Nagrada „Sava Šumanović“ za likovnu umetnost za 2007. godinu, dodeljena je juče multimedijalnom umetniku iz Novog Sada i Budimpešte, Szombathy Balintu. Ovu nagradu za likovnu umetnost zajednički dodeljuju Novosadski sajam i Art Expo, Galerija „Bel art“ i Centar za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“.

Nagrada „Sava Šumanović“ za likovnu umetnost za 2007. godinu, dodeljena je juče multimedijalnom umetniku iz Novog Sada i Budimpešte, Szombathy Balintu. Ovu nagradu za likovnu umetnost zajednički dodeljuju Novosadski sajam i Art Expo, Galerija „Bel art“ i Centar za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“. Ovogodišnji žiri radio je u sastavu Sava Stepanov – likovni kritičar, Bela Duranci – istoričar umetnosti i Vesna Latinović – galerista.
Szombaty Balint, na vojvođanskoj i internacionalnoj umetničkoj sceni prisutan je već skoro pune četiri decenije. Kao jedan od autentičnih učesnika tzv. nove umetničke prakse i konceptualne umetnosti, Szombaty je izgradio kompleksno delo koje se večiti kritički odnosilo prema događajima i vremenu u kome je stvarao. Szombaty se izražavao različitim, uglavnom nekonvencionalnim, umetničkim postupcima i medijima. Od ranih radova u domenu vizuelne poezije i mail-arta, preko performansa i instalacija, uz permanentno istraživanje u domenu nove tehnološke i medijalizovane slike kao specifikuma savremenog društva – Balint Szombathy izgradio jr seriozni umetnički stav kojim je autoritativno estetski, etički, politički i sociološki ocenjivao i komentarisao zbivanja u kojima je kao samosvesni umetnik delovao.
– Balint Szombathy je specifičan i po činjenici da je njegova umetnost nastajala i dejstvovala u našoj zemlji ali i u Mađarskoj, tokom poslednjih desetak godina. Na taj način to delo predstavlja pravi most između različitih kultura. U tom smislu, baš kao i po želji da se ostvare inovacije u umetnosti, moguće je prepoznati bliskost sa Savom Šumanovićem, te je žiri i zbog toga uveren da je nagrada sa imenom velikana naše istorije umetnosti otišla u prave ruke – kaže se, između ostalog, u saopštenju žirija za dodelu nagrade „Sava Šumanović“.
U Kongresnoj sali Master centra, Szombathy se zahvalio na nagradi na svojstven, originalan način, rekavši – „Hvala žiriju, Savi Šumanoviću, hvala Šiđankama“, a za Danas je bio opširniji – „Nikad nisam slikao ali nikad nisam osporavao funkciju slikarstva. Ono što je bilo blisko meni i gde sam video neku ideju u slikarstvu, nešto više od toga da slika odražava prirodu onako jedan na prema jedan, tamo gde je bilo neke idejnosti – to mi se uvek dopadalo. Sava Šumanović pripada takvim slikarima koji su imali ideju. On je u svoje vreme bio neka veza između sveta i našeg prostora i imao je jednu važnu ulogu mosta. I ja sam prenosio informacije sa ovih prostora malo severnije, kasnije i na druge kontinente tako da sam i ja radio na razmeni različitih ideja i tu vidim neku sponu koja me vezuje za tog izuzetnog slikara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari