Kulturna baština neprocenjiv resurs grada na Ibru 1Fotografije:Dalibor Anđelković

Danas je u svečanoj sali Skupštine grada Kraljeva predstavljena monografija „Kraljevo- Jedan srpski topos“ autora Gordane Gavrić.

Projekat čiji je krajnji ishod ova knjiga, u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

U svom obraćanju prisutnim gostima na promociji autorka , arheolog Gordana Gavrić je , najpre podsetila činjenicu da je prošlo šest decenija od objavljvanja slične monografije „Kraljevo i okolina“ a „da ovaj topos, uprkos brojnim novim naučnim saznanjima, nije dobio publikaciju koja bi široj čitalačkoj publici, u pogledu na njegovo spomeničko nasleđe, prikazala bogatu kulturnu baštinu grada i okoline“.

Govoreći o svom radu i izazovima koji su bil pred njom tokom nastanka monografije Gordana je ,između ostalog ,rekla: „Imajući u vidu, s jedne strane, značaj Grada Kraljeva na kulturnoj mapi Srbije i, s druge strane, oskudnost literature koja bi posetioce grada uvela u čudesan svet Ibarske doline od praistorije do savremenog doba, odlučili smo da čitaocu ponudimo ulazak u taj čudesni svet kroz portal spomeničkog nasleđa. Na njegovom putu leži obilje svedočanstava o kulturnoj istoriji ovoga toposa, od ostataka starih naselja sa vinčanskim figurinama, preko otisaka sandala rimskih legionara, do monumentalnih građevina srpskih vladara, a onda do brvnara, gradskih kuća i spomenika srpskim ratnicima“. Autorka se za pruženu pomoć i podršku posebno zahvalila arhimandritu studeničkom, igumanu Tihonu na ustupljenoj manastirskoj foto-dokumentaciji, bez koje bi knjiga u vizuelnom smislu bila daleko skromnija, dizajneru Draganu Pešiću, Daliboru Anđelkoviću, fotografu Zavoda, kao i direktoru Muzeja u Kraljevu, Draganu Draškoviću, na ustupljenim fotografijama iz oblasti arheologije i urbanog razvoja grada. Posebna zahvalnost je iskazala recenzentima, dr Vladeti Petroviću i arheologu Dušanu Raškoviću koji su prilježno pratili nastanak teksta, kao i prevodiocu dr Branislavu Cvetkoviću koji je kao vrhunski profesionalac brižljivo poredio srpsku i englesku verziju teksta.

Na današnjem predstavljanju monografije pored autorke govorili su i v.d. direktor Zavoda Ivan Milunović , gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić , recezent dr Vladeta Petrović i prof.dr.Dragan Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari