što je rekord za neki festival. Doduše, proslava godišnjice Mocartovog rođenja (rođen 27.

Mocart je postavio novi rekord. Organizatori prošlogodišnje serije festivala, izložbi, koncerata i konferencija, u čast 250. rođendana kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, objavili su da je ova proslava privukla 1.2 miliona turista u Austriju, što je rekord za neki festival. Doduše, proslava godišnjice Mocartovog rođenja (rođen 27. januara 1756. u Salcburgu, umro 5. decembra 1791) još nije završena i očekuje se da će do kraja ovog meseca biti najmanje još 100.000 turista. Peter Marbo, glavni čovek za organizovanje ove proslave, kaže da je skoro tri hiljade događaja pripremljenih u čast Mocarta, predstavljalo i komercijalni uspeh pošto su zaradili 19.4 miliona dolara, nakon što su pokrili troškove organizacije. Inače, milioni ljudi, u više od 50 zemalja širom sveta, imali su svoje proslave 250. rođendana Mocarta tokom prošle godine. Za Marboa se priča o organizaciji ovako velike, jednogodišnje proslave, ne završava. Već sada, naime, počinju pripreme za 2009. godinu, kad će se obeležiti 200. godišnjica smrti Jozefa Hajdna. Ovaj austrijski kompozitor, Mocartov prijatelj, koga neki nazivaju „ocem simfonije“, umro je 31. maja 1809. godine.
Muzej Sigmunda Frojda u Beču zabeležio je rekordan broj posetilaca u 2006. godini. Ukupno je bilo više od 80.000 posetilaca, što je povećanje za 34 odsto u odnosu na 2005. Posebne izložbe povodom godine Frojda izazvale su povećano interesovanje domaće publike. Treća posebna izložba doteranih portretskih slika Sigmunda Frojda „Rainer o Frojdu“, najznačajnijeg austrijskog slikara Arnulfa Rainera traje do 19. marta 2007. godine. Na programu muzeja za 2007. su i izložbe u Austriji, Rusiji, Turskoj i SAD.
Novoosnovana organizacija EPTA Montenegro – Evropsko udruženje klavirskih pedagoga Crne Gore, čiji je osnivač i predsednik, pijanista Ratimir Martinović počinje sa svojim prvim projektom 19. januara, saopšteno je iz EPTA. Majstorski kursevi klavira i debate na temu klavirske pedagogije i izvođašva izvodiće se u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, do 21. januara, dodaje se u saopštenju. Sa mladim polaznicima seminara radiće vrhunski pedagozi i pijanisti – Vladimir Krpan (Hrvatska), Kjoko Hašimoto (Kanada) i Vladimir Bočkarjov (Crna Gora). Poslednjeg dana, 21. januara, u Crnogorskom narodnom pozorištu biće upriličen gala koncert profesora i odabranih polaznika kurseva. Na koncertu će nastupiti i predsednik EPTA Montenegro Ratimir Martinović, a kao gost i violinista Roman Simović.
Juan Mekgregor i Ričard Grifits pozajmiće svoje glasove za film „Jackboots on Whitehall“, niskobudžetno britansko ostvarenje u kome će se koristiti lutke kako bi se dočarala fiktivna priča o tome šta bi bilo da su Nemci pobedili u bici za Britaniju. Mekgregorov glas imaće glavni junak – herojski škotski seljak koji predvodi članove otpora protiv Nemaca, dok će Grifits pozajmiti glas Hermanu Geringu, generalu nemačke Luftvafe.
Pop zvezda Lili Alen vodi po broju nominacija za muzičku Brit nagradu, koju dodeljuje Britanska fonografska industrija. Alenova, koja svoju popularnost umnogome duguje veb-sajtu MYSPACE, nominovana je kao najbolja britanska pevačica, novo lice na sceni, najbolji album („Alright Still“) i singl („Smile“). Iza nje, sa po tri nominacije, nalaze se pevačica i kompozitorka Korina Bejli Re i hip-hop umetnik Gnarls Barkli. Dodela nagrada održaće se 14. februara, a najavljeno je da će Brit priznanje za izuzetan doprinos britanskoj muzici dobiti Oasis.
Ovogodišnji dobitnik književne nagrade „Aladin Lukač“, za najbolju pesničku knjigu mladih autora do 27 godina, Mladen Šljivović iz Zaječara (1980), nagrađen je za knjigu „15 razglednica za 12 adresa“, odlučio je petočlani žiri. Nagrada „Aladin Lukač“ dodeljuje se za najbolju knjigu mladih autora sa područja Srbije, Crne Gore, BIH i Hrvatske, a iznosi 450 evra. Osnivači nagrade su Dom kulture „Oslobođenje“ i Ustanova za kulturu iz Sjenice. Nagrada „Aldin Lukač“ formirana je u znak sećanja na pesnika koji je tragično izgubio život 2003. u saobraćajnoj nesreći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari