Prestizni časopis za dizajn – Grafis, uvrstio je u svoje godišnje izdanje, posvećeno najboljem svetskom dizajnu, multimedijalnu knjigu „New Dragan Sakan“, saopšteno je iz New Momenta. Knjiga sadrži 11 priča o prošlosti, 11 novih ideja za budućnost, 11 video instalacija, izložbu i performanse.

Prestizni časopis za dizajn – Grafis, uvrstio je u svoje godišnje izdanje, posvećeno najboljem svetskom dizajnu, multimedijalnu knjigu „New Dragan Sakan“, saopšteno je iz New Momenta. Knjiga sadrži 11 priča o prošlosti, 11 novih ideja za budućnost, 11 video instalacija, izložbu i performanse. Nakon promocije knjige u Beogradu (Atelje 212), Sakan je održao prezentacije i širom Evrope (Art Directors Club Berlin, Svetski mirovni samit Ljubljana, Savet Evrope u Strazburu, Piran, Prag, Maribor, Ohrid, Atina, Pariz…) Pored autora knjige, u multimedijalnom dizajnu učestvovali su Nebojša Rogić Roga, Bogdan Tirnanić, Miloš Đukelić, Svetlana Ćopić, Milan Popović, Nenad Marjanović i drugi. Knjiga je, u međuvremenu, prerasla u holding kompaniju za ideje – „New Dragan Sakan“, prisutnu u deset država, izazivajući pažnju i interesovanje poslovne i kreativne Evrope, dodaje se u saopštenju.
Protekle godine jedini bioskop u Somboru – „Narodni“, posetila su samo 8.004 gledaoca, što je za tri hiljade manje nego u 2005. godini. Jasmina Vujković, tehnički direktor DP „Ekran“, preduzeća za prikazivanje filmova, kaže da je filmove u „Narodnom“ 2003. gledao 19.441 građanin, a 2004. zabeležena je poseta od 14.927 posetilaca. Ovakav pad tumači se piraterijom, lošim stanjem bioskopske sale, ali i cenom ulaznica. Najgledaniji domaći film u prošloj godini bio je „Gde cveta limun žut“ – 2.731 posetilac, najviše zahvaljujući organizovanim posetama učenika somborskih škola. „Anđele 3“ videlo je 358, a „Karaulu“ 323 gledaoca sa plaćenim ulaznicama. Od strane produkcije, najveću pažnju, 629 gledalaca privukao je „Hari Poter i vatreni pehar“, a na drugom mestu je film „Ledeno doba II“ sa 415 gledalaca.
Ovogodišnji, 23. zimski susreti učitelja Srbije, u organizaciji Saveza učitelja Republike Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije i društava učitelja iz Beograda, Loznice, Kule, Požarevca, Bora, Jagodine, Niša, Leskovca, Prijepolja i Novog Sada, održavaju se u deset gradova Srbije, od 10. do 19. januara. Kreativni centar će, tim povodom, danas izložiti kompletan školski program svojih izdanja u Beogradu (Filološki fakultet – Sala heroja), saopštio je taj izdavač. Učitelji će na štandu KC moći da pregledaju postojeće udžbenike za prva četiri razreda osnovne škole, i da o njima, kao i o udžbenicima koji su u pripremi, razgovaraju sa urednicima i autorima Kreativnog centra. Sa sajta KC, dodaje se u saopštenju, od juče može da se preuzme udžbenički katalog za školsku 2007/08. godinu u PDF formatu.
Na koncertima u Savionu i Tel Avivu, mecosopran Jelena Vlahović oduševila je svojim izuzetnim glasom i blistavom pojavom publiku pevajući solo pesme Verdija, Hristića, Babića, Bersea i Hatzea, uz pratnju pijanistkinje Ljubice Grujić. Vlahovićeva je u novembru imala i uspešnu audiciju pred dirigentom Izraelske opere. Svojim baršunastim altom beogradska operska diva očarala je, još na početku svoje karijere, ulogom Madlene u Verdijevom „Rigoletu“. Voluminoznim i divno obojenim glasom ona je osvojila najznačajnije i najzahtevnije uloge u svom fahu, a svojom privlačnom scenskom pojavom popularnost publike. Jelena Vlahović se nije zadržala samo na operskim arijama, već je na koncertima interpretirala i pesme Šuberta, Musorgskog i Dvoržaka. Svoj repertoar je obogatila i duhovnom muzikom. Kritika veoma pohvalno piše o ovoj umetnici, a domaći kompozitori posvetili su joj svoja dela. Glas Jelene Vlahović izrastao je u dramski mecosopran blistavih naboja i dubina zbog kojih je burnim aplauzom pozdravljena ne samo u Izraelu već i na operskim scenama nekadašnje Jugoslavije, Grčke, Norveške i Rusije, a za njeno gostovanje nedavno se zainteresovala i čuvena opera u Trstu. Sponzor gostovanja Jelene Vlahović u Izraelu bio je Josef Žamboki – STUDIO 32.
Kad 12. marta u Njujorku bude održana svečanost prijema novih članova u Rokenrol Hol slavnih, prvi put će se u njemu naći i jedan rep izvođač – Grandmaster Flash and the Furious Five (na fotografiji). Uz njih će „besmrtni“ postati Van Halen, R.E.M., Ronettes i Pati Smit. Ovo je konačan izbor 600 ljudi koji su odlučivali o tome kojih će pet izvođača biti novi članovi Hola slavnih. Da bi nekome bila odata ova počast, mora da ima izdat album ili singl najmanje 25 godina pre nominacije. R.E.M. su kvintesentni indi-rok bend koji je masovni uspeh doživeo 90-ih godina prošlog veka, numerama kao što su „Losing My Religion“. Van Halen je hard-rok kvartet koji je nastao 80-ih godina, predvođen Edijem Van Hejlenom. Peti Smit je pesnikinja pank-rok perioda, koju mnogi nazivaju „Kumom panka“. Ona se na sceni pojavila početkom 70-ih godina. Grandmaster Flash and the Furious Five predvodnici su inovativne hip-hop ere krajem 70-ih, a odaju im se počasti i za pionirski rad u mnogim DJ tehnikama koje se sada koriste. Konačno, ženska grupa Ronettes bila je popularna 60-ih godina, a sarađivale su sa Filom Spektorom i koristile njegov „zid zvuka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari