Snimanje šestog filma o najpoznatijem dečaku čarobnjaku u svetu – „Hari Poter i Polukrvni princ“, započelo je u četvrtak u katedrali u Glosteru. Ovo zdanje iz 11. veka „glumi“ Hogvorts – školu magije iz serijala o Hariju Poteru, i to je već treći put da ima takvu ulogu (korišćena je i u prva dva filma).

Snimanje šestog filma o najpoznatijem dečaku čarobnjaku u svetu – „Hari Poter i Polukrvni princ“, započelo je u četvrtak u katedrali u Glosteru. Ovo zdanje iz 11. veka „glumi“ Hogvorts – školu magije iz serijala o Hariju Poteru, i to je već treći put da ima takvu ulogu (korišćena je i u prva dva filma). Na setu su prvog dana bili Danijel Radklif (Hari Poter), Alan Rikman (profesor Snejp) i Megi Smit (profesorka Mekgonagal). Za potrebe snimanja angažovano je i 170 đaka iz obližnje škole, od kojih su neki već bili angažovani tokom snimana prva dva filma. Film će svoju premijeru imati u britanskim bioskopima 21. novembra ove godine.
Srpski reditelj Goran Paskaljević, posle retrospektive u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MOMA), imaće sledeće godine retrospektivni program i u Amsterdamu, u vreme Filmskog festivala u Roterdamu, a dobio je pozive i za Solun i Los Anđeles. MOMA je otkupio tri Paskaljevićeva filma – „Bure baruta“, „Optimisti“ i „San zimske noći“, koji će imati sedmodnevnu projekciju i u julu. Retrospektiva Paskaljevića u MOMA obuhvatila je, od 9. do 31. januara, 13 igranih i dva kratkometražna filma, a čuveni muzej istakao je tim povodom da je „reč o jednom od najcenjenijih evropskih režisera“, čiji su filmovi, iako pričom posvećeni lokalnoj sredini, vođeni nemirnim, individualnim i opšte ljudskim karakterima, kao i iznenađujućom i imaginarnom režijom, kojom pronalazi neobičnosti u realnosti i svakodnevnom životu. SEECULT.org
Nakon 25 albuma koji su se prodali u više od 100 miliona primeraka, iza sebe, brojnih koncerata, nastupa na Brodveju, televiziji, filmu, pa i kao filmski režiser i književnik, Šer krećeće put Las Vegasa – u Cezar palatu. „Počela sam u Vegasu, upravo u Cezaru, tako da je red da se zatvori započeti krug“, rekla je Šer koja će svoj trogodišnje angažman (200 koncerata) započeti 6. maja. Ona će, tokom 90 minuta (cena karata od 95 do 250 dolara), izvoditi hitove iz svoje karijere koja traje duže od 40 godina, uz koreografiju, kostime i specijalne efekte, a scenu će deliti sa Eltonom Džonom i Bet Midler, koji imaju svoje šou programe. Inače, Selin Dion je u decembru okončala svoj petogodišnji angažman u Cezar palati.
Britanska soul pevačica, Ejmi Vajnhauz (24) nije dobila američku vizu zbog čega neće moći da se pojavi na nedeljnoj dodeli Gremi priznanja. Ipak, već sada su napravljeni planovi da Vajnhauzova ipak nastupi – posredstvom satelitskog prenosa. Iako mnoge nije iznenadilo odbijanje američkih zvaničnika da Vajnhauzovoj daju vizu – zbog problema sa drogama, ipak se ističe kako je velika šteta što ona neće biti na ceremoniji, pogotovo što je jedna od pevačica sa najviše nominacija – ima ih ukupno šest, među kojma su ona za najboljeg novog izvođala, snimak i pesmu godina („Rehab“) i najbolji album godine („Back to Back“).
Beogradsko pozorište Dadov, gostovaće od 11. do 17. februara gostovati u Sloveniji, saopšteno je iz Dadova. Trupa na turneju ide sa predstavom „Susret“, koju su postavili mladi autori iz Slovenije: Simona Semenič – dramaturškinja i reditelj Matjaž Šmalc. Predstave će se igrati u Mariboru (11. februara), Trebnju (12), Sl. Konjicu (13) i Ljubljani (14. i 15. februara), dodaje se u saopštenju. U predstavi igraju mladi beogradski glumci Marina Vodeničar, Jelena Trkulja i Nebojša Đorđević, a kostim i scenografiju je uradila Magdalena Klašnja. Turneja se realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, kao nastavak saradnje Pozorišta Dadov sa Javnim skladom Republike Slovenije, u okviru koje je Dadov već gostovao na festivalu „Linhartovo srečanje“ u Postojni.
Slikar i karikaturista i jedan od osnivača Ošišanog ježa, Dragoslav Stojanović, kome se nakon jedne objavljene karikature Josifa Visarionoviča Staljina 1945. gubi svaki trag, rehabilitovan je ovih dana. „Dragoslav Stojanović nije jedina žrtva tog vremena, i kao i mnogi drugi zaslužio je da ostane upamćen. U Okružnom sudu su bili prilično ažurni, tako da je za šest meseci doneto rešenje o njegovoj rehabilitaciji. Ovo je veliki događaj ne samo za slikare i karikaturiste, već i novinare u Srbiji“, kaže glavni i odgovorni urednik Ošišanog ježa, Radivoje Lale Bojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari