Ansambl Drame Narodnog pozorišta iz Beograda 10. novembra gostuje na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, sa predstavom „Gospođa ministarka“, u režiji Jagoša Markovića. Ovim gostovanjem Drama Narodnog pozorišta uzvratiće gostovanje kolegama iz Slovenije, i time nastaviti dugogodišnju saradnju između dva teatra.

Ansambl Drame Narodnog pozorišta iz Beograda 10. novembra gostuje na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, sa predstavom „Gospođa ministarka“, u režiji Jagoša Markovića. Ovim gostovanjem Drama Narodnog pozorišta uzvratiće gostovanje kolegama iz Slovenije, i time nastaviti dugogodišnju saradnju između dva teatra. Po rečima organizatora, za gostovanje Narodnog pozorišta u Mariboru vlada veliko interesovanje. Karte su već odavno rasprodate.
Ivana Knežević igraće Seli Bouls, a Kliforda Bredšoa Nikola Bulatović, saopšteno je iz Pozorišta na Terazijama nakon audicije za izbor učesnika u mjuziklu „Kabare“, održane 5. i 6. novembra. Uloge u srpskoj produkciji poznatog brodvejskog mjuzikla dodeljene su između ostalih i Slobodanu Stefanoviću, Elizabeti Đorevskoj, a pored plesnog ansambla odabrana je i solistkinja numere Tomorow belongs to me – Mirjana Jovanović. Autorski tim predstave čine reditelj i koreograf Čet Voker, asistent reditelja i koreografa Džonatan Felps, dirigent Vojkan Borisavljević, kostimografkinja Snežana Šimić i scenografkinja Marija Kalabić. Autorka prevoda i prepeva tekstova je Marija Stojanović. Premijera „Kabarea“ planira se za sredinu decembra.
Nagradu publike na 24. Memorijalu Nadežde Petrović dobila je izraelska umetnica Jel Bartana za video rad pod nazivom „Vreme drhtanja“. Umetnica u ovom video radu, snimljenom u Tel Avivu sa nadvožnjaka na autoputu na Dan sećanja na vojnike, opisuje kako je viđen munut ćutanja u saobraćaju za vreme oglašavanja sirena u celoj zemlji, sa jasnom aluzijom na „ceremonije i vojne događaje koje država nameće kao tradiciju, čime se oblikuje nacionalni identitet i propisuje sistem vere“. Nagrada publike podrazumeva samostalnu izložbu u Galeriji Nadežda Petrović u Čačku.
Sedmi festival izvornih pevačkih grupa Etno glas, počinje večeras u 20 sati u Klubu Vojske u Pančevu. Festival će biti otvoren koncertom folklornih ansambala Dragatuš iz Slovenije i KUD „Stanko Paunović“ iz Pančeva. U subotu i nedelju koncerti će biti održani u Studentskom domu u Pančevu od 20 sati,a nastupiće pevačke grupe iz Kraljeva, Vršca, Sivca, Topole, Čelareva i Pančeva. Organizatori Etno glas festivala su KUD Stanko Paunović i Dom omladine Pančevo. Festival se završava u ponedeljak, 12. novembra.
Premijera komada „Gusari“, koja je u kragujevačkom pozorištu bila zakazana za početak oktobra pa je odložena zbog minulog „JOAKIMINTERFESTA“, biće izvedena večeras na sceni „Joakim Vujić“ Knjaževsko srpskog teatra, sa početkom u 18 sati. Predstavu „Gusari“, po tekstu češkog pisca Miloša Janoušeka, u kragujevačkom teatru režira Jano Ćanji, a u njoj igraju Jasmina Dimitrijević, Miloš Krstović, Aleksandar Milojević i Čedomir Štajn. „Gusari“ su dečiji komad iz ciklusa od pet drama koji je Janoušek napisao za pozorište „Davidlo a.ha“ iz Bratislave.
Balet Narodnog pozorišta izvešće 15. novembra na velikoj sceni tog teatra premijeru baleta „Don Kihot“ u koreografiji proslavljenog igrača i koregrafa iz Moskve Vladimira Vasiljeva. U Narodnom pozorištu 11. novembra, s početkom u 19 časova, na velikoj sceni, biće održan susret s Vladimirom Vasiljevim, pod nazivom „Zlatna era Baljšog teatra“, saopšteno je iz nacionalnog teatra. U okviru tog programa biće prikazani originalni video materijali, filmovi o baletu Baljštog teatra iz Moskve i o Vladimiru Vasiljevu, uz neposredni uvod i tumačenje samog umetnika. Ulaz je slobodan.
Više od 30 aforističara i satiričara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske predstaviće svoje nove aforizme na Satira festu, koji će biti održan 14. i 15. novembra u kući Đure Jakšića u Beogradu. Na kraju dvodnevnog festivala, žiri u sastavu Aleksandar Baljak, Bane Jovanović i Đorđe Otašević proglasiće najboljeg satiričara. Na Satira festu će biti predstavljene i izdavačke kuće koje izdaju satiru – beogradska Alma i Gea, kao i zrenjaninska Agora. Predstaviće se i satirični časopisi „Ošišani jež“, internet časopis „Etna“ i banjalučki „Nosorog“. U okviru festivala o satiri u Srbiji govoriće i sociolog Ratko Božović, psiholog Žarko Trebješanin i novinari i satiričar Bane Jovanović. Specijali gost biće i satiričar iz Makedonije Vasil Tolevski, koji će predstaviti knjigu na makedonskom „Naši prijatelji“, u kojoj se nalaze aforizmi satiričara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Tolevski će predstaviti i „Antologiju makedonskog aforizma“, koja je urađena na makedonskom i srpskom jeziku, a najaviće i „Antologiju balkanskog aforizma“, koja se nalazi u pripremi.
Evropska premijera filma Beovulf biće održana u nedelju, 11. novembra u Londonu, uz direktan, ekskluzivni prenos preko Yahoo i oficijalnog britanskog sajta posvećenog ovom filmskom ostvarenju, prenela je kuća Tuck, distributer filma u Srbiji. Prenos će početi u 19 sati po našem vremenu, i to snimcima sa crvenog tepiha, kojim će proći glumačke zvezde – Entoni Hopkins, Anđelina Džoli, Rej Vinston (na fotografiji), Džon Malkovič, kao i reditelj filma Beovulf, dobitnik Oskara Robert Zemekis. Londonska premijera održava se pet dana pre američke, a u kod nas će premijerno biti prikazan 26. novembra u Sava centru.
Ovaj film će, inače, predstaviti potpuno novu generaciju fotorealistične tehnologije koja do sada niije korišćena na velikom platnu. Beleženjem svakog pokreta i izraza lica glumaca, ceo film je kompjuterski generisan. Film Beovulf je baziran na priči najstarijeg, istoimenog epa napisanom na engleskom jeziku. Radnja filma smeštena je u magično doba, prepuno heroja i čudovišta, avanture i hrabrosti, zlata i slave. Jedan čovek, po imenu Beovulf, pojaviće se kako bi spasio dansko kraljestvo od užasnog čudovišta Grendela. Zauzvrat dobiće slavu, moć, ali i veliko iskušenje pred opasnom i zavodljivom Grendelovom majkom koju u filmu igra Anđelina Džoli. Direktan prenos londonske premijere može se pratiti preko sajta www.beowulfmovie.co.uk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari