Danas, 23. oktobra, na Dan Malog pozorišta „Duško Radović“, biće izvedena i prva njegova premijera u ovoj sezoni – predstava „Lek od breskvinog lišća“, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u pozorištu. Knjigu za decu Zorice Kuburović dramatizovala je i songove za predstavu napisala Maja Pelević, a režiju potpisuje Ksenija Krnajski.

Danas, 23. oktobra, na Dan Malog pozorišta „Duško Radović“, biće izvedena i prva njegova premijera u ovoj sezoni – predstava „Lek od breskvinog lišća“, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u pozorištu. Knjigu za decu Zorice Kuburović dramatizovala je i songove za predstavu napisala Maja Pelević, a režiju potpisuje Ksenija Krnajski. „Lek od breskvinog lišća“ je jedno pametno i čulno odrastanje. U Devojčicinu baštu (čitaj: detinjstvo) ulaze različite životinje i stvari, a svako od njih postaje važna karika u njenom sazrevanju – ljudskom, ženskom, seksualnom, intelektualnom“, reči su rediteljke. „Naša predstava je nastala u vremenu u kojem je, za mene lično, najdominantnija i najintimnija bila jedna od tema romana Zorice Kuburović – prislino iščezavanje starog sveta pred najezdom novog. Učinilo mi se da je rušenje Devojčicine porodične kuće tačan dramski okidač za početak priče, predstave, njenog odrastanja. Rušenje kuće, koja je jedan od tri glavna lika u komadu, tako je postao prateći lajt motiv naše predstave, razlog zbog kojeg Devojčica beži od „sveta važećih pravila“ i počinje da razgovara sa biljkama i životinjama“, ističe ona.
Predstava, naglašeno je na konferenciji, nije za baš malu decu. Štaviše, iskustvo je glumice Aleksandre Anđelković sa nekoliko pretpremijernih izvođenja, neophodno je decu uvesti u predstavu. To će, istakla je upravnica „Duška Radovića“ Anja Suša postati pravilo ove sezone – uvodni tekst pre početka predstave daće glumci koji učestvuju u njoj. Jer, dodala je Suša, želeći da uvedu i neke nove modele u dečje pozorište – pored „glasnih“ i „tihe“ predstave, oni su shvatili da je tako nešto neophodno, pogotovo u društvu u kome je simptomatski problem odsustvo dijaloga i sveopšte podrazumevanje. Već je uveliko zaživeo model razgovora nakon predstava u ovom pozorištu, pa su neki od njih – o predstavama „Skoro svako može da padne (osim Čaplje!)“, „Mali princ“, „Klaus i Erika“, i zabaleženi i izuzetno zanimljivi.
U predstavi „Lek od breskvinog lišća“ igraju i: Jelena Ilić, Jelica Vučinić, Predrag Todorović, Zoran Miljković i drugi. Scenografiju je uradio Siniša Ilić, kostimograf je Dragica Laušević, a kompozitor Vladimir Pejković.
U okviru Dana pozorišta biće uručene i nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Žiri je radio u sastavu: Ivan Jovanović, dramaturg i kritičar časopisa „YELLOWCAB“, Bojan Đorđev, reditelj, i Boris Čakširan, scenograf i kostimograf.
Dodeljene su tri nagrade „Božidar Valtrović“ za najbolje umetničko ostvarenje u različitim kategorijama: Nataši Marković, glumici, za uloge u predstavama „Klaus i Erika“, „Priča o Ronaldu, klovnu iz Mekdonaldsa“, i „Planeta specijaliteta“, Nikoli Zavišiću, režiseru za izuzetnu autorsku kreaciju – režiju predstave „Skoro svako može da padne (osim Čaplje!)“ i Vladimiru Pejkoviću, kompozitoru, za najbolju muziku u predstavi „Mali princ“. Dodeljena je jedna nagrada „Marija Kulundžić“ za dostignuća u organizatorsko menadžerskim poslovima Sandri Vujnović, šefu prodaje. Dodeljene su tri nagrade „Božidar Valtrović“, za najbolja tehnička ostvarenja Darku Ivanoviću, asistentu scenografije, Dejanu Jovanoviću, pomoćniku slikara /farbaru majstoru, Nikoli Komazecu, glavnom slikaru/vajaru/kašireru.
Dodeljena je i jubilarna nagrada za neprekidan rad u pozorištu Nikoli Protulipcu, glumcu.
Malo Pozorište „Duško Radović“ vratilo se sa uspešnog gostovanja na festivalu u Turskoj sa predstavom „Andersenovi kuvari“, a sa predstavom „Okamenjeni princ“ gostovaće na festivalu u Čakovu u Hrvatskoj što je prvo putovanje na ovu destinaciju, istakla je Suša, dok na proleće sa istom predstavom gostuje na festivalu u Madridu. Sledeća premijera u ovoj sezoni su „Strašne priče Braće Grim“ koje nastaju u saradnji sa Britanskim savetom. Najzad, što se davno najavljene rekonstrukcije ovog pozorišta tiče za sada se zna samo da se za potrebe pozorišta adaptira prostor biskopa Jugoslavija gde se na proleće sele, a kada će otpočeti radovi na njihovoj zgradi pitanje je za gradski sekretarijat za kulturu, rekla je na kraju Anja Suša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari