Predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Kineske akademije društvenih nauka (KADN) potpisaće danas u podne u Beogradu (sala Predsedništva SANU), Sporazum o naučnoj saradnji koji podrazumeva zajedničke projekte i razmenu iskustava, studenata, informacija i literature.

Predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Kineske akademije društvenih nauka (KADN) potpisaće danas u podne u Beogradu (sala Predsedništva SANU), Sporazum o naučnoj saradnji koji podrazumeva zajedničke projekte i razmenu iskustava, studenata, informacija i literature. Delegacija KADN (Huang Haotao – generalni sekretar KADN, Ši Hean – upravnik poslova KADN, Vu Šangmin – zamenik direktora Instituta za filozofiju KADN, Džong Daišeng – zamenik direktora Instituta za evropske studije KADN, Vang Lei – pomoćnik generalnog direktora Biroa za međunarodnu saradnju KADN i Vu Bolong, – koordinator razmene u Birou za međunarodnu saradnju KADN) će pre potpisivanja imati zvanične razgovore sa predsednikom SANU, akademikom Nikolom Hajdinom, sa članovima IO Predsedništva i sekretarima Akademijinih odeljenja. SANU je sarađivala sa KADN, uz povremene prekide, od 1978. do 1992. Inicijativa za intenziviranje saradnje pokrenuta je 1997. i Predsedništvo SANU je usvojilo iste godine Nacrt sporazuma koji je podrazumevao tri teme – iskustva društvenih reformi u Srbiji i Kini, tradicija i savremene tendencije u filozofiji i društvenoj teoriji u Kini i Srbiji i pitanja privrednog sistema i privrednog razvoja. Sporazum o naučnoj saradnji, koji će biti svečano potpisan u SANU u okviru zvanične posete delegacije KADN, važiće pet godina, a predviđena je i mogućnost automatskog produženja na isti period.
Koncert grupe Košin planiran za 3. novembra u beogradskom prostoru Posejdon hol na Starom sajmištu otkazan je pod pritiskom stranih i domaćih medija, saopštila je produkcijska kuća Long Play. „Nadamo se da će veliki publicitet koji je prostor Starog sajmišta ovom prilikom dobio biti iskorišćen da se pitanje njegovog uređenja napokon reši“, dodaje se u saopštenju. Organizatori, takođe, navode da im je žao „što je ime i delo bristolskog sastava Košin u medijskim objavama iznošeno u veoma negativnom i netačnom kontekstu“. Podsećajući da su pre desetak dana najavili da će prihod od ulaznica biti uplaćen opštinskim ili gradskim nadležnim organima, kao podsticaj da se pristupi pronalaženju dugotrajnog rešenja za prostor Starog sajmišta, organizatori obaveštavaju sve koji su karte kupili, da će im novac biti vraćan, počev od sutra do petka, 9. novembra, između 12 i 17 sati u prostorijama Long Playa (Majke Jevrosime 42/19). Košin su trebali da nastupe u Posejdonu u okviru turneje na kojoj promoviše novi album „Damage“. Posejdon je u vlasništvu istoimenog privatnog preduzeća, a u njemu su održavani koncerti, didžej večeri, modne revije, pozorišne predstave… Povodom najave koncerta grupe Košin u Posejdon holu, predstavnici opštine Novi Beograd izrazili su nedavno protest i pozvali da se prekine sa „skrnavljenjem pomena“ na 48.000 žrtava nacizma na tom prostoru, koji je 1987. proglašen za kulturno dobro Beograda“. Prema navodima novobeogradskih vlasti, u toku je i sudski spor o načinu na koji je vlasnik „Posejdona“ stekao pravo da koristi taj prostor. Predstavnici „Posejdona“, međutim, saopštili su da su taj prostor legalno kupili i da su deo kancelarija ustupili Udruženju logoraša. Povodom koncerta grupe Košin u Posejdon holu protestovao je, između ostalih, i Centar Simon Vizental iz Jerusalima.
Međunarodni festival Muzikalni kutak, na kojem deca i mladi predstavljaju vokalne mogućnosti kao solisti, biće održan od 12. do 17. novembra u Zaječaru, a okupiće učesnike iz desetak zemalja. Osim vokalnih ostvarenja dece i mladih, na šestom Festivalu Muzikalni kutak biće predstavljena i nova ostvarenja kompozitora, aranžera, pesnika i tekstopisaca i to u kategoriji dece – dečja zabavna pesma, a u kategoriji mladih – savremena pop pesma, najavio je direktor te manifestacije Slobodan Perović. Prvi put na ovim prostorima, u okviru tog festivala, biće održana radionica „Majstorski kurs pevanja“, koji će voditi profesorka pop i klasičnog pevanja na Muzičkoj akademiji u Bugarskoj Mila Mavrova. Festival će imati 30 učesnika, po 15 u svakoj grupi, kao i deset učesnika „Majstorskog kursa pevanja“, koji će biti održan od 12. do 16. novembra, najavili su organizatori. Svi takmičari podeljeni su u dve grupe – Musical Corner Kids (deca od sedam do 13 godina, koja izvode po jednu novu autorsku dečju kompoziciju) i Musical Corner Pop (mladi od 15 do 28 godina, koji izvode po jednu novu autorsku pop pesmu). Festival će biti održan u sali pozorišta „Zoran Radmilović“, a počeće koncertom polaznica radionice Mile Mavrove.
Italijanskim filmovima „Pakao“ iz 1911. i „Transantlatiko“ iz 1926, snimljenim na zapaljivim trakama, u subotu je u Muzeju jugoslovenske kinoteke završen Deveti festival nitratnog filma, a naredni, jubilarni, najavljen je za jun 2008. Festival nitratnog filma, „Svetlosti zapaljive porodice“ zatvorio je u sali punoj filmofila selektor Aleksandar Saša Erdeljanović, zahvalivši gostima i publici. Erdeljanović je ujedno najavio Deseti festival nitratnog filma u izmenjenom terminu – početkom juna 2008, kada je i Dan Kinoteke. Program devetog Festivala zatvoren je projekcijama dva vrhunska ostvarenja – najpre prvog italijanskog dugometražnog filma – „Pakao“, spektakularne adaptacije Danteove „Božanstvene komedije“ u režiji Adolfa Padovana, a potom je prikazan „Transantalntiko“, uzbudljiva melodramska avantura – film katastrofe italijanskog reditelja Djenara Riđelija. Festival nitratnog filma, koji je svečano otvoren 28. oktobra remek delom „Harakiri“ slavnog Frica Langa iz 1919, ekranizacijom Pučinijeve „Madam Baterflaj“, najobimniji je dosad, budući da je obuhvatio više od 50 filmova iz deset svetskih arhiva, od kojih je većina imala beogradsku premijeru. Filmovi su izabrani iz arhiva Rusije, Danske, Češke, Francuske, Italije, Austrije, Slovenije, Mađarske, kao i Arhiva Jugoslovenske kinoteke, a između ostalog, obeležena je i stogodišnjica rođenja Ite Rine, prve filmske zvezde sa prostora bivše Jugoslavije.
Oko 80 filmova iz 37 zemalja, uključujući koprodukcije, biće prikazano na Jevrejskom filmskom festivalu koji se od 8. do 22. novembra održava u Beču. Na programu su aktuelni filmovi sa težištem na izraelskom filmu, omaži i filmovi po sećanju na velike jevrejske stvaraoce filma, kao i radovi iz Argentine, Brazila, SAD, Kanade i evropskih zemalja. Festival će otvoriti francuski film „Mauvaise Foi“ Roždija Zema, koji govori o jednoj ljubavnoj priči između muslimana i jevrejke u Parizu, društvenoj komediji sa ozbiljnom pozadinom. Grad Beč finansira ovaj festival sa 70.000 evra.
Mišel Fajfer dobila je ponudu da se priključi postavi nove verzije čuvenog hit mjuzikla „Briljantin“ (1978), što joj se itekako svidelo. „To je fantastična ideja, a čujem da bi voleli da Džesika Simpson bude Sendi (igrala je Olivija Njutn Džon u originalu) – biće odlična. Ja bih volela da glumim direktorku škole. Ona je tako zabavna i ima par odličnih replika“, izjavila je Fajfer. Ona odavno žali što je prihvatila ulogu Stefani Zione u „Briljantinu 2“ (1982) i veruje da joj je to unazadilo karijeru za celu jednu deceniju. Međutim, „Briljantin 2“ – iako je propao na blagajnama, sada doživljava kultni status, ponovo se prikazuje na američkim televizijama, ima sve više fanovskih sajtova, a mnogi zaljubljenici u „Briljantin“ serijal smatraju da je zapravo bolji od prvog dela.
Pretposlednji, jedanaesti ovogodišnji broj Mikija Mausa, Egmontovog magazina za klince, vrlo je tajanstven, počev od naslovne strane. Detektiv Miki, naime, šunja se, zajedno sa baterijskom lampom, u epizodi „Umetnost prevare, dok svetlosni snop pokazuje na „Magin čarobni napitak“. Šta više može da zapali dečju maštu? A unutra i: „obični“ Miki Maus traži „Kutiju za snove“, Paja Patak zapao je u „Mračnu i olujnu noć“, dok se Šilja tabavlja „Drangulijama i dijamantima“… I, ima još… stripova, glavolomki, fora i fazona, Prokina priča o psima, nagradne igre…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari