Milanska operska kuća Skala možda će ipak na repertoar staviti „Kandida“Leonarda Bernštajna, ali bez scene u kojoj svetski lideri igraju u kupaćim kostimima. Umetnički direktor Skale Stefan Lisner i kanadski reditelj Robert Karsen srešće se 15. januara kako bi rešili ovaj „problem“.

Milanska operska kuća Skala možda će ipak na repertoar staviti „Kandida“Leonarda Bernštajna, ali bez scene u kojoj svetski lideri igraju u kupaćim kostimima. Umetnički direktor Skale Stefan Lisner i kanadski reditelj Robert Karsen srešće se 15. januara kako bi rešili ovaj „problem“. Izmene u komadu predložio je reditelj Karsen, a na umentičkom direktoru Skale je da odluči da li će to biti dovoljno da „Kandid“ bude na repertoaru. Kao što je ranije objavljeno, ova predstava, koja je već bila na repertoaru u Parizu tokom decembra 2006, ima scenu u kojoj glumci nose maske Tonija Blera, Vladimira Putina, Žaka Širaka, Džordža V. Buša i Silvija Berluskonija, koji pijani igraju u kupaćim kostimima i nose kravate u nacionalnim bojama zastava njihovih zemalja.
Vatikanski kompozitor monsinjor Marko Frisina postaviće operu zasnovanu na Danteovoj „Božanstvenoj komediji“, sa scenama iz raja, pakla i čistilišta. Ta produkcija, prema navodima italijanskih medija, uključiće 200 izvođača i muzičara, šest velikih projektora i ogromnu scenu, a obuhvataće različite muzičke stilove, pri čemu će pakao biti dočaran rokom, pankom i muzikom za rejvove. Frisina je autor velikog broja pesama i kompozicija, kako za televizijske filmove, tako i za religijske svrhe, a „Božanstvenu komediju“ priprema bitno drugačije od tradicionalne opere. Raj će biti predstavljen širokim spektrom klasičnih melodija, dok rok muzika u opisu pakla, kako je naveo autor, nema vrednosni smisao za taj žanr, već znači da njeni „nasilni i buntovnički tonovi“ mogu da stvore „paklenu atmosferu“. Početak proba predviđen je već za par nedelja, a zatražena je i dozvola da premijera bude u Vatikanu, u prisustvu pape Benedikta XVI. Organizatori se nadaju i turneji te opere širom Evrope. Frisina je potvrdio da je većina teksta uzeta direktno iz „Božanstvene komedije“, koja se smatra jednim od prvih dela italijanske književnosti i prvim znakom renesanse. Dante (Durante Degli Alighieri), rođen je 1265, a preminuo 1321. godine. „Božanstvena komedija“ podeljena je na tri dela, predstavljajući putovanje kroz pakao, čistilište i raj.
Premijerno koncertno izvođenje muzike iz filma „Gospodar prstenova“ (krunisana Oskarom) u Austriji, zakazano je za 13. april u bečkoj Gradskoj hali, saopštili su organizatori. Simfoniju „Gospodara prstenova“ Hauarda Šora izvešće bečki Radio-simfonijski orkestar, Bečki dečaci i Bečka pevačka akademija pod vođstvom dirigenta Markusa Hubera. Dvanaestosatni materijal celokupne filmske muzike komprimovan je na dva sata i podeljen na dva stava. Premijera je bila 2003. na Novom Zelandu, a simfonija je izvedena i u Severnoj Americi, nekoliko evropskih zemalja, u istočnoj Aziji i Australiji.
Jedna od bitnih nagrada, koja je ključni indikator za Oskara, priznanje je koje dodeljuju američki producenti. Oni su upravo objavili nominacije za svoje priznanje koje će dodeliti 20. januara u Los Anđelesu, tri dana pre otkrivanja zvaničnih nominacija za Oskara. Ono što je svima odmah upalo u oči je da među kandidatima za najbolji film nema Istvudove drame „Pisma sa Ivo Džime“, koja je već dobila dve nagrade kritičara. Među kandidatima su Martin Skorseze sa „Pokojnikom“, „Vavilon“ Alehandra Gonzalesa Inarite, mjuzikl „Dreamgirls“, Frirsova „Kraljica“ i nezavisni hit „Mala Mis Sanšajn“. Udruženje producenata Amerike ima 3.000 članova, od kojih su mnogi oni koji glasaju za Oskara, te su oni ključni barometar za dodelu priznanja Akademije filmskih nauka i umetnosti. Ipak, poslednje dve godine izbor producenata se nije poklapao sa dodelom Oksara, ali je zato 11 od poslednjih 15 dobitnika nagrada producenata pobedilo u trci za Oskara u kategoriji najboljeg filma.
Roki Balboa, Džon Meklejn, a sada i Indijana Džons, zabeležili su svoj holivudski povratak uprkos tome što glumci koji tumače ove popularne likove akcionih filmova odavno više nisu mladi. Silvester Stalone ima 60 godina, i njega publika već gleda u šestom delu „Roki“ serijala. Brus Vilis ima 51 godinu, a narednog meseca u bioskope ulazi četvrti deo „Umri muški“ serijala. U junu će Harison Ford početi sa snimanjem četvrtog dela „Indijana Džons“ serijala, samo mesec dana pre nego što proslavi 65. rođendan i 26 godina nakon što su „Otimači izgubljenog kovčega“ bili prvi put prikazani. „Ne znam da li će mi panatalone baš odgovarati, ali šešir hoće“, rekao je Ford prošle nedelje kad je potvrđeno da će se novi Indijana Džons snimati. Već je najavljeno da će ovaj film „uzeti u obzir“ Harisonove godine. Mnogi su, doduše, skeptični po pitanju trenda oživaljavanja likova koji su toliko dugo bili „neaktivni“. „Holivudski producenti su se ulenjili a ostareli glumci su pokazali nedostatak svesti o sebi do neverovatne tačke. Pogotovo je to problem sa Harisonom Fordom koji je poslednjih par godina definitivno pokazao da uopšte ne shvata koliko godina ima“, kaže Lu Haris, urednik sajta Movies.com. Ono što je trebalo primeniti je „Džejms Bond strategija“, gde se publika navikla da dobija nove glumce u ulozi britanskog špijuna. Jedan od velikih akcionih heroja – Arnold Švarceneger, shvatio je da je vreme za povlačenje posle „Terminatora 3“, kad je imao 56 godina. Okrenuo se politici pošto je, kako mnogi ocenjuju, već bio „mrtav kao glumac“. Cela ova priča sa „starim glumcima“, zapravo nije nova. Profesor Hauard Šuber sa UCLA, autor knjige „Moć filma“, podseća da žene u filmskoj industriji imaju problema da dobiju uloge kad napune 30, a naročito kad pređu 40. godinu. S druge strane, Keri Grant je igrao romantične zavodnike i u svojoj 60. godini. „Istorija Holivuda puna je muških glumaca koji su nastavili da rade i u svojim šezdesetim. Ono što se sada smatra nekim od najboljih uloga Džona Vejna su filmovi koje je snimio sa 60 godina. Muškarci mogu da igraju u avanturističkim filmovima sve dok se ne pokaže da imaju artritis“, kaže Šuber. Doduše, postoji i pitanje publike – hoće li ona 55-godišnjaka koji izbegava metke, ubija ljude, skače po automobilima? „Da li želite da vidite Toma Kruza u filmu ‘Nemoguća misija 15’. Uvek postoji trenutak kad sve to postaje besmisleno“, naglašava urednik sajta Movies.com, Lu Haris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari