Izložba retkih i dosad neviđenih fotografija iz filmova „Performans“ (1970) i „Čovek koji je pao na zemlju“ (1976) Donalda Kamela i Nikolasa Rega, u kojima igraju Mik Džeger i Dejvid Bouvi, biće otvorena 20. januara u Drkrm galeriji u Los Anđelesu. „Performans: fotografska izložba“ obuhvata više od 20 fotografija iz tih filmova koji su se, po objavljivanju, suočili sa ne baš povoljnim reakcijama kritike, zbog raskošne montaže i smele mešavine sadizma i erotike, pa su optuživani i za slavljenje seksa i nasilja.

Izložba retkih i dosad neviđenih fotografija iz filmova „Performans“ (1970) i „Čovek koji je pao na zemlju“ (1976) Donalda Kamela i Nikolasa Rega, u kojima igraju Mik Džeger i Dejvid Bouvi, biće otvorena 20. januara u Drkrm galeriji u Los Anđelesu. „Performans: fotografska izložba“ obuhvata više od 20 fotografija iz tih filmova koji su se, po objavljivanju, suočili sa ne baš povoljnim reakcijama kritike, zbog raskošne montaže i smele mešavine sadizma i erotike, pa su optuživani i za slavljenje seksa i nasilja. Fotografije koje će biti izložene nisu dosad predstavljanje u galerijskim prostorima, a većina nikada nije ni bila u javnosti. Izložba obuhvata i printove čuvenog fotografa Sesila Bitona, njegovu egzotičnu viziju britanske rok ikone Džegera, nastalu 1968, za vreme snimanja filma „Performans“. Reditelj Performansa“, Kamel, čije je samoubistvo 1996. predstavljalo kulminaciju njegove misteriozne filmske karijere napisao je i korežirao „Performans“ sa Regom, a potom je uradio svega još tri filma. Reg je snimio još nekoliko značajnih ostvarenja (Walkabout – 1971, Don’t Look Now – 1973. i Bad Timing – 1980). Fotografije su delom iz kolekcije Del Valle arhive, koju vodi David del Vale, novinar, kolumnista i istoričar filma, a sadrži na hiljade fotografija, umetničkih dela i suvenira u vezi sa kultnim filmovima naučne fantastike i horora. Izložba će biti otvorena do 20. februara.
Tradicionalni novogodišnji operski gala koncert na Velikoj sceni narodnog pozorišta u Beogradu, petnaesti po redu biće održan 13. januara od 20 sati, najavljneo je iz NP. Orkestrom će, ovom prilikom, dirigovati Đorđe Pavlović, Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Stanković, Ana-Zorana Brajović i Johanes Harnajt k.g., dok rediteljski deo posla odrađuje Ivana Dragutinović, a scenograf je Aleksandar Zlatović. Solisti će te večeri biti Sanja Kerkez, Jelena Vlahović, Ivan Tomašev, Dušan Plazinić, Živan Saramandić, Višnja Pavlović, Dejan Maksimović, Mika Jovanović, Ana Rupčić, Nataša Jović, Jasmina Trumbetaš Petrović, Sofija Pižurica, Dragana Jugović del Monako, Suzana Šuvaković Savić, Jadranka Jovanović, Miodrag D. Jovanović, Oliver Njego, Aleksandra Angelov, Željka Zdjelar, Predrag Milanović, Vuk Matić, Dragoljub Bajić, Aleksandra Stamenković, Ivanka Raković, Darko Đorđević… Učestvuju i Orkestar i Hor Opere NP u Beogradu, a posetioci će čuti arije iz poznatih opera V. A. Mocarta, G. Donicetija, Đ. Verdija, Đ. Rosinija, Ž. Bizea…
Novogodišnji koncert – „Srpski kompozitori i duhovna muzika“, zakazan je za 13. januar u podne, u beogradskoj Galeriji Artget KCB. Pijanistkinja Jasmina Janković i njeni gosti – Jelena Radovanović (sopran) i Goran Krneta (bas), izvešće kompozicije Milojevića, Logara, V. Mokranjca, Božića i Filipovića. Sva dela nadahnuta su pravoslavljem i snažno prožeta duhovnom tradicijom muzičkog stvaralaštva srpskog naroda koja seže do srednjeg veka. Ulaz na koncert je slobodan.
Na Trgu Branka Radičevića u centru Sremskih Karlovaca večeras od 20.30 održaće se rok koncert na kome će nastupiti Tanja Jovićević i Rič Bič, kao i Ortodoks Kelts. Koncert je besplatan, a organizuje ga opština u okviru Karlovačkih božićnih svečanosti.
Na poštanskoj marki naći će se i Ela Ficdžerald. Slavna američka džez pevačica biće na marki od 39 centi koja će biti svečano predstavljena na ceremoniji u Linkoln centru u Njujorku, a potom će se marka naći u prodaji širom SAD. Ova pevačica, rođena 1917. godine, nastupala je sa svim velikim muzičarima, dobila 13 Gremi nagrada i brojna druga priznanja, među kojima je i Nacionalna medalja za umetnost koju joj je 1987. godine uručio tadašnji američki predsednik Ronald Regan.
Književnom večeri Mihajla Pantića, 15. januara počinju Dani Stubova kulture na Zlatiboru u Institutu „Čigota“. Mihajlo Pantić predstaviće čitaocima priče iz višestruko nagrađivane knjige „Ako je to ljubav“, kao i nekoliko novih proza iz knjige priča koja će biti objavljena tokom ove godine. Deset dana kasnije biće održana promocija romana Srđana V. Tešina „Kuvarove kletve i druge gadosti“. Time će se nastaviti promotivna turneja povodom ovog Tešinovog romana koji je naišao na nepodeljeno interesovanje publike i kritike. Dani Stubova kulture na Zlatiboru zaokružuju se predstavljanjem romana „Preljubnici“ Vide Ognjenović, jedne od najčitanijih knjiga na srpskom jeziku u 2006. Za devet meseci ovaj roman je objavljen u četiri izdanja u ukupnom tiražu od 4.000 primeraka. Dani Stubova kulture na Zlatiboru održavaju se već četiri godine u zajedničkoj organizaciji ove izdavačke kuće i Instituta „Čigota“ na Zlatiboru. Za vreme ove manifestacije održavaju se književne večeri, susreti pisaca i čitalaca, kao i video projekcije. Sa piscima Stubova kulture razgovara Mirjana Crnčević.
Romani Svetislava Basare, Srđana Valjarevića, Zvonka Karanovića, Mirjane Mitrović i Zorana Živkovića ušli su u uži izbor za Ninovu nagradu za roman godine, saopštio je juče žiri. U užem izboru za nagradu koja će biti dodeljena 18. januara, nalaze se romani „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ Basare, „Komo“ Valjarevića, „Četiri zida i grad“ Karanovića, „Emilija leta“ Mitrovićeve i „Most“ Živkovića. U širem izboru bila su 22 romana. Žiriju za dodelu Ninove nagrade predsedava Milan Vlajčić, a članovi su Aleksandar Jovanović, Stevan Tontić, Tihomir Brajović i Slobodan Vladušić. Novčana vrednost ovogodišnje nagrade za roman godine je 7.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, 1.000 evra više nego prošle.
Tribina „Velika kulturna prevara“, posvećena raspodeli sredstava za kulturu iz gradskog budžeta Novog Sada, biće održana danas u Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), povodom oglasa gradskih vlasti pod nazivom „730 dana bitno drugačije kulturne industrije“. Tribinu organizuje Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon iz Novog Sada, sa MSUV i novosadskim Studentskim kulturnim centrom, povodom oglasa gradskih vlasti u kojem se pominju koncerti Stinga, Erosa Ramacotija, Exit festival, izložba Vorhol, ali i asfaltiranje ulica i porodilište… Navodeći da je cilj organizacije manifestacija popularne masovne kulture, zabava i profit, te da se u svetu besplatni koncerti obezbeđuju učešćem i finansijskim pokrivanjem sponzora, organizatori tribine ukazali su da u slučaju koncerta Stinga ili novogodišnjeg dočeka u Novom Sadu nije obezbeđen, međutim, ni jedan jedini sponzor, već je organizacija finansirana od novca poreskih obveznika – građana Novog Sada. „U slučajevima finansiranja Stinga i Ramacotija poseban problem jeste to što je poreski novac građana Novog Sada uplaćen privatnoj profitnoj kompaniji, Komuni iz Beograda (u vlasništvu Milorada Vučelića). Samo za koncert Stinga izdvojeno je 20 miliona dinara, koji su uplaćeni na račun Komune, a i pored toga, posetioci koncerta su kartu platili 2.000 dinara“, naveo je Napon. S druge strane, pitanje je koliko veliki spektakli istinski motivišu građane da aktivno učestvuju u kulturnom životu grada, budući da, prema rezultatima istraživanja agencije SCAN iz decembra 2006, u pozorište nikad nije otišlo 73.1 odsto Novosađana, u bioskop 68 odsto, a u biblioteke 84.1 odsto, kao ni na izložbe. Na koncertima nije nikad bilo 64.3 odsto građana, sportske priredbe nije videlo 77.3 odsto Novosađana, a tribine i promocije knjiga nešto manje od 95 odsto. Na osnovu završnog računa budžeta grada Novog Sada za 2005, za potrebe nevladinih organizacija u kulturi bilo je raspodeljeno 145.115.241 dinar. O kriterijumima prema kojima se taj novac raspodeljuje takođe će biti reči na tribini, posebno kad je, kako je navedeno, savremena novosadska kulturna scena u opadanju, a novosadska umetnička produkcija na granici opstanka. Učesnici tribine su književnica Ljiljana Jokić Kaspar, muzičar Boris Kovač, umetnik Zoran Pantelić iz Centra za nove medije_kuda.org, književnik Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine i glumac Saša Stojković iz novosadskog Pozorišta mladih, koje štrajkuje već tri meseca. Moderator će biti istoričar umetnosti Kristian Lukić iz Napona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari