Britanski rok veterani The Police, koji su se ponovo okupili prošle godine radi svetske turneje, nastupiće 24. juna na Ušću u Beogradu, u organizaciji Mjuzik Star prodakšn, koja je prošle godine dovela i Roling Stonse u Beograd i Budvu. Koncert britanske grupe, koja je krajem maja prošle godine započela svetsku turneju, biće održan pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda.

Britanski rok veterani The Police, koji su se ponovo okupili prošle godine radi svetske turneje, nastupiće 24. juna na Ušću u Beogradu, u organizaciji Mjuzik Star prodakšn, koja je prošle godine dovela i Roling Stonse u Beograd i Budvu. Koncert britanske grupe, koja je krajem maja prošle godine započela svetsku turneju, biće održan pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Pevač Sting, gitarista Endi Samers i bubnjar Stjuart Kopland, okupili su se posle više od 20 godina od neformalnog raspada, a u Beogradu će nastupiti između koncerata u Mančesteru i Londonu, i to će biti jedino njihovo gostovanje ovog leta u regionu. Polis su započeli svetsku turneju krajem maja prošle godine u Vankuveru, izvodeći najveće hitove iz karijere, uključujući „Message in a Bottle“, kojom su počeli nastup. Neke pesme su osavremenili, pa je tako „Every Breath You Take“ ojačana rok ritmom, a „Every Little Thing She Does is Magic“ ima džez prizvuk. Novi aranžman dobila je i pesma „Can’t Stand Losing You“. Turneja Polis bila je najuspešnija po zaradi prošle godine u Severnoj Americi – na 54 koncerta zaradili su oko 132 miliona dolara, što je, prema podacima Bilborda, gotovo dvostruko više od drugoplasirane kantri zvezde Kevina Česnija. Polis su se 1984. godine nezvanično raspali, a o ponovnom ujedinjenju godinama se spekulisalo u javnosti. Prema navodima pojedinih beogradskih medija, Polis su za nastup u Beogradu tražili honorar između 1,5 i dva miliona dolara.
Centar za kulturu Grocka i Galerija „Rančićeva kuća“ raspisali su konkus za izložbu radova malog formata, na kojem mogu da učestvuju studenti viših umetničkih škola i fakulteta, kao i profesionalni umetnici. Imena odabranih autora biće objavljena 1. maja, na dostavljene e-mail adrese umetnika, a izložba odabranih radova sa konkursa biće otvorena 9. maja u Centru za kulturu Grocka. Tehnike u kojima radovi mogu da budu izvedeni su crtež, kolaž, mala plastika, akvarel, grafika, asamblaž, digitalna fotografija. Maksimalna veličina radova je A5 format, a ne bi trebalo da budu stariji od 3 godine. Predloge radova i lične podatke sa umetničkom biografijom treba poslati elektronskom poštom na adresu: CENTARGROCKAŽGMAIL.com najkasnije do 26. aprila (u jpg. Formatu, 600x 800 pxl/inć, uz naznaku „mali format“). Odabrani radovi biće sakupljani u New Moment galeriji do 5. maja i putem poštanske pošiljke, koju treba poslati na adresu: Centar za kulturu Grocka, Majevička 9, 11306 Grocka. Umetnički žiri čine istoričarka umetnosti i video umetnica Jelena Spaić, istoričarka umetnosti i kustoškinja New Moment galerije Ideja Ksenija Marković i likovna umetnica, urednica i kustoškinja Galerije „Rančićeva kuća“ Gabriela Vasić.
Okrugli sto o Starom sajmištu biće održan 17. aprila u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u okviru pratećeg programa 30. Salona arhitekture, uz učešće predstavnika gradske i novobeogradske vlasti. Među učesnicima okruglog stola biće predstavnici gradske vlasti – glavni arhitekta Đorđe Bobić i pomoćnica v.d. gradonačelnika Gorica Mojović, kao i glavni arhitekta Novog Beograda Ivana Milenković, zatim profesori Milena Dragićević Šešić i Miodrag Ralević, predstavnici Urbanističkog zavoda i drugi. Salon arhitekture otvoren je 27. marta u MPU, a Gran pri, u konkurenciji 110 radova, dobili su Zoran Abadić i Dušan Milovanović za stambeni objekat u Novom naselju u Valjevu. Na otvaranju Salona dodeljena su i priznanja u kategorijama: arhitektura, enterijer, urbanizam, gosti Salona i publikacije. Salon je organizovan pod sloganom „Radovi u toku… abijabatska invarijanta…. videti vidljivo“, što asocira da se nešto popravlja, menja u pozitivnom pravcu, nagoveštava novine i potencijal kako kod pojedinaca, autora, tako i u arhitektonskoj profesiji u celini. Od 220 radova prispelih na konkurs, žiri je odabrao 140, od kojih je 110 učestvovalo u konkurenciji za nagrade, dok su studentski i konkursni radovi van konkurencije. Kustoškinja Salona Ljiljana Miletić Abramović vodiće publiku kroz izložbu 19. aprila u 13 časova.
Već 25. put festival plesa „IMPULSTANZ – Vienna International Dance Festival“ pokreće austrijsku prestonicu na igru. Renomirani koreografi i umetnici, među njima Žan Fabr, Mari Šinar, Vilijam Forsajt, Akram Kan i drugi, u brojnim performansama predstaviće posebne momente savremenog plesa. Na programu će biti preko 200 radionica, koje će pružiti mogućnosti učešća u kreativnom stvaranju. Festival plesa trajaće od 10. jula do 10. avgusta.
Reditelj Giljermo del Toro obavestio je svoje fanove da su ubrzane pripreme za „Hobita“, iako on još nije zvanično imenovan za reditelja dva predviđena filma koje će producirati Piter Džekson. Del Toro je na zvaničnom sajtu predstojećeg filma „Hellboy II: The Golden Army“ napisao da je tokom poslednjih nedelja bilo dosta razgovora i dogovora po pitanju glumaca, ekipa i brojnih drugih pitanja, tako da je definitivno zabeležen veliki progres, te da su svi zadovoljni po pitanju razvoja kreativnih aspekata.
Pozorišni komad „U tvojim rukama“ Natalije Peljevine (31), dramske spisateljice iz Velike Britanije koja je rođena u Moskvi, skinut je sa repertoara posle premijernog izvođenja u Dagestanu, južnom regionu Rusije. „Sve je bilo urađeno kao u vreme Sovjetskog Saveze. Bum-tras, kažite joj da je gotovo“, požalila se Peljevina. Ona je u svom delu opisala događaj od pre šest godina, kada su čečenski teroristi upali u pozorište i kao taoce uzeli više od 700 prisutnih. U operaciji spasavanja poginulo je oko 120 civila. Čim se spustila zavesa, lokalni zvaničnici su Peljevinoj rekli da je to ujedno bilo i poslednje izvođenje. Dagestanski predsednik Muku Alijev, koji je bio u publici, negirao je da je naredio otkazivanje predstave ili da njegova administracija praktikuje cenzuru. „Ova zabrana je ili nečija provokacija ili pogrešna odluka nekoga iz ministarstva kulture“, napisao je na svom sajtu Alijev. Međutim, to ne znači da se njemu svidela predstava jer, kako kaže, „ona romantizuje sliku terorista i čini ih da izgledaju kao herojske figure“. Centralna junakinja predstave je mlada Čečenka, jedna od teroristkinja, koja priča o tome kako je želela da ima normalan život. „Sve se to raspalo kada je došlo do rata u Čečeniji i kada su ubijeni oni koje je volela, tako da ju je očaj doveo do toga da postane čudovište“, kaže Peljevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari