Proslavljeni operski kompozitor S. P. Somtou, pisac naučne fantastike i horora koji je za svoje stvaralaštvo dobio Svetsku nagradu za fantastiku, izazvao je veliku diskusiju u svom rodnom Tajlandu, povodom svoje opere „Ayodhya“, scenske verzije epa Ramajana. Ministarstvu kulture nije se svideo libreto pa je zamolio Somtoua da ga izmeni, kako bi opera uopšte mogla da se izvodi.

Proslavljeni operski kompozitor S. P. Somtou, pisac naučne fantastike i horora koji je za svoje stvaralaštvo dobio Svetsku nagradu za fantastiku, izazvao je veliku diskusiju u svom rodnom Tajlandu, povodom svoje opere „Ayodhya“, scenske verzije epa Ramajana. Ministarstvu kulture nije se svideo libreto pa je zamolio Somtoua da ga izmeni, kako bi opera uopšte mogla da se izvodi. U samom libretu – Rama, glavni junak, ubija zlog Totsakana. Međutim, prikazivanje toga na sceni se smatra tabuom kad je reč o tradicionalnom izvođenju Ramajane. Somtou je odbio da izmeni operu, koja traje dva i po sata. „Ona je napravljena da ispripoveda priču onima koji su odrasli na ‘Ratovima zvezda’ i ‘Gospodaru prstenova’“, naglašava autor i dodaje da je zato sasvim logično što u njoj ima mnogo spektakularnih scena – bitaka, demona i ostalih fantastičnih elemenata. Somtou naglašava kako su njegova SF i horor dela učinila daleko više stvari koje bi mogle nekoga da razbesne nego što je to slučaj sa „Ayodhyajom“. „Međutim, jasno je da opera tu gde jeste. Pre ovog incidenta digla se velika politička halabuka u Evropi zbog Mocartove opere, koja je suviše uvredljiva za muslimane. Verovali ili ne, opera, baš kao i pre stotinu ili dve stotine godina, jeste i dalje medij koji čini establišment nervoznim. Oduševljen sam što se sve ovo dešava jer to samo pokazuje kako radim u jednoj vitalnoj i stvarno sadržajnoj umetničkoj formi“, zaključio je S. P. Somtou.
Prvo ročište po tužbi autora Exita, Dušana Kovačevića protiv nevladine organizacije „Udruženje Exit“ za nelegalnu upotrebu autorskog dela i žiga Exita, zakazano za 10. januar u Okružnom sudu u Novom Sadu, odloženo je, jer je predstavnik ove nevladine organizacije Bojan Bošković, otputovao do 19. januara u inostranstvo, saopštio je Kovačević Exit tim. Naredno ročište zakazano je za 5. februar. Sud će odlučivati o zahtevu da nevladinoj organizaciji „Udruženje Exit“ izrekne privremenu meru zabrane upotrebe autorskog dela i žiga Exita, a novac od dosad prodatih ulaznica na ime autorskog dela i žiga Exita, deponuje na poseban sudski račun.
Udruženje američkih glumaca objavilo je listu nominovanih za nagrade, koje će biti dodeljene 28. januara, što je još jedan od ključnih indikatora pred dodelu Oskara u februaru. Leonardo di Kaprio dobio je dve nominacije od kolega – najbolji glumac za film „Krvavi dijamant“ i za sporednu ulogu u „Pokojniku“ Martina Skorsezea. Konkurenti za najbolju mušku ulogu su mu Rajan Goslin („Pola Nelson“), Piter O’Tul („Venera“), Vil Smit („U poteri za srećom“) i Forest Vitaker („Poslednji kralj Škotske“). Među glumicama je najveći favorit za nagradu, kao i za Oskara, Helen Miren („Kraljica“), a njene konkurentkinje su Penelope Kruz („Povratak“), Džudi Denč („Beleške o skandalu“), Meril Strip („Đavo nosi Pradu“) i Kejt Vinslet („Mala deca“). Od 1995. godine, kad su prvi put dodeljene nagrade Udruženja glumaca, 31 laureat je potom dobio i Oskara, u poređenju sa 28 dobitnika Zlatnog globusa kojima je takođe to pošlo za rukom, u istom vremenskom periodu. Međutim, prošle godine četiri dobitnika Zlatnog globusa pokupili su sve Oskare, dok je Udruženje glumaca „pogodilo“ tri od četiri laureata Akademije filmskih nauka i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari